Όταν ο Σούνακ κατηγορήθηκε για “τουρκοφοβία”

O Ρίσι Σούνακ είναι ο νέος πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας και άμεσα θα πρέπει να χειριστεί καυτά ζητήματα, όπως ο υψηλός πληθωρισμός, το τεράστιο χρέος και οι υψηλές τιμές των καυσίμων.

Για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν αναμένεται να ακολουθηθεί διαφορετική πολιτική από αυτή που καθορίζει διαχρονικά το Foreign Office. Ωστόσο, όπως σημειώνει το Sigmalive.com, για το θέμα του Κυπριακού τους προηγούμενους μήνες υπήρξε μια αναφορά του Σούνακ που προκάλεσε την οργή των Τουρκοκυπρίων.

Συγκεκριμένα, τον περασμένο Αύγουστο ο Σούνακ δέχτηκε έντονη κριτική από τους Βρετανούς Τουρκοκύπριους, οι οποίοι τον κατηγόρησαν για “κατάφωρη παραπληροφόρηση” και “αντιτουρκική προκατάληψη” αφού φάνηκε να παίρνει θέση για το ζήτημα της Κύπρου.

Το θέμα προέκυψε αφού οι Συντηρητικοί Φίλοι της Κύπρου (CFC) –ένα φιλοελληνοκυπριακό λόμπι στο Συντηρητικό Κόμμα– δημοσίευσαν επιστολές από τους δύο διεκδικητές της ηγεσίας των Συντηριτικών, Ρίσι Σούνακ και Λιζ Τρας στην ιστοσελίδα τους. Οι δύο πολιτικοί ανταποκρίθηκαν σε αίτημα του εκτελεστικού προέδρου της CFC, δικηγόρου Ιάσονα Χαραλάμπους, σχετικά με τις απόψεις τους για την Κύπρο.

Όπως μετέδωσε  η φιλοτουρκική ιστοσελιδα Τ-VINE “ενώ η Τρας υιοθέτησε ουδέτερη θέση στην επιστολή της, ο Σούνακ χρησιμοποίησε γλώσσα και αναφορές που όχι μόνο διαστρέβλωναν τα ιστορικά γεγονότα στην Κύπρο, αλλά και αλλοίωσαν τον χαρακτήρα των Τουρκοκυπρίων  και υπονόμευαν την πολιτική ισότητα και τις δημοκρατικές τους επιλογές, προκαλώντας τεράστια προσβολή στην τουρκοκυπριακή κοινότητα”.

Όπως μεταδίδει το Sigmalive.com, o Σούνακ ξεκίνησε την επιστολή του προς το CFC λέγοντας: “Πρώτα και κύρια, θέλω να αναγνωρίσω τον πόνο και την πληγή που προκάλεσε η εισβολή του 1974. Πολλοί Κύπριοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και δεν τους επετράπη ποτέ να επιστρέψουν. Άλλοι υπέστησαν την απώλεια αγαπημένων προσώπων, μερικά από τα οποία εξακολουθούν να αγνοούνται και τους αξίζουν απαντήσεις”.

Oι Τουρκοκύπριοι κατηγόρησαν τον Σούνακ για ρεβιζιονισμό εναντίων τους, αφού κάλεσε την τουρκοκυπριακή πλευρά να “απέχει από οποιεσδήποτε προκλητικές ενέργειες που υπονομεύουν την εμπιστοσύνη και την καλή θέληση και έτσι καθιστούν τις διαπραγματεύσεις πιο δύσκολες”.

Αναφέρθηκε στο θέμα της Αμμοχώστου και το μέρος της περίκλειστης περιοχής που άνοιξε το κατοχικό καθεστώς,  και στα “ύδατα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης”, καλώντας την τουρκική πλευρά να “διακόψει τις δραστηριότητες γεώτρησης”.

Η Βρετανική Τουρκοκυπριακή Ένωση έγραψε με τη σειρά της μια ανοιχτή επιστολή επικρίνοντας τις απόψεις του Σούνακ για το Κυπριακό, χαρακτηρίζοντας τη θέση του “πολύ μονόπλευρη και αντιτουρκοκυπριακή”.

Είπαν ότι η επιστολή του πολιτικού περιείχε “ιστορικές αναλήθειες” και “κατάφωρη παραπληροφόρηση”,  εστιάζοντας σε σημεία που είχε πει ο Σουνάκ, συμπεριλαμβανομένης της “αποτυχίας του να αναγνωρίσει την 11ετή εκστρατεία εθνοκάθαρσης” κατά των Τουρκοκυπρίων, και ότι οι “ενέργειες της Τουρκίας το 1974 είχαν πέτυχε την ειρήνη στο νησί τα τελευταία 48 χρόνια”.

Η βρετανική ομάδα νεολαίας Νεοτουρκοκύπριοι κοινοποίησε την επιστολή του Ρίσι Σούνακ στο CFC, θέτωντας ερώτημα κατά πόσο ο πιθανός ο ίδιος είναι “τουρκοφοβικός”:

“Η αναφορά στην τουρκική ‘’εισβολή’’ καθώς και οι ισχυρισμοί για τουρκοκυπριακή ‘’πρόκληση’’ αναδεικνύουν την περιορισμένη γνώση του Ρίσι Σούνακ για το Κυπριακό. Ένα ανησυχητικό σημάδι για τους 300.000 Βρετανούς TC που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο ως επόμενος ηγέτης τους θα μπορούσε να είναι ένας τουρκοφοβικός”.

Ο Rishi Sunak και η ομάδα της εκστρατείας του κλήθηκαν να σχολιάσουν αυτό το θέμα, αλλά δεν υπήρξε καμία απάντηση μέχρι εκείνη την στιγμή.

Πηγή: SigmaLive.com, capital.gr

 1. Έγραψε- Ελληνική γραφή παρακαλώ Elon Musk
  {{Tweet Συζήτηση Elon Musk @elonmusk
  Διαλεκτική – (Dialectic)
  4:25 π.μ. · 25 Οκτ 2022}}
  να προσθέσουμε και διεμβολισμός
  Αθάνατη αρχαία Ελλάδα. Πάντοτε θα παρέχεις το φως.
  Εάν και κατά πόσο επηρεάσουν την εικόνα του σήμερα αναμονή.
  Ιστορικά γεγονότα.

  {{Οι Βρετανικές Ινδίες (αγγλικά: British Raj) ήταν ένα κράτος – κανόνας του Βρετανικού Στέμματος στην ινδική χερσόνησο μεταξύ 1858 και 1947. Η de facto πολιτική συγχώνευση ονομάστηκε επίσης Ινδική αυτοκρατορία και μετά το 1876 εξέδωσε διαβατήρια με αυτό το όνομα. Ως Ινδία, υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Κοινωνίας των Εθνών, συμμετέχουσα χώρα στους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες το 1900, 1920, 1928, 1932 και 1936 και ιδρυτικό μέλος των Ηνωμένων Εθνών στο Σαν Φρανσίσκο το 1945.

  Αυτό το σύστημα διακυβέρνησης υιοθετήθηκε στις 28 Ιουνίου 1858, μετά την Ινδική Επανάσταση του 1857. Διήρκεσε μέχρι το 1947, όταν η Ινδική Αυτοκρατορία της Μεγάλης Βρετανίας χωρίστηκε σε δύο κυριαρχικά κράτη: η Κυριαρχία της Ινδίας (αργότερα η Δημοκρατία της Ινδίας) και η Κυριαρχία του Πακιστάν (αργότερα η Ισλαμική Δημοκρατία του Πακιστάν, στην ανατολική πλευρά ανακήρυξε ανεξαρτησία η Λαϊκή Δημοκρατία του Μπαγκλαντές). Κατά την έναρξη του Raj το 1858, η Κάτω Βιρμανία ήταν ήδη μέρος της Βρετανικής Ινδίας. Η Άνω Βιρμανία προστέθηκε το 1886. Το 1937 έγινε αυτόνομη-ξεχωριστή βρετανική αποικία, και ανεξάρτητο κράτος το 1948, η Βιρμανία. Για νομισματική μονάδα είχε τα Ρούπια.}}

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Είμαστε με την ΕΙΡΗΝΗ

Ο τρόμος για γενικευμένη σύρραξη, η φωτιά της οποίας θα παρασύρει στο διάβα της ολόκληρο τον πλανήτη, είναι πανθομολογούμενος....

Η πολεμολογία δε νοιώθει μοναξιά

Παφλασμοί φλυαρίας και σεναριολογίας για την ανοιχτή σύγκρουση Ιράν Ισραήλ ακούγονται παντού. Αναλύσεις, εκτιμήσεις, και απερινόητες αβελτηρίες επί του...

Ελλάς και Κύπρος στην οριογραμμή των συγκρούσεων

Οι επόμενες ημέρες ή ίσως και ώρες θα δείξουν κατά πόσον θα υπάρξει αυτοσυγκράτησις και δεν θα έχουμε κλιμάκωση...

Σειρά έχει το Ιράν ή η Τουρκία;

Στο προηγούμενο άρθρο μας αναφερθήκαμε στον πόλεμο του Κόλπου του 1991 και στην εισβολή των ΗΠΑ και των συμμάχων...