Προς αποστρατιωτικοποίηση νησιών; – Τα γερμανικά Marder θα αναπτυχθούν στη Β. Ελλάδα και όχι στα νησιά;

Σοβαρά ερωτηματικά γεννά η καταγγελία ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την οποία ο υπουργός Άμυνας, κατά την ενημέρωση της Βουλής, παραδέχτηκε ότι τα γερμανικά Marder που θα αντικαθιστούσαν τα παλαιά BMP, που στέλνονται από τα νησιά στην Ουκρανία, θα αναπτυχθούν στη Β. Ελλάδα και όχι στα νησιά

«Τελικώς τα Marder θα βρεθούν στη Β. Ελλάδα και, αντί των Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ), ΒΜΡ 1, στα νησιά θα βρεθούν Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) και Αναγνωριστικά Οχήματα. Αυτό επιβεβαίωσε ο κ.Παναγιωτόπουλος στη σχετική Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε στη Βουλή χθες».

Επιβεβαιώνει, άραγε, ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, αυτόν τον ισχυρισμό του αναπληρωτή τομεάρχη Άμυνας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Τσίπρα; Διότι, εάν είναι έτσι τα πράγματα, τότε η κυβέρνηση εμφανίζεται ανακόλουθη λόγων και πράξεων. Ως γνωστόν, οι αρμόδιοι υπουργοί επανειλημμένως ανέφεραν ότι τα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ), ΒΜΡ 1, που βρίσκονται στα νησιά και στέλνονται στην Ουκρανία, θα αντικατασταθούν από ισάριθμα (100) γερμανικά ΤΟΜΑ, Marder.

Βουλή: Μισόλογα του υπουργού Άμυνας για τα τεθωρακισμένα

Εφόσον ευσταθούν οι καταγγελίες ΣΥΡΙΖΑ, τι μεσολάβησε και η κυβέρνηση ανακρούει πρύμνα; Οφείλεται, άραγε, στις επικοινωνιακές «πιέσεις» της Τουρκίας, η οποία διαμαρτύρεται ότι η Ελλάδα εξοπλίζει τα νησιά στο Αιγαίο και ζητάει -άκουσον, άκουσον- την αποστρατιωτικοποίησή τους; Πρόσφατα, μάλιστα, η Άγκυρα έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από drones, όπου φαίνεται να ξεφορτώνονται σε ελληνικά νησιά αμερικανικά Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφορά Προσωπικού (ΤΟΜΠ), που δόθηκαν στην Ελλάδα. Συνοδεύονταν, δε, από «καταγγελίες» περί «στρατιωτικοποίησης» των ελληνικών νησιών.

Στο σχετικό υλικό από τουρκικά UAV, διακρίνεται αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) να μεταφέρει στη Λέσβο και τη Σάμο στρατιωτικά οχήματα.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! Οι Τούρκοι μας κατασκοπεύουν και μας το δείχνουν και με φωτογραφίες!!!

Άραγε, άλλαξε κάτι στη στάση της κυβέρνησης ως προς τη θωράκιση των ελληνικών νησιών; Το υπουργείο Άμυνας καλείται να δώσει συγκεκριμένες και πειστικές εξηγήσεις. Να σημειωθεί, πάντως, ότι σήμερα εκδηλώθηκε μια «επίθεση φιλίας» ένθεν κακείθεν των παραλίων του Αιγαίου, με αφορμή έκρηξη που σημειώθηκε χθες, Παρασκευή, στο ανθρακωρυχείο της πόλης Αμάσρα, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, στην Τουρκία, με αποτέλεσμα 41 θύματα. Μια κίνηση που παραπέμπει στην παλαιότερη «διπλωματία των σεισμών».

Ο πρωθυπουργός ανάρτησε μήνυμα στο twitter, όπως το ίδιο έκαναν η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα, καθώς και η τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα, η οποία ευχαρίστησε την Ελλάδα.

Ελαφρά ΤΟΜΠ, αντί ΤΟΜΑ

Στην ανακοίνωσή του, ο Γ.Τσίπρας αναφέρει τα εξής: «Όπως φαίνεται, δεν υπάρχει καμιά διαφορά αν το εκρηκτικό βλήμα των 75 χιλ. και βεληνεκές 4500 μ. των ΒΜΡ 1 αντικατασταθεί με βολίδα των 12,7 χιλ., δηλαδή την κοινή σφαίρα, με βεληνεκές 1100 μέτρα. Επίσης, τα ΤΟΜΑ που «είχαν προβλήματα συντήρησης στα νησιά» κατά το υπουργείο, δεν είχαν κανένα πρόβλημα να επισκευαστούν άμεσα και να καταστούν πλήρως επιχειρησιακά προκειμένου να αποσταλούν στην Ουκρανία…

Τελικώς τα Marder θα βρεθούν στη Β. Ελλάδα και αντί των Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ), ΒΜΡ 1, στα νησιά θα βρεθούν Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) και Αναγνωριστικά Οχήματα. Αυτό επιβεβαίωσε ο κ.Παναγιωτόπουλος στη σχετική Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε στη Βουλή χθες».

Κατ’ αυτό τον τρόπο, όπως ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τα νησιά «αποψιλώνονται» από τα ΤΟΜΑ, ΒΜΡ 1, σε αυτά θα αναπτυχθούν μόνο τα αμερικανικά Μ-113, τα οποία είναι ελαφρά ΤΟΜΠ, με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά από τα ΤΟΜΑ, όπως το παλαιού τύπου, BMP1, που είχε λάβει η Ελλάδα στη δεκαετία του 1990 από τα αποθέματα της Ανατολικής Γερμανίας, ή τα πιο σύγχρονα γερμανικά, Marder.

Πιέσεις για την Ουκρανία

Και συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ: «Στο επίμονο ερώτημα αν ήταν έτσι κι αλλιώς στους σχεδιασμούς των Ενόπλων Δυνάμεων η αντικατάσταση ΤΟΜΑ με ΤΟΜΠ στα νησιά, απάντηση δε λάβαμε. Όπως δε λάβαμε απάντηση και στο συναφές ερώτημα αν η αντικατάσταση-υποβάθμιση αυτή γίνεται διότι προτεραιότητα ήταν η αποστολή των ΒΜΡ1 στην Ουκρανία και όχι οι αμυντικές μας ανάγκες.

Ο ΥΠΕΘΑ ισχυρίστηκε ότι για την τοποθέτηση των γερμανικών Marder στη Β. Ελλάδα και των ΤΟΜΠ και Αναγνωριστικών στα νησιά, ακολουθούν εισηγήσεις των Επιτελείων τις οποίες «βρίσκουν λογικές».

Μόνο που το ερώτημα παραμένει: αν δεν ήταν ο πόλεμος στην Ουκρανία, και αν δεν είχε ληφθεί η απόφαση αποστολής εκεί των ΒΜΡ1, θα εισηγούνταν τα Επιτελεία την αντικατάσταση-υποβάθμιση των ΤΟΜΑ με ΤΟΜΠ στα νησιά, ακόμη κι αν υπήρχε η δυνατότητα δωρεάν ανταλλαγής των ΒΜΡ 1 με τα Marder; Η απάντηση για κάθε νοήμονα στρατιωτικό είναι προφανέστατα όχι.

Συνεπώς, υφίσταται σοβαρό πρόβλημα στην απόφαση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας να συναινέσει στις επιλογές του Μαξίμου και τη δέσμευσή του προς τρίτους».

Με… δόσεις

Ο ΣΥΡΙΖΑ, επίσης, αφήνει να εννοηθεί ότι, πίσω από την «ανταλλαγή» BMP με Marder, υποκρύπτονται υπόγειες διεργασίες για νέες εξοπλιστικές αγορές της Ελλάδας από τη Γερμανία. Αναλυτικότερα, αναφέρει:

«Προς επίρρωση της προτεραιότητας που έχουν οι δεσμεύσεις του Μαξίμου προς τρίτους έναντι των αναγκών της χώρας, και το θέμα του «χρονισμού» πάει περίπατο. Τα Marder θα μας έρχονται κατά δόσεις αφού φύγουν τα ΒΜΡ 1. Και δεν υπολογίζουμε τον απαιτούμενο χρόνο εκπαίδευσης.

Έτσι, ενώ ο ίδιος ο ΥΠΕΘΑ θεωρούσε τον Ιούνιο «ιδιαίτερα σημαντικό το ζήτημα του χρονισμού αυτής της ανταλλαγής» προκειμένου να καθησυχάσει τις αντιδράσεις, χθες παραδέχτηκε ότι θα υπάρχει «κάποια απόκλιση στο χρονισμό».

Είναι τόσο υψηλή προτεραιότητα η αποστολή των ΒΜΡ1 στην Ουκρανία που το Μαξίμου και η ηγεσία του ΥΠΕΘΑ δε φρόντισαν να εξασφαλίσουν ούτε καν το «ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα του χρονισμού». Έστω και για λόγους εθνικής αξιοπρέπειας…

Τέλος, σχετικά με την πληροφορία που παρέχει η Rheinmetall στην επίσημη ιστοσελίδα της (και αυτό το πληροφορούμαστε από το εξωτερικό), ότι μέχρι το τέλος του έτους η Ελλάδα θα παραλάβει 100 και όχι μόνο τα 40 Marder της ανταλλαγής, πληροφορία που επιβεβαίωσε ο ΥΠΕΘΑ, εκκρεμεί το ερώτημα αν τα 40 «δωρεάν» είναι το τυράκι για τα υπόλοιπα 60 που δε θα είναι δωρεάν – οχήματα θυμίζουμε 40ετίας- ή αν όλα μαζί τα 100 θα είναι το τυράκι για μια νέα μεγάλη αγορά αμφίβολης αναγκαιότητας αλλά γερμανικής προέλευσης».

  1. Κάποιος να του πει ότι ο ξάδελφός του δώρισε 100 BMP-1 στην Αίγυπτο.
    Οχι από αυτά που του είχε αφήσει ο πατέρας του αλλά του Ελληνικού Στρατού.
    Αν τα 40 που δίνουμε στην Ουκρανία και τα αντικαθιστούμε με 40 Marder είναι έγκλημα τότε τα 100 που χάρισε ο ξάδελφος του τι είναι?
    Μετά είναι το τρομερό πυροβόλο των “75mm? δηλαδή το 73άρι.
    Κάποιος άλλος να του πει ότι δεν το χρησιμοποιούν χρόνια τώρα μια και το πυροβόλο είναι για τα μπάζα και κάνει μόνο για γάμους. Του καραγκιόζη!
    Αντί για αυτό τους έχουν βάλει Μ2 πολυβόλο όπως ακριβώς….τα M-113!
    Κάποιος τρίτος να του πει ότι τα Marder έχουν φτιαχτεί για να συνοδεύουν τα Leopard.
    Αρα πάνε στον Εβρο.
    Μονο ένας άσχετος θα τα έβαζε στα νησιά.
    Αλλά το καλύτερο θα ήταν να τον βάλουν σε ένα BMP-1 και να του ζητήσουν να το βάλει μπρος.
    Σε όσο χρόνο ή χρόνια θέλει….

  2. George Ν.Δ.
    Ο αφοπλισμός επετεύχθη, εγώ προσωπικά δεν περίμενα τίποτα περισσότερο από την οικογένεια Μητσοτάκη.

  3. @ George N

    Καλή η παράθεση του άρθρου του defense point
    https://www.defence-point.gr/news/quot-yperoplo-quot-bmp-1-to-quot-megalo-kanoni-ton-75-chlst-quot-ta-marder-kai-to-quot-achristo-quot-50ari

    Αλλα χρειάζεται να εξηγήσει κάποιος το εξής: από την στιγμή που βγάζεις ένα όπλο συγκεκριμένης κλάσης με πυροβόλο εκρηκτικών βλημάτων και το αντικαθιστούμε με ένα άλλο μικρότερης κλάσης με πολυβόλο των 50 χιλιοστών, θα μπορείς στο μέλλον να επανέλθεις στον προηγούμενο τύπο όπλου ή θα σε μαζέψουν οι “σύμμαχοι” στο ΝΑΤΟ γιατί προκαλείς?

    Δεύτερο, εάν είναι τόσο σαπακια ώστε να μην έχουν καμία πρακτική αξία επί του πεδίου, τα περιεγραψες λίγο πολύ ως ακίνητα (αφού δεν παίρνουν μπροστά) φέρετρα, γιατί τα στείλαμε στην Ουκρανία και γιατί τα δέχτηκε η Ουκρανία?

    Μήπως κατ’ εντολή των Αμερικανών?

    Τρίτο, γιατί δέχτηκε η ηγεσία να ανταλλάξει τα όπλα των νησιών με όπλα που έχουν αξία μόνο για τον Έβρο και όχι με κάποιο που θα αναβαθμιζε την νησιωτική άμυνα?

    Υ.Γ. όταν το 18 έγινε η αποστολή των 92 οχημάτων, όχι μόνο κερδίσαμε διπλωματικό κεφάλαιο στις σχέσεις με την Αίγυπτο αλλά και, οι Αιγύπτιοι χρηματοδότησαν τις επισκευές οι οποίες έγιναν στην χώρα μας. Υπάρχει κάποιο αντίστοιχο ώφελος από την αποστολή στην Ουκρανία?

    https://hellasjournal.com/2018/08/ena-vima-pio-konta-ellada-kai-aigyptos-dorean-parachorisi-90-armaton-machis-toma/

  4. Ο Εφιάλτης ήταν Έλληνας και ως φαίνεται μας άφησε πολλούς απογόνους.

  5. @Λυμπέρης

    Η αναφορά μου δεν ήταν από το defence point αλλά δεν έχει σημασία

    Η Ουκρανία χρησιμοποοιεί τα συγκεκριμένα μια και είναι σοβιετικής κατασκευής (δικιά τους δηλαδή) και το ξέρει ενω η Γερμανία μπορεί να λέει ότι έστειλε κάτι χωρίς όμως να στείλει Γερμανικά τεθωρακισμένα.
    Εχει βέβαια βγει δημόσια και έχει πει ότι θα ήθελε τα Marder αλλά beggars can’t be choosers.
    (Για μια σειρά από λόγους η Γερμανία δεν θέλει να ενισχύσει πραγματικά την Ουκρανία αλλά από την άλλη δεν θέλει να φανεί ότι δεν το κάνει)

    Ως προς τον οπλισμό τα BMP-1 στον ΕΣ μια και δεν χρησιμοποιούσαν το πυροβόλο των 73 θα έχουν ακριβώς τον ίδιο με τα M-117. Το πολυβόλο Μ2. Οταν παραλάβουμε εκτοξευτές βομβιδίων θα έχουν ανώτερο τα M-117. Επίσης και τα Μ-113 έχουν ακριβώς τον ίδιο . Το Μ2 πάλι.
    Αρα δεν τίθεται θέμα να σε “αφήσουν” αφού έχει ήδη γίνει
    Το κυριότερο όμως είναι ότι δεν έγινε στη ζούλα αλλά με αμερικάνικα οπλικά συστήματα που δόθηκαν δωρεάν στην Ελλάδα. Εγινε μέρα μεσημέρι που θα έλεγε και ο Τσίπρας στο λιμάνι του νησιού.
    Αυτό σηματοδοτεί αλλαγή στάσης των ΗΠΑ και προκάλεσε τη μήνη των Τούρκων, οι οποίοι πήρανε ως απάντηση ότι αυτό επιτάσσει το συμφέρον των ΗΠΑ!
    Μια και μιλάς για διπλωματία…

    Γυρνώντας στους Γερμανούς υπάρχει από τη μεριά τους και εμπορική σκοπιμότητα.
    Τα Marder είναι IFV και όχι APC που σημαίνει ότι φτιάχτηκαν για να συνοδεύουν επίθεση αρμάτων μάχης. Εμείς είχαμε άρματα αλλά όχι IFV. Προφανώς και χρειαζόμαστε. Επίσης προφανώς είναι ακριβά και δεν θα μπορέσουμε να πάρουμε τον αριθμό που απαιτείται. Είναι σίγουρο ότι η Γερμανία θα προτείνει νέα με ταυτόχρονη δωρεά παλαιότερων (Marder) για να βγουν οι αριθμοί. Και ήδη έχει πλασάρει με αυτή την ιστορία κάποια στον ΕΣ.

    Τα BMP-1 που χάρισε ο Τσίπρας στην Αίγυπτο δεν περάσανε τελικά από πρόγραμμα συντήρησης στην Ελλάδα. Το να χαρίζουμε οπλικά συστήματα για να κερδίζουμε διπλωματικούς πόντους είναι μια πολύ περίεργη τακτική. Και πρωτάκουστη. Θα έπρεπε όμως να το έχει πει προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ ότι αυτό σκοπεύει να κάνει ώστε να κρίνει ο λαός, έτσι δεν είναι?
    Με τι θα αντικαθιστούσε όμως όσα χάρισε?
    Τον είχε απασχολήσει τον ξάδελφο το θέμα ή τον ενδιέφερε μόνο η χρηματοδότηση του κόμματος από τους μουλάδες?
    Και επειδή μάλλον όχι μια και τίποτα σχετικό δεν είχαν πει οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πως μας βγήκαν τόσο “ανήσυχος” περί τα στρατιωτικά τώρα?
    Μήπως γιατί είμαστε πουτινικοί αλλά ντρεπόμαστε να το πούμε?
    Δεν θα έπρεπε, καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή.

  6. Ακόμα και οι λέξεις έχουν χάσει το νόημα τους. Ο αφοπλισμός ονομάζεται εξοπλισμός . Ελπίζω να μην ακολουθήσουν και τα αντιαεροπορικά γιατί μας βλέπω με φέσι

  7. @ George N

    Καλή η προσπάθεια αλλά εκτός από ένα ερώτημα, στα υπόλοιπα δεν πήρα απάντηση.

    Στο αν θα μπορέσουμε να επανέλθουμε σε πυροβόλο όπλο η μη απάντηση σου ήταν: “Οταν παραλάβουμε εκτοξευτές βομβιδίων”.

    Θα προσθέσω και το “Αν” πριν το όταν και ως άσχετος θα ρωτήσω: η τοποθέτηση θα γίνει στα νησιά ή θα πρέπει να μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα?

    Στο γιατί δεν ανταλλάξαμε τα όπλα των νησιών με κάτι που να αναβαθμίζει την άμυνα των νησιών δεν έκανες καν τον κόπο.

    Σου ζήτησα παραπομπή ή έστω κάτι που να υποστηρίζει τον ισχυρισμό σου πως ο ΣΥΡΙΖΑ χρηματοδοτείται από την Τεχεράνη. Τον επανέλαβες χωρίς καμία τεκμηρίωση.

    Σε ρώτησα αν υπάρχει κάποια αντίστοιχη πρόνοια με αυτή της αποστολής όπλων στην Αίγυπτο, δεν απάντησες.

    Τι ήταν το μόνο στο οποίο απάντησες?

    Στο αν έγιναν όλα κατ’ εντολή των Αμερικανών : “αυτό επιτάσσει το συμφέρον των ΗΠΑ!”
    ( Το θαυμαστικό δικό σου)

    Όμως αντί να απαντήσεις είπες κάμποσα άλλα όπως ότι βοηθάμε τους Γερμανούς στο σχέδιο εξοπλισμού των 100δις αδειάζοντας τις αποθήκες από τις παλιατζουρες και βάζοντας και το χέρι λίγο στην τσέπη για το καλό.

    Είπες ότι τελικά δεν έγινε το πρόγραμμα ανάνηψης των 92 αλλά δεν μας είπες εξαιτίας ποιας κυβέρνησης.

    Και τέλος, απαιτείς το 15 να έχει πει προεκλογικά ο Τσίπρας πως το 18 μετά από τριμερείς και διαπραγματεύσεις για την αοζ, και και και, όλα όσα έφεραν την συμφωνία αυτή, πως θα δοθουν τα μη λειτουργικά.

    Και καταλήγεις πως είναι πουτινικοι οι συριζαιοι.

    Και σε αυτό ο Πούτιν φταίει ρε George?

    Πάντως για μη μητσοτακικος είναι περίεργο που επαναλαμβάνεις τα fake news των non papers και τα ίδια ψευδοεπιχειρηματα που σκορπάνε στην πρώτη λογική αντίκρουση.

  8. (1) πυροβόλο σε armoured vechicle δεν υπήρχε και δεν υπάρχει. Οχι στα νησιά αλλά ούτε και στον Εβρο.Πουθενά στην Ελλάδα. Δεν έχουμε, δεν ξέρω πως αλλιώς να το πω. Στο BMP-1 δεν το λειτουργούσαμε και υπήρχε λόγος.
    Τι νόημα έχει όμως όλο αυτό όταν υπάρχουν αρματα μάχης και στα νησιά με πυροβόλο των 105 που λειτουργεί κιόλας?

    (2) το βομβιδοβόλο μπορεί να εγκατασθεί στα νησιά. Υπήρχε ήδη στα Μ-117 αφαιρέθηκε και περιμένουμε τη παραλαβή τους. Δεν είναι κάποιο υπερόπλο, το ανέφερα γιατί με την εγκατάσταση τους θα υπάρχει κάτι παραπάνω από το Μ2 των ΒMP-1, M-113 και Λεωνίδας.

    (3) Το service που προβλεπόταν για τα BMP-1 που χαρίστηκαν στην Αίγυπτο δεν μπορούσε να γίνει από μια χρεοκοπημένη επιχείρηση και γι αυτό δεν έγινε. Ιστορίες για αγρίους των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Μοιάζει εντελώς τραβηγμένο να θεωρείς ότι η Αίγυπτος υπέγραψε ΑΟΖ με τον Κυριάκο επειδή ο Αλέξης της είχε χαρίσει μια 100δα BMP-1. Αν δεις μόνο τους φετεινούς εξοπλισμούς της Αιγύπτου θα καταλάβεις ότι το συγκεκριμένο ούτε που θα το αντιλήφθηκαν.

    (4) Πάει πρώτα ο ξάδελφος Ιραν όπως και στη Βενεζουέλα. Ακολουθεί ο Αλέξης. Ο πρώτος (και ο μόνος) δυτικός ηγέτης που πάει στους μουλάδες. Για να κάνει “στρατηγική συνεργασία”!! με τα αγιατόλια. Ούτε λέξη για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ούτε λέξη για την θέση των γυναικών.
    Και μέχρι εκεί να το δεχθώ, Αλλά ούτε λέξη και τώρα? Δεν άκουσα τη δικιά σου εξήγηση. Η δικιά μου λέει: Follow the money!

    (5) Διαστεβλώνεις. Οι ΗΠΑ είπαν ότι ο εξοπλισμός των νησιών με αμερικανικά όπλα εξυπηρετεί τα αμερικανικά συμφέροντα. Γι αυτό και είναι στα κάγκελα η Τουρκία. εσύ όμως ( ως ΣΥΡΙΖΑ) γιατί είσαι?
    Μια στοιχειώδης συνέπεια θα υπαγόρευε να διεκδικήσει τα ευσημα μια και ήταν αυτοί που ζήτησαν από ΗΠΑ να γεμίσει με βάσεις την Ελλάδα. Μέχρι και βάσεις στα νησιά ζητούσε ο αντιπρόεδρος της “πρώτης φοράς αριστερά”. Τι έγινε τώρα?

    (6) Και φτάνουμε στο τι έγινε. Η εισβολή στην Ουκρανία με τα ίδια επιχειρήματα που έχει και η Τουρκία εναντίον της Ελλάδας btw. Οταν λοιπόν χαρίζεις 100 BMP-1 και φωνάζεις γιατί η επόμενη κυβέρνηση αντάλλαξε 40 με καλύτερα τεθωρακισμένα κάτι λες. Οτι δεν σε ενοχλεί αυτό καθ’ αυτό όπως υποκριτικά ισχυρίζεσαι αλλα΄το που πάνε. Και πάνε στην Ουκρανία. Οπότε το ερώτημα είναι εσύ ποιον ακριβώς υποστηρίζεις? Γιατί μοιάζει ότι παίζεις το παιχνίδι κάποιου από το ξανθό γένος που χρηματοδοτεί συγκεκριμένα ΜΜΕ στην Ελλάδα που λένε ακριβώς τα ίδια.

    (7) Ως αριστερός Λυμπέρη είσαι ΟΚ με την σιωπή για το Ιραν και με την ταύτιση με τη λαικοδεξιά στο Ουκρανικό? Με την υιοθέτηση των ίδιων επιχειρημάτων? Ιδιώς μετά την εμπειρία της συγκεβέρνησης μαζί της? Είσαι ΟΚ να ακούς τα ίδια από το ΣΥΡΙΖΑ με όσους μιλούν για προφητείες?
    Καλός ο αγώνας σου για την επάνοδο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν πρέπει να δεις και ποιές πολιτικές ακολουθεί στα συγκεκριμένα? Είναι αυτές που είχες πιστεψει ως αριστερός?
    Εγώ δεν το πιστεύω.
    Και αυτό που προσπαθώ (και επιμένω ότι καλοπροαίρετα) να πω στους αριστερούς φίλους είναι ότι εδώ δεν είναι ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Αν ήταν έτσι θα το καταλάβαινα. Εδώ θα μειωθούν και άλλο τα ήδη μικρότερα από το 2019 ποσοστά σας. Γίνετε αριστεροί για να πάρετε το κέντρο. Αφού όλα τα άλλα που έχετε προσπαθησει δεν πιάνουν κάντε το αυτονόητο. Ισως δείτε μια αλλαγή προς το καλύτερο.

  9. Ποιος μπορεί να μου πει πως πρέπει να χαρακτηρίζουμε τώρα τον Μητσοτάκη;

  10. George N ενημέρωσε μας λίγο για την σύνθεση μιας ΕΜΑ και μιας ΕΑΡΜΕΘ;Στα νησιά τα Μ σειράς άρματα ποιος τα συνοδεύει;Καλό θα είναι αν δεν ξέρετε μην λέτε ασυναρτησίες επειδή το άρθρο αντιπολιτεύεται τον ΣΥΡΙΖΑ.

  11. @ George N

    Πάμε πάλι.

    1) υπήρχε πυροβόλο, ακόμη κι αν δεχτούμε πως δεν ήταν λειτουργικό, δεν παύει η αντικατάσταση με πολυβόλο να αποτελεί τυπικά υποβάθμιση στους τύπους ή αλλιώς μερική μείωση του “στρατιωτικού αποτυπώματος”. Και επειδή η Τουρκία δεν αφήνει τίποτα να πέσει κάτω, δεν θα μπορέσει η Ελλάδα να επαναφέρει τέτοιου τύπου όπλα στα νησιά. Επίσης να υπενθυμίσω πως τα περισσότερα νησιά έχουν μηχανοκίνητο πεζικό και μόνο τα μεγάλα έχουν ύλες τεθωρακισμένων. Η απόσυρση τους είναι για να γίνω κατανοητός μείωση της ισχύος πυρός δια του τύπου οπλου που μπορείς να έχεις στα νησιά.

    2)… και κάτι λιγότερο από αυτό που έπρεπε να έχεις. Όταν στα περισσότερα νησιά σου έχεις ως “βαρύ οπλισμό” τα “πενηνταρια” τα οποία παρεμπιπτόντως απαγορεύεται να στραφούν σε προσωπικό, τότε στην ουσία μειώνεις τις αμυντικές σου ικανότητες.

    3) ποιος χρεοκοπησε την ελληνική αμυντική βιομηχανία? Ο ΣΥΡΙΖΑ?
    Ως προς το άλλο σκέλος, δεν είπα πως η οριοθέτηση ΑΟΖ που υπέγραψε ο Μητσοτάκης, αυτό το εθνικό σφάλμα με την μειωμένη επήρεια στην Κρήτη, την ανύπαρκτη ΑΟΖ σε Ρόδο που άφησε έξω το σύμπλεγμα του Καστελόριζου και που αφήνει περιθώρια για συμφωνία ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου, ήταν το αποτέλεσμα των διμερών σχέσεων επί ΣΥΡΙΖΑ. Είπα πως η συμφωνία για τα 92 προέκυψε μετά από τις πολυεπίπεδες συζητήσεις με την Αίγυπτο.
    Το χάλι που υπέγραψε ο Μητσοτάκης επειδή τον έπιασε πανικός μετά το τουρκολυβικο σύμφωνο που πέρασε κάτω από την μύτη του Κοντολέωντα για τι ήταν απασχολημένος με…αλλά, είναι όλο δικό του.

    https://www.anoixtoparathyro.gr/%ce%ad%cf%81%cf%87%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%ce%b1%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%b1%ce%bd%ce%bf%ce%af-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%bd%ce%b1-%ce%b5%cf%80%ce%b9%ce%bb%cf%8d%cf%83%ce%bf/

    4) παραπομπή φίλε μου, παραπομπή.

    5) ” Οι ΗΠΑ είπαν ότι ο εξοπλισμός των νησιών με αμερικανικά όπλα εξυπηρετεί τα αμερικανικά συμφέροντα. ”

    Ακριβώς. Και ο δεδομένος έτρεξε να εξυπηρετήσει. Δεν διαστρεβλωσα τίποτα. Να το πω και αλλιώς: αν οι Αμερικάνοι ήταν αντίθετοι θα γίνει μετακίνηση και αντικατάσταση?

    Έγραψα: Στο αν έγιναν όλα κατ’ εντολή των Αμερικανών : “αυτό επιτάσσει το συμφέρον των ΗΠΑ!”
    ( Το θαυμαστικό δικό σου)

    Από ότι βλέπω συμφωνείς.

    Εκτός και αν υπαινίσσεσαι πως τα όπλα στην Ουκρανία τα στέλνει ο Μητσοτάκης με δική του πρωτοβουλία.

    6) ο Τσίπρας είπε ξεκάθαρα να μην γίνουμε μέρος του προβλήματος (πόλεμος) αλλά μέρος της λύσης. Να αναλάβουμε διαμεσολαβητικες πρωτοβουλίες, να πατήσουμε στο γεγονός πως έχουμε ελληνικούς πληθυσμούς στην περιοχή και ιστορικά δεσμούς με την αντίπαλη πλευρά και στην τελική να μην αφήσουμε την Ευρώπη να καταστραφεί για χάρη των ΗΠΑ.
    Αυτή είναι η οπτική υπό το πρίσμα της Ελλάδας.
    Όταν όμως έχεις εξωτερική πολιτική υπό το πρίσμα του δεδομένου τότε γίνεσαι τσιράκι και παρακαλάς μην καταλήξεις και “αυτοφορακιας” με κανένα βαρύ χτύπημα στην Αλεξανδρούπολη.

    Οπότε για να σου απαντήσω και στο ερώτημα με ποιον είμαι: με την Ελλάδα. Οσοι υποστηρίζουν πως οι ΗΠΑ είναι η σωστή πλευρά της ιστορίας είναι σίγουρα με τις ΗΠΑ και βλέπουμε…

    7) Αν ρωτάς εμένα ως πρόσωπο πίσω από το nick Λυμπέρης, θα σου πω με ειλικρίνεια πως είμαι κατηγορηματικά αντίθετος με κάθε είδους επιχείρηση της CIA, ακόμη και έχει μια καλή βιτρίνα. Είναι προφανές πως η εξέγερση των Ιρανών Κούρδων είναι καθοδηγούμενη και ακόμη και αν έχουν δίκαια αιτήματα από την στιγμή που δεν είναι “ιδιοκτήτες” της εξέγερσης αλλά πιόνια στο τέλος θα βγουν χαμένοι. Εξάλλου δεν πρέπει να ξεχνάμε πως και τους μουλάδες οι Αμερικάνοι τους έφεραν γιατί ήθελαν να ανατρέψουν τον Σάχη. Πολύ φοβάμαι πως θα έχουν οι Ιρανοί την τύχη των Αφγανών, δηλαδή θα τους χρησιμοποιήσουν οι Αμερικάνοι για όσο, πως το είπες στο θέμα των νησιών, ” εξυπηρετεί τα αμερικανικά συμφέροντα” και μετά θα τους αφήσουν στην τύχη τους στα χέρια των φανατικών.

    Θα έπρεπε οι Κούρδοι να έχουν πάρει το μάθημα τους από τα αδέρφια τους στην Συρία αλλά δεν.

    Θα έπρεπε και εμείς να έχουμε πάρει τα μαθήματα μας από Κύπρο και Ίμια αλλά δεν.

    Τέλος την αγωνία σου για την εκλογική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ την βρίσκω λίγο έως πολύ ακατανόητη. Πάντως αν όντως έχεις ανησυχία μπορείς να διαβάσεις το άρθρο του Κωττάκη ” η επιμόλυνσις του πολιτικού σκηνικού” να σε καθησυχάσει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ανεμβολίαστοι «τζαμπατζήδες», φίλοι Τούρκοι

Ο Ερντογάν παρκάρει τις κανονιοφόρους του κάτω από τη μύτη του Μητσοτάκη κι ο δεύτερος κάνει ότι δεν τις...

Επέτειος που πρέπει να βγει από το ημερολόγιο

Ρώτησα κάποτε στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών τον έντιμο και ακέραιο Παναγιώτη Κρητικό, που εκλεγόταν χρόνια με το ΠΑΣΟΚ...

Μαγειρεμένη έκθεση της Κομισιόν για το κράτος δικαίου!

Σαν ευχολόγιο από το εφηβικό διήγημα «Η Πολυάννα μεγαλώνει» μοιάζει η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση...

Ζήτημα αρμοδιοτήτων του ΠτΔ άνοιξε η K. Σακελλαροπούλου!

Χάρηκα πολύ που είδα προχθές το βράδυ στην εκπομπή «Επίλογος» της ΕΡΤ την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου να...