Ακρίβεια, υποκλοπές και Μαραβέγιας οδηγούν σε πολιτική απομόνωση τον Κυριάκο

Του Mr_Don’t_Look_Up

Δεν έφταναν για τον πρωθυπουργό τα τεράστια προβλήματα τόσο από το διαρκώς διογκούμενο πρόβλημα της ακρίβειας που άρχισε από τα μέσα του 2021, δηλαδή πολύ πριν ξεκινήσει ο καταδικαστέος πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, όσο και από το πρωτοφανές για τη Μεταπολίτευση σκάνδαλο των υποκλοπών, «έσκασε» και η παρ’ ολίγον «λοβιτούρα Μαραβέγια» των περίπου 11 εκατ. ευρώ! Και ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά και από την «βροντερή» απουσία των πρ. πρωθυπουργών Κ. Καραμανλή και Α. Σαμαρά από την πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ (κατά τη διάρκεια της οποίας έκανε ομιλία εορταστικού χαρακτήρα για τη συμπλήρωση 48 ετών από την ίδρυση του κόμματος) μοιάζει εγκλωβισμένος σε μια ολοένα και πιο ασφυκτική πολιτική «μοναξιά».

Η νέα, με σκανδαλώδη οσμή, υπόθεση του βουλευτή της ΝΔ Κωνσταντίνου Μαραβέγια έρχεται σαν μια νέα μεγάλη ποσότητα νερού που πέφτει σε ένα ποτήρι που ήδη ξεχειλίζει (στην προκειμένη μοιάζει να ξεχειλίζει από κοινωνική αγανάκτηση). Είναι ενδεικτικό ότι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρά τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουν -και- τα «τρολς» της «υπόγας», όπως χαρακτηρίζει η αντιπολίτευση τον προπαγανδιστικό μηχανισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη, τα σχόλια δίνουν και παίρνουν και, φυσικά, μόνο θετικά δεν είναι στην πλειονότητά τους για τον πρωθυπουργό και τους συν αυτώ.

Όλοι μπορούν να κάνουν αίτηση και να πάρουν εκατ. ευρώ χρηματοδότηση!

Η έγκριση της υπαγωγής του σχεδίου που είχε υποβάλει στο υπουργείο Ανάπτυξης, στο οποίο προΐσταται πολιτικά ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, η εταιρία (ΙΚΕ) της συζύγου του βουλευτή της ΝΔ (με μόλις 5.000 ευρώ κεφάλαιο!) και το «πράσινο φως» που «άναψε» για τη χρηματοδότησή της με το ποσό των… 4,2 εκατ. ευρώ καθώς και η προέγκριση που έλαβε, σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες της Αντιπολίτευσης, για… τραπεζικό δανεισμό 6,5 εκατ. ευρώ, προκάλεσε εκ νέου το κοινό περί δικαίου αίσθημα της ελληνικής κοινωνίας. Την ώρα που τα 2/3 των μισθωτών λαμβάνουν μηνιάτικα καθαρά από 300 έως 1.000 ευρώ τον μήνα αδυνατώντας να ικανοποιήσουν τις πιο βασικές καταναλωτικές ανάγκες τους και -στη συντριπτική πλειονότητά τους- οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες δε μπορούν να περάσουν ούτε βόλτα έξω από τράπεζα, η παρ΄ ολίγον χρηματοδότηση της εταιρίας της συζύγου του εν λόγω βουλευτή με κεφάλαιο 5.000 ευρώ, με το ποσό, συνολικά, των περίπου 10,7 εκατ. ευρώ, μοιάζει με «λάδι στη φωτιά» της αντίδρασης των περισσότερων πολιτών. Αυτών οι οποίοι δεν τα βγάζουν πέρα ή, στην καλύτερη περίπτωση, «αγκομαχούν» για να καλύψουν τα έξοδα αγοράς βασικών προϊόντων και καυσίμων καθώς και των «καυτών» λογαριασμών ρεύματος – ενέργειας.

Οι δικαιολογίες που ακολούθησαν από την πλευρά του κ. Μαραβέγια, χθες, αντί να οδηγήσουν σε… αποκλιμάκωση, ενέτειναν ακόμη περισσότερο το ήδη βαρύ για την κυβέρνηση Μητσοτάκη κλίμα. Και πώς θα μπορούσε να γίνει αλλιώς όταν ο εν λόγω βουλευτής ισχυρίστηκε ότι… κάθε πολίτης μπορεί να υποβάλει αίτηση και να του εγκρίνουν χρηματοδότηση εκατομμυρίων ευρώ με μια εταιρία της οποίας το κεφάλαιο είναι μόλις 5.000 ευρώ!

Εύλογα, λοιπόν, όσες και όσοι άκουσαν τις δικαιολογίες του βουλευτή αλλά και της κυβέρνησης, που για μια ακόμη φορά τα «έριξε» σε… υπηρεσιακούς παράγοντες (βλ. σκάνδαλο με «Turkaegean», σε σχέση με το οποίο ακόμη αναμένεται το πόρισμα από τους, δήθεν, ελέγχους που διέταξε ο κ. Γεωργιάδης), όχι μόνο δεν πείστηκαν αλλά, αντίθετα, όπως φαίνεται από τα social media… «εξερράγησαν»! Η αντίδραση αυτή θα έπρεπε να είναι αναμενόμενη από τους κυβερνώντες δεδομένου ότι τα 2/3 του πληθυσμού της χώρας αντιμετωπίζουν μια τραγική κατάσταση καθημερινά και οι περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις δε μπορούν να πάρουν ούτε ένα ευρώ από κρατική χρηματοδότηση ή από τραπεζικό δανεισμό, εκτός αν έχουν… «βύσμα».

Πολιτική απομόνωση και στο βάθος… η έξοδος από την εξουσία «α λα» περίοδο 1990 – ‘93

Το γεγονός, όμως, ότι το Μέγαρο Μαξίμου και τα κυβερνητικά στελέχη δε μπορούν να δώσουν έστω μια δικαιολογία που, αντί να τις πολλαπλασιάσει, να μετριάσει τις σε βάρος τους εντυπώσεις, δείχνει να είναι ένα από τα δεδομένα που επιβεβαιώνουν ότι το σημερινό σύστημα εξουσίας βρίσκεται σε διαδικασία σήψης. Τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και οι υπουργοί της κυβέρνησής του, τη στιγμή που τα σκάνδαλα και η ακρίβεια ήδη έχουν δημιουργήσει ένα άκρως αρνητικό περιβάλλον, εκείνοι συνεχίζουν να απαντούν με επικοινωνιακούς χειρισμούς, βγαλμένους από σενάριο αμερικάνικης ταινίας προηγούμενων δεκαετιών, βγάζοντας καθημερινά ανακοινώσεις και δελτία Τύπου με φωτογραφίες από συναντήσεις και εκδηλώσεις άνευ ουσίας για το κοινωνικό σύνολο. Μοιάζουν, απλά, να επιβεβαιώνουν τη λαϊκή ρήση βάσει της οποίας «οι άλλοι τους φτύνουν και εκείνοι υποστηρίζουν ότι βρέχει».

Όπως και να έχει, πλέον, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, καταρχάς, και τα κυβερνητικά στελέχη του, μοιάζουν να εγκλωβίζονται όλο και περισσότερο σε μια πολιτική μοναξιά και να οδηγούνται στην έξοδο από την εξουσία. Αν, μάλιστα, δεν αλλάξουν τακτική (κάτι το οποίο δε φαίνεται στον ορίζοντα) τότε δε μπορεί κανείς να αποκλείσει ότι όποτε κι αν στηθούν κάλπες, το αποτέλεσμα θα μοιάζει με συντριπτικό κάταγμα και η ΝΔ μπορεί να κάνει, ξανά, να «δει» κυβέρνηση μετά από μια δεκαετία. Άλλωστε, μια τέτοια πορεία ακολούθησε το κόμμα μετά την περίοδο 1990 – ’93 του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

 1. Το τεράστιο πάρτυ για λίγους αλλά εκλεκτούς που άρχισε το 2019 συνεχίζετε μέχρι τελικής πτώσεως.
  Και ύστερα…. μαζί τα ξαναματαφάγαμε!

 2. Ο λαός αρχίζει να τον βάζει στην απομόνωση σιγά σιγά, και αυτό είναι το μεγαλύτερο του πρόβλημα …

 3. Ο νεοφιλελευθερισμός με επιδόματα γίνεται σιγά σιγά σοβιετια για να έχουν το άλλοθι να μας πουν μαζί τα φάγαμε. Η διαφθορά έχει γίνει ο κανόνας.

 4. Απορίας άξιο, πως μια επένδυση δεν συμπεριλαμβάνει στο χρηματοδοτικό σχήμα δανεισμό. Επίσης, πως κρίθηκε η βιωσιμότητα; έγινε μόνο από καταθέσεις του φορέα για το σύνολο σχεδόν του επενδυτικού κόστους ; επειδή όπως σωστά ειπώθηκε, πρώτα υλοποιείς και μετά εισπράττεις. Όταν δεν υπάρχει τραπεζικός δανεισμός, το εύλογο του κόστους εξετάζεται μόνο από την αρμόδια επιτροπή ελέγχου. Για το εύλογο του κόστους υπάρχει εγκεκριμένο όριο για αρκετές κατηγορίες δαπανών που ακολουθούν οι υπηρεσίες, οπότε όλα καλά. Για τον εξοπλισμό όμως δεν υπάρχουν, ούτε άλλωστε θα μπορούσαν να υπάρξουν όρια δαπανών.
  Φαντάζομαι πως θα καλύπτεται και το πόθεν έσχες στη συγκέντρωση κεφαλαίων, αφορά το κομμάτι της επένδυση μέχρι τις εκταμιεύσεις, συν τα αναγκαία κεφαλαία κίνησης.
  Με λίγα λόγια, μπορεί να ισχύουν όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις.
  Την στιγμή όμως που το θέμα πήρε δημοσιότητα, αφορά οικογένεια πολιτικού, οφείλουν να δώσουν αναλυτικά στοιχεία, για να σταματήσει ο θόρυβος.
  Οι εκατέρωθεν κραυγές βλάπτουν και την πολιτική, αλλά και τις επενδύσεις τις οποίες έχουμε ανάγκη.

 5. Βιάζονται να διαμοιράσουν και τα τελευταία “ιμάτια” του κρατικού χρήματος μεταξύ εαυτών και αλλήλων.

  Στα σκαριά επίσης μια ακλομα λίστα !! Σκρέκα 7.500.000 ευρώ στα ΜΜ Εξαπάτησης για την καμπάνια περί ενεργειακής οικονομίας.
  Λες και δεν ξέρουν τα νοικοκυριά ότι αν δεν κάνουν οικονομία σε βαθμό απλησιάς και συσκότισης δεν θα μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς και δεν θα τους κόβεται το ρεύμα.

  Μπορεί οι ά(χ)ριστοι κυβερνώντες να έχουν αποτύχει παντού αλλά σε ένα πράγμα είναι απλησίαστοι.
  Στο να εφευρίσκουν πατέντες για να φάνε και τα πόμολα.

 6. Υπάρχουν και χειρότερα για τον Κυριάκο και το σκοτεινό του ρόλο απέναντι στην Ελλάδα και τους Έλληνες.
  Είναι γνωστό πως αυτός και κάποιοι όμοιοι του ηγέτες, ξημεροβραδιάζονται στο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ.
  Σήμερα διαβάζω σε ελληνική ιστοσελίδα ( ψάξτε το) μια εξωφρενική δήλωση του βοηθού του προέδρου του Φόρουμ, χαρείτε τον.
  Yuval Harari: «Ποιος ο λόγος να υπάρχουν τόσοι άνθρωποι; – Προς το παρόν τους ελέγχουμε με ναρκωτικά & βιντεοπαιχνίδια»!
  Δηλαδή, μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να μας εξηγήσει γιατί πηγαίνει στις συνεδριάσεις του φόρουμ και ποιος ο λόγος να μοστράρει τα βιβλία του προέδρου του Φόρουμ, του κ. Σβάμπ στο Μαξίμου ; Μήπως για την εκπλήρωση του σκοπού, που ανερυθρίαστα θέτει με την παραπάνω δήλωση του, ο κ. Xarari στην ανθρωπότητα ;
  Επόμενη απορία, τα ΜΜΕ γιατί θάβουν το θέμα και ασχολούνται μόνο με υποθέσεις σαν της κ. Πισπιρίγκου ή σαν του στέλεχος της ΝΔ που φέρεται ως βιαστής ανηλίκου παιδιού;
  Θυμηθείτε τον τίτλο του βιβλίου του κ. Σβάμπ, αυτό που είναι στο γραφείο του κ. Μητσοτάκη στο Μαξίμου : «ολική επανεκκίνηση». Δηλαδή, ξεκίνημα μετά από ολική σχεδόν καταστροφή.
  Εμείς οι Έλληνες, μήπως κατάπιαμε τη γλώσσα μας;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Το μήνυμα της Κυριακής δεν το παρέλαβαν όλοι

Γράφει κάπου ο αείμνηστος Ηλίας Πετρόπουλος, λεπτολόγος των καθημερινών λαϊκών συνηθειών -για τις οποίες απέφευγε με ακαδημαϊκή υπεροψία να...

Χρυσή μετριότητα φρούδων προσδοκιών

Λίγο πριν από τις ευρωεκλογές κυκλοφόρησαν κάποιες φωτογραφίες του Ανδρουλάκη στα 19 του. Σε εποχές που είχε μακρύ μαλλί,...

Είναι μειοψηφία στο κόμμα, αλλά ακόμη δεν το ξέρει!

Ο ιδεολογικός αρτηριοσκληρωτισμός όλων των δογματικών φιλελεύθερων και εκσυγχρονιστικών ρευμάτων που επικρατούν κατά καιρούς στην πατρίδα μας εκδηλώνεται πάντοτε...

Άμεση παραίτηση Μητσοτάκη και εκλογές

Η κυβέρνηση και ο Μητσοτάκης κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν τι ακριβώς σημαίνει το 28% που έλαβαν στις ευρωεκλογές. Το...