Στείλαμε τη Ρωσία στην αγκαλιά του Ερντογάν – Ο Πούτιν ανακοίνωσε αναβάθμιση του Turk Stream…

Με την κοντόφθαλμη πολιτική, Ελλάδα και Ευρώπη αναβαθμίζουν την Τουρκία

Η καταστροφή του αγωγού Nord stream αλλά και η επιτήδεια ουδετερότητα της Τουρκίας, την αναβάθμιση στο ενεργειακό πεδίο. Ο ρώσος πρόεδρος, μιλώντας στο ρωσικό forum για την ενέργεια, ανακοίνωσε τα σχέδια του για ενδυνάμωση του ρόλου της Τουρκίας στην διοχέτευση του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, και στην Ελλάδα.

Η εξέλιξη αυτή εφόσον υλοποιηθεί, είναι άλλη μία ήττα για την πατρίδα μας, καθώς πλέον γινόμαστε όμηροι ενεργειακά της Τουρκίας.

Οι δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν στην ολομέλεια του φόρουμ της Russian Energy Week:

Οι ωφελημένοι από τις εκρήξεις στο Nord Stream είναι αυγκεκριμένοι.

Πίσω από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Nord Stream βρίσκονται αυτοί που έχουν ήδη καταφύγει σε τέτοιου είδους δολιοφθορές και πιάστηκαν στα «πράσα». Το καθεστώς στο Κίεβο χρησιμοποιεί τρομοκρατικές μεθόδους εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η παγκόσμια οικονομία, το σύμπλεγμα καυσίμων και ενέργειας βιώνουν μια οξεία κρίση που σχετίζεται με αστάθεια τιμών και ανισορροπία της αγοράς.

Είναι δυνατή η επισκευή των Nord Streams, αλλά θα έχει νόημα εάν η λειτουργία τους είναι οικονομικά δικαιολογημένη και ασφαλής.

Φυσικά, πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κρίση με εναλλακτικές μορφές ενέργειας όπως ο ήλιος.

Η Ρωσία είναι έτοιμη να προμηθεύσει ενεργειακούς πόρους στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του τρέχοντος φθινοπώρου-χειμώνα, η επιλογή είναι δική τους.

Δεν θα προμηθεύσουμε ενεργειακούς πόρους σε χώρες που θα περιορίσουν τις τιμές του πετρελαίου.

Θα πω ένα πράγμα – η Ρωσία δεν θα ενεργήσει αντίθετα με την κοινή λογική.

Υπάρχει η δυνατότητα κατασκευής ενός μεγάλου αποθηκευτικού χώρου φυσικού αερίου στην Τουρκία, προκειμένου να διασφαλιστεί η τροφοδοσία και η λειτουργία του τουρκικού αγωγού.

Πηγή: newsbreak.gr

 1. Όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο ρόλος της Τουρκίας, ενεργειακός, οικονομικός και γεωστρατηγικός, θα είναι αναπόφευκτα αναβαθμισμένος.
  Τυχόν λήξη του πολέμου με “ισοπαλία” θα συντηρούσε την εχθρότητα ΝΑΤΟ – Ρωσίας, με το ρόλο της επιτήδειας ουδέτερης Τουρκίας να παραμένει αναβαθμισμένος.
  Στο χαμηλής πιθανότητας σενάριο ήττας της Ρωσίας, θα άνοιγε η όρεξη των ΝΑΤΟ-ικών για περαιτέρω αποσταθεροποίηση και αλλαγή καθεστώτος της Ρωσίας. Η Τουρκία θα έκανε άμεση φιλοδυτική στροφή και ο ρόλος της θα παρέμενε κομβικός.
  Στο σενάριο στρατιωτικής επικράτησης της Ρωσίας, είτε άμεσης είτε μέσω ευρωπαΪκής ενεργειακής – οικονομικής κατάρρευσης, η ΕΕ θα αναγκαστεί να τα βρει με τη Ρωσία, καθώς οι εναλλακτικές βραχυ-μεσοπρόθεσμες ενεργειακές προοπτικές είναι απογοητευτικές ( https://dailypost.gr/thanasis-k/to-chroniko-mias-aytoktonias/ ). Ο ρόλος της Τουρκίας τότε λογικά θα περιοριστεί.
  Και βεβαίως, για να μην έχουμε ανάγκη τον Turk Stream ούτε το ρωσικό αέριο στο μέλλον, θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου.
  Αρχίζοντας ΤΩΡΑ με διακήρυξη πλήρους ΑΟΖ και, αμέσως μετά, οριοθέτηση με Κύπρο και Αίγυπτο (το κομμάτι που δεν έχει οριοθετηθεί).
  ( https://dailypost.gr/thanasis-k/o-erntogan-xesalonei-ki-emeis-pathame-ligo-quot-gkreta-quot/ ).

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Η ημέρα των φυλακισμένων Παλαιστίνιων

Η 17η Απριλίου κάθε χρόνου στα χώματα της Παλαιστίνης αφιερώνεται στους αγωνιστές που είναι κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές. Σύμφωνα...

Είμαστε με την ΕΙΡΗΝΗ

Ο τρόμος για γενικευμένη σύρραξη, η φωτιά της οποίας θα παρασύρει στο διάβα της ολόκληρο τον πλανήτη, είναι πανθομολογούμενος....

Η πολεμολογία δε νοιώθει μοναξιά

Παφλασμοί φλυαρίας και σεναριολογίας για την ανοιχτή σύγκρουση Ιράν Ισραήλ ακούγονται παντού. Αναλύσεις, εκτιμήσεις, και απερινόητες αβελτηρίες επί του...

Ελλάς και Κύπρος στην οριογραμμή των συγκρούσεων

Οι επόμενες ημέρες ή ίσως και ώρες θα δείξουν κατά πόσον θα υπάρξει αυτοσυγκράτησις και δεν θα έχουμε κλιμάκωση...