Κορονοϊός Δένδια: «Διπλωματική ασθένεια» και κίνδυνος διπλωματικού Βατερλώ στο Λιβυκό;

Η αλλοπρόσαλλη πολιτική της Αθήνας στο Λιβυκό, σε συνδυασμό με την ενίσχυση της τουρκικής παρουσίας στη Λιβύη και την εξάρτηση σημαντικού μέρους Λίβυων πολιτικών από την Άγκυρα, έχει ανοίξει εδώ και καιρό διάπλατα τον δρόμο για ελληνικό διπλωματικό Βατερλώ

Κόλλησε, πράγματι, κορονοϊό ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ή η ματαίωση της επίσκεψής του στη Βεγγάζη, στην Ανατολική Λιβύη, οφείλεται σε «διπλωματική ασθένεια», πίσω από την οποία διαφαίνεται η αλλοπρόσαλλη πολιτική της Αθήνας στο Λιβυκό;

Σήμερα, περί τις 5 το απόγευμα, ο Νίκος Δένδιας, σε ανάρτησή του στο twitter, γνωστοποίησε ότι «σε rapid test και test PCR, στα οποία υποβάλλομαι καθημερινά, βρέθηκα θετικός στον Covid -19. Παραμένω ασυμπτωματικός, αλλά θα ασκώ τα καθήκοντά μου με τηλεργασία από την οικία μου & θα ακυρώσω τις συναντήσεις & τις προγραμματισμένες επισκέψεις σε άλλες χώρες τις επόμενες ημέρες».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές του υπουργείου Εξωτερικών «μεταξύ των ομολόγων που επικοινώνησαν με τον Νίκο Δένδια για να του ευχηθούν περαστικά, ήταν και ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον οποίο ο κ. Δένδιας ευχαρίστησε για το ενδιαφέρον του».

Το ενδιαφέρον είναι ότι χτες στις 11 το πρωΐ, σε SMS του υπουργείου Εξωτερικών προς τα ΜΜΕ, ανακοινωνόταν ότι ο Ν.Δένδιας «θα μεταβεί αυθημερόν την Κυριακή, 23 Οκτωβρίου, στη Βεγγάζη». Δεν πέρασε, ωστόσο, ούτε μια ώρα και στις 12 το μεσημέρι εστάλη νέο μήνυμα, όπου γινόταν γνωστό ότι «η επίσκεψη αναβάλλεται. Θα υπάρξει ενημέρωση για τη νέα ημερομηνία».

Διπλωματική ασθένεια;

Τι μεσολάβησε σε αυτή τη μια ώρα, και εάν σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα έκανε ο Ν.Δένδιας το τεστ για τον κορονοϊό, είναι άγνωστο. Ωστόσο, χτες, Παρασκευή, το υπουργείο Εξωτερικών, όταν ερωτάτο για τους λόγους της αναβολής της επίσκεψης, δεν έκανε λόγο περί κορονοϊού. Κάτι που γεννούσε εντονότατες υποψίες για σοβαρή διπλωματική εμπλοκή Ελλάδας – Λιβύης με αφορμή τη σχεδιαζόμενη επίσκεψη Δένδια.

Ένα εικοσιτετράωρο αργότερα, πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών θεώρησε σκόπιμο να ανακοινώσει ότι είναι θετικός στον κορονοϊό. Μια ανάρτηση, η οποία αντιμετωπίζεται με επιφυλακτικότητα, ενώ διπλωματικοί κύκλοι κάνουν λόγο ακόμα και για πιθανή «διπλωματική ασθένεια».

Κατά πληροφορίες, μάλιστα, η «κυβέρνηση» της Τρίπολης, στη Δυτική Λιβύη, ο ένας από τους δύο πόλους εξουσίας στη χώρα, φέρεται να αντέδρασε εντονότατα στην επίσκεψη Δένδια στον έτερο πόλο εξουσίας, στην Ανατολική Λιβύη, με αποτέλεσμα να αναβληθεί το ταξίδι.

Να σημειωθεί ότι -δυστυχώς- η διεθνώς αναγνωρισμένη «κυβέρνηση» της χώρας από τον ΟΗΕ είναι αυτή της Τρίπολης, και, ως εκ τούτου, για να επισκεφθεί κάποιος ξένος αξιωματούχος τη Λιβύη πρέπει να λάβει τυπικώς την άδεια της Τρίπολης. Έως τώρα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αποφεύγει να διευκρινίσει εάν υπήρξε κάποια σοβαρή διπλωματική εμπλοκή ανάμεσα στην Αθήνα και την Τρίπολη για το -προαναγγελθέν!- ταξίδι Δένδια στη Βεγγάζη.

Άραγε, οι χειριστές του «φακέλου Λιβύη» στο υπουργείο Εξωτερικών έχουν αντίληψη του τι συμβαίνει στη Λιβύη όλο αυτό το διάστημα, κάτι που εκτός των άλλων οδήγησε και σε νέο ψευδεπίγραφο μνημόνιο Λιβύης – Τουρκίας, ή κάνουν σχεδιασμούς επί χάρτου, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου αλλού να πατάει και αλλού να βρίσκεται;

Σοβαρές επιπλοκές

Πόσο μάλλον, έχουν αντιληφθεί ότι η κατάσταση στο «λιβυκό μέτωπο» κάθε άλλο παρά καλή είναι για την Ελλάδα;

Ενδεικτικό είναι ότι, ο πρέσβης τον οποίο έστειλε η Ελλάδα στην Τρίπολη, ανακλήθηκε προτού καν επιδώσει τα διαπιστευτήρια του στον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου, Μοχάμετ Μένφι (Mohamed Yunus al-Menfi), ο οποίος παλαιότερα ήταν πρέσβης της Λιβύης στην Αθήνα.

Στον διπλωμάτη, Νίκο Κοτροκόη, εδόθη εντολή να μεταβεί στην Τρίπολη, προκειμένου να αναλάβει το πόστο του πρέσβη, αμέσως μετά την υπογραφή του δεύτερου τουρκο-λιβυκού μνημονίου. Τι συνέβη, άραγε, με τη διαπίστευση του Έλληνα πρέσβη; Το υπουργείο Εξωτερικών τηρεί σιγήν ιχθύος!

Ναυάγιο στο Λιβυκό… Πέλαγος για την κυβέρνηση Μητσοτάκη – Προτεκτοράτο θέλει η Τουρκία τη Λιβύη

Ως γνωστόν, η φιλοτουρκική πτέρυγα -μαριονέτα της Άγκυρας- της «κυβέρνησης» της Τρίπολης, με επικεφαλής τον «πρωθυπουργό», Άμπντελ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, με το νέο μνημόνιο παρέδιδε τον ενεργειακό πλούτο της Λιβύης στην Τουρκία. Ταυτόχρονα, ουσιαστικά ενεργοποιούσε το πρώτο ψευδεπίγραφο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο (τέλος 2019, αρχή 2020), για την οριοθέτηση της δήθεν ΑΟΖ Λιβύης – Τουρκίας, ανοίγοντας τον δρόμο στην Τουρκία ακόμα και για έρευνες – γεωτρήσεις κάτω από την Κρήτη.

Στοχοποιούν ανοικτά την Κρήτη με το νέο ψευδεπίγραφο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο

Ο Ντμπεϊμπά, πάντως, κανονικά θα έπρεπε να έχει αποχωρήσει από το πόστο του, αλλά σε πείσμα των αντιπάλων του, και με την υποστήριξη ένοπλων πολιτοφυλακών, εξακολουθεί να εμφανίζεται ως «πρωθυπουργός». Πάντως, το «στρατόπεδο» της Ανατολικής Λιβύης (Βεγγάζη, Τομπρούκ – λιβυκό Κοινοβούλιο) κατήγγειλε το δεύτερο μνημόνιο ως παράνομο, με το σκεπτικό ότι η μεταβατική «κυβέρνηση» της χώρας δεν έχει το δικαίωμα να προβεί σε διεθνείς συμφωνίες. Να σημειωθεί ότι το λιβυκό Κοινοβούλιο δεν έχει εγκρίνει ούτε το πρώτο μνημόνιο (τέλος του 2019, αρχή 2020).

Νέα Διάσκεψη χωρίς την Ελλάδα

Την ίδια στιγμή, εκδηλώνονται πρωτοβουλίες στο Λιβυκό, με την Ελλάδα και πάλι εκτός νυμφώνος.

Όπως αναφέρει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων, Nova, από τις 26 έως τις 28 Οκτωβρίου, στο Λονδίνο, μετά από βρετανική πρωτοβουλία, θα γίνει διεθνής τεχνική συνάντηση για τη Λιβύη, με τη συμμετοχή Γαλλίας, Βρετανίας, ΗΠΑ, Ιταλίας και Γερμανίας.

Έχουν προηγηθεί τα τελευταία χρόνια οι συναντήσεις του Βερολίνου, με τελευταία στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου, όπου και πάλι η Ελλάδα, σε αντίθεση με την Τουρκία, είναι εκτός.

Άραγε, ο Ν.Δένδιας, που έχει μετατρέψει το Αθήνα – Λονδίνο, σε Σύνταγμα – Ομόνοια, για ποιο λόγο πηγαινοέρχεται κάθε τρεις και λίγο στο Λονδίνο, αν δε συνεννοείται με τους Βρετανούς ούτε καν για τα στοιχειώδη;

Ιταλικά παιχνίδια

Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν τα παιχνίδια που παίζουν «εταίροι» μας στην ΕΕ, όπως η Ιταλία, προς όφελος των συμφερόντων τους, αδιαφορώντας πλήρως για τα περί «ευρωπαϊκής αλληλεγγύης».

Στην περίπτωση της Λιβύης, η Ρώμη ναι μεν βρίσκεται σε ανταγωνισμό με την Άγκυρα για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας, αλλά ταυτόχρονα είναι και σε αγαστή συνεργασία με την Τουρκία. Από τη μεριά της, η Αθήνα, αντί να τρίξει τα δόντια στη Ρώμη εντός της ΕΕ, αρκείται σε ευχολόγια και παρουσιάζει τις σχέσεις Ελλάδας – Ιταλίας, ούτε λίγο ούτε πολύ, ως τον «μήνα του μέλιτος» των δύο χωρών. Κάτι που ουδόλως ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ειδικά στο Λιβυκό.

Πρόσφατα, ο Ιταλός πολιτικός, πρώην διπλωμάτης σε ΝΑΤΟ και αξιωματούχος της ΕΕ, Στέφανο Ποντεκόρβο (Stefano Pontecorvo), ανέφερε: «Η Τουρκία είναι μια χώρα με κεντρικό ρόλο. Κάτι που σημαίνει ότι το να έχει η Ιταλία άριστες σχέσεις με την Ελλάδα, δε σημαίνει ότι δε μπορεί να έχει άριστες σχέσεις με την Τουρκία».

Ο ίδιος τόνισε ότι η σύσφιξη των σχέσεων Ιταλίας – Τουρκίας εγκαινιάστηκε με ιδιαίτερη ένταση από τον Μάριο Ντράγκι, ο οποίος «πραγματοποίησε μια άνευ προηγουμένου επίσκεψη (σ.σ. στην Τουρκία), με την παρουσία της μισής ιταλικής κυβέρνησης. Ήταν ένα πολύ σαφές μήνυμα προθυμίας να συνεργαστούμε με την Τουρκία».

Εσωτερικά μαγειρέματα

Μέσα σε αυτό το σκηνικό μεγάλων γεωπολιτικών παιχνιδιών, δίνουν και παίρνουν τα μαγειρέματα μεταξύ των αντιπάλων «στρατοπέδων» στη Λιβύη (Ανατολική-Δυτική, Τρίπολη και Βεγγάζη) για το μοίρασμα της εξουσίας την επόμενη ημέρα, και βέβαια για το «ταμείο» των ενεργειακών πόρων της χώρας.

Για παράδειγμα, σήμερα στο Μαρόκο, συναντήθηκαν, εκ μέρους του «στρατοπέδου» της Α.Λιβύης, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ακίλα Σαλέχ (Aguila Saleh), που φέρεται να διατηρεί καλές σχέσεις με την Αθήνα, και από την πλευρά του «στρατοπέδου» της Δ.Λιβύης, ο πρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου του Κράτους, Χαλέντ Μίσρι (Khaled Al-Mishri).

Ανακοίνωσαν, δε, ότι συμφώνησαν στον διορισμό νέων προέδρων σε βασικά αξιώματα πριν το τέλος του προσεχούς Δεκεμβρίου και τον σχηματισμό ενιαίας κυβέρνησης στη χώρα. Ουσιαστικά, δηλαδή, γίνονται βήματα προς την κατεύθυνση του μοιράσματος της εξουσίας.

Από τη μεριά του, ο Μίσρι ανέφερε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις προκειμένου να οδηγηθεί η χώρα σε προεδρικές και βουλευτικές εκλογές το συντομότερο δυνατό.

Εκ του προχείρου

Υπό αυτές τις συνθήκες των μαγειρεμάτων εντός και εκτός της Λιβύης, είναι απορίας άξιον πως ο Ν.Δένδιας επέλεξε για μια ακόμη φορά -όπως έκανε η κυβέρνηση και το 2019 με τον «στρατάρχη» Χάφταρ- να «ποντάρει» μονομερώς στην Ανατολική Λιβύη, και να συμπεριφέρεται λες και είναι ανύπαρκτο το «στρατόπεδο» της Δυτικής Λιβύης.

Όπως και να’ χει, κατ’ αρχήν, η Αθήνα, η οποία εκ του προχείρου ασχολείται με τις λιβυκές υποθέσεις, και περισσότερο για το επικοινωνιακό θεαθήναι, ας φροντίσει να διαπιστεύσει επιτέλους Έλληνα πρέσβη στην Τρίπολη, και μετά ας κάνει ο υπουργός Εξωτερικών όσα ταξίδια θέλει στη Λιβύη. Ας προηγηθεί η ουσιαστική εξωτερική πολιτική και διπλωματία, και μετά ας ασχοληθούν με τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα.

  1. Δεν ξέρω αν ο ΥΠΕΞ έχει “διπλωματική ασθένεια” αλλά είναι σίγουρο πως η διπλωματία μας νοσεί σοβαρά και η αιτία είναι η προσωπική μυστική διπλωματία που ασκεί ο πρωθυπουργός γράφοντας δεδομένος στο κούτελο.

    Τα συμπτώματα είναι ελλειμματική στρατηγική σκέψη, ασυνεννοησία των διπλωματικών παραγόντων, μυστικές συναντήσεις σε ξένες πρωτεύουσες και δείπνα με χαλβά.

    Δυστυχώς, ο μόνος γιατρός που εμπιστεύονται στο Μαξίμου είναι οι ΗΠΑ οι οποίες επιμένουν σε θεραπεία με βεντούζες στην πλάτη (βάσεις), βελονισμό (δηλώσεις να τα βρούμε ή να μειωθεί το στρατιωτικό αποτύπωμα), μπάνια εναλλαγής ζεστού κρύου (ως προς την στάση τους με την Τουρκία) και μασάζ (της ελληνικής κοινωνίας) από τα έμπειρα άκρα των ΜΜΕ.

    Περαστικά μας.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Η Άγκυρα «στοχοποιεί» τη βραχονησίδα Ζουράφα

Ακόμα και οι πλέον αφελείς μπορούν να κατανοήσουν πως μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί το επεισόδιο που σημειώθηκε...

Πράσινα σχέδια θερινής νυκτός σε γκρίζα εικόνα

Χάρης Δούκας: «Δεν είναι θέμα τρόπου ζωής ή βελτίωσης της ποιότητας ζωής - είναι θέμα επιβίωσης, όταν το 23%...

Ο Μητσοτάκης της Ουκρανίας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξελέγη πρωθυπουργός της Ελλάδας, πλην όμως αποφάσισε, χωρίς να ρωτήσει κανέναν, ούτε φυσικά τον λαό, ούτε...

Ο κύριος Δούκας και τα καταστατικά των κομμάτων

Παλιά, τα καταστατικά των κομμάτων δεν είχαν καμία σημασία. Ο Άρειος Πάγος εξέταζε τυπικά την πίστη και την προσήλωσή...