Δύο σύμμαχοι του Πούτιν γελοιοποιούν δημόσια την πολεμική μηχανή της Ρωσίας

Η απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από μια στρατηγικής σημασίας πόλη στην ανατολική Ουκρανία ώθησε δύο ισχυρούς συμμάχους του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να κάνουν κάτι σπάνιο για τα δεδομένα της σύγχρονης Ρωσίας: να γελοιοποιήσουν δημοσίως τα ανώτατα κλιμάκια της πολεμικής μηχανής.

Η απώλεια από τη Ρωσία της πόλης Λιμάν, γεγονός που θέτει υπό απειλή τα δυτικά τμήματα της περιοχής Λουγκάνσκ, εκνεύρισε τον Ραμζάν Καντίροφ, τον ηγέτη της Τσετσενίας, όπως σημειώνει το Reuters.

Ο Καντίροφ, ο οποίος βρίσκεται κοντά στον Πούτιν από τότε που ο πατέρας του και πρώην πρόεδρος της Τσετσενίας, Αχμάντ, σκοτώθηκε σε βομβιστική επίθεση στο Γκρόζνι το 2004, από την οποία σκοτώθηκε επίσης ένας φωτογράφος του Reuters, δήλωσε ότι η Ρωσία θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο χρήσης ενός μικρού τακτικού πυρηνικού όπλου στην Ουκρανία ως απάντηση στην απώλεια.

Η πυρηνική προειδοποίηση απασχόλησε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, αλλά η δημόσια περιφρόνησή του για τους κορυφαίους στρατηγούς της Ρωσίας μπορεί να ήταν εξίσου σημαντική σε μια Ρωσία όπου η δημόσια κριτική της πολεμικής προσπάθειας από τα ανώτατα κλιμάκια της ελίτ θεωρείται ταμπού.

“Ο νεποτισμός στον στρατό δεν θα οδηγήσει σε τίποτα καλό”, δήλωσε ο Καντίροφ, προσθέτοντας ότι ο διοικητής των ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή θα πρέπει να στερηθεί τα παράσημά του και να σταλεί στην πρώτη γραμμή με ένα όπλο για να ξεπλύνει την ντροπή του με αίμα.

Μια τέτοια δημόσια περιφρόνηση για τους στρατηγούς που διευθύνουν τον πόλεμο της Ρωσίας είναι σημαντική, επειδή δείχνει το επίπεδο απογοήτευσης εντός της ελίτ στον περίγυρο του Πούτιν για τη εξέλιξη του πολέμου, ενώ παράλληλα υπονομεύει την προσεκτικά ελεγχόμενη ρητορική του Κρεμλίνου.

Ο Καντίροφ, ο οποίος υποστηρίζει τον πόλεμο και έχει στείλει πολλές από τις δικές του τσετσενικές μονάδες να πολεμήσουν, δήλωσε ότι η κριτική του ήταν η πικρή αλήθεια για μια ρωσική πολεμική δύναμη που, όπως είπε, επέτρεψε σε ατάλαντες μέτριες δυνάμεις να απογοητεύσουν τη χώρα.

Ρώσοι αξιωματούχοι λένε ότι η ιστορία του ρωσικού πολέμου δείχνει ότι οι μάχες συχνά ξεκινούν άσχημα μέχρι να μπορέσει να οργανωθεί σωστά ο στρατός. Η υποτίμηση της Ρωσίας, υποστηρίζουν, αποτελεί ένα κακό στοίχημα.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα από τη μεριά του ότι τάσσεται υπέρ μιας “ισορροπημένης προσέγγισης” στο θέμα των πυρηνικών όπλων, κι όχι βάσει του συναισθήματος, μετά τη δήλωση του Καντίροφ, ο οποίος κάλεσε το σαββατοκύριακο τη Μόσχα να εξετάσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει “πυρηνικό όπλο μικρής ισχύος” στην Ουκρανία.

Ολοκληρωτικός πόλεμος;

Μετά από επτά και πλέον μήνες σε έναν πόλεμο στον οποίο έχουν σκοτωθεί δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι και ο οποίος έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη αντιπαράθεση με τη Δύση από την κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1962, ακόμη και οι πιο βασικοί πολεμικοί στόχοι της Ρωσίας απέχουν πολύ από το να επιτευχθούν.

Ο  στρατός της Ρωσίας έχει ταπεινωθεί στο πεδίο της μάχης από μια πολύ μικρότερη ουκρανική δύναμη που υποστηρίζεται με όπλα, πληροφορίες και συμβουλές από τις δυτικές δυνάμεις με επικεφαλής τις ΗΠΑ.

Σε ένα νέο “χαστούκι” για τη Μόσχα τη Δευτέρα, ο διορισμένος από τη Ρωσία επικεφαλής της περιοχής της Χερσώνας, μίας από τις τέσσερις περιοχές που ο Πούτιν προσάρτησε την προηγούμενη εβδομάδα, δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν κάποιες επιτυχίες στη νότια περιοχή της Χερσώνας και έθεσαν υπό τον έλεγχό τους ορισμένους οικισμούς Οι άλλες τρεις περιοχές που προσάρτησε παράνομα η Μόσχα ήταν το Ντονέτσκ, το Λουγκάνσκ και η Χερσώνα.

Ο Πούτιν υποστηρίζει ότι η Ρωσία βρίσκεται σε μια υπαρξιακή μάχη με τη Δύση, την οποία κατηγορεί ότι επιδιώκει να καταστρέψει τη χώρα του. Η Ρωσία, είπε, θα επικρατήσει τελικά στην Ουκρανία και προειδοποίησε ότι μόλις τώρα αρχίζει να σοβαρεύει ο πόλεμος.

Στη κρατική τηλεόραση της χώρας, η ταπεινοφροσύνη φάνηκε να κερδίζει έδαφος στη ρωσική προπαγάνδα. “Θα ήθελα πραγματικά να επιτεθούμε στο Κίεβο και να το καταλάβουμε αύριο, αλλά η μερική επιστράτευση θα πάρει χρόνο”, δήλωσε ο παρουσιαστής Βλαντίμιρ Σολοβιόβ στο κρατικό κανάλι Rossiya 1. “Για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα για εμάς. Δεν θα πρέπει να περιμένουμε καλά νέα αυτή τη στιγμή”, πρόσθεσε.

Κριτική από τις ελίτ

Ο Τσετσένος ηγέτης δήλωσε ότι είχε αναφέρει το ενδεχόμενο ήττας στο Λιμάν πριν από δύο εβδομάδες στον Βαλέρι Γκεράσιμοφ, αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας, αλλά ο τελευταίος είχε απορρίψει αυτή την πιθανότητα.

Ο 67χρονος Γκεράσιμοφ είναι ο τρίτος ισχυρότερος άνθρωπος στον ρωσικό στρατό μετά τον Πούτιν και τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού. Ο Σοϊγκού έδωσε στον Γκεράσιμοφ την κορυφαία στρατιωτική θέση μόλις λίγες ημέρες αφότου διορίστηκε υπουργός Άμυνας το 2012.

“Δεν γνωρίζω τι αναφέρει το υπουργείο Άμυνας στον ανώτατο διοικητή (Πούτιν), αλλά κατά την προσωπική μου άποψη, θα πρέπει να ληφθούν πιο δραστικά μέτρα”, δήλωσε ο Καντίροφ.

Σε μια ένδειξη της επιρροής του, άλλες αναρτήσεις του Καντίροφ τον έδειχναν να συναντά δύο από τους ισχυρότερους άνδρες του Κρεμλίνου: Τον Προσωπάρχη του Προεδρικού Εκτελεστικού Γραφείου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Αντόν Βάινο, και τον Σεργκέι Κιριγιένκο, τον αναπληρωτή επικεφαλής του επιτελείου.

Ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις του Καντίροφ, ο ισχυρός ιδρυτής της μισθοφορικής ομάδας Wagner, Γεβγένι Πριγκόζιν, συνεχάρη τον Τσετσένο ηγέτη. Ο Πριγκόζιν ανέφερε σε δήλωσή του. “Όλοι αυτοί οι μπάσταρδοι πρέπει να σταλούν ξυπόλητοι στο μέτωπο με αυτόματα όπλα”. Όταν ρωτήθηκε αν τα λόγια του θα πρέπει να θεωρηθούν ως κριτική προς το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ο Πριγκόζιν έσβησε την απάντησή του με μια δήλωση γεμάτη ειρωνεία: “Θεός φυλάξοι”.

“Αυτές οι δηλώσεις δεν αποτελούν κριτική, αλλά απλώς μια εκδήλωση αγάπης και υποστήριξης”, τόνισε ο Πριγκόζιν, ο οποίος σύμφωνα με τις ΗΠΑ διοικεί έναν μισθοφορικό στρατό που έχει εμπλακεί σε συγκρούσεις στο Μάλι, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, τη Λιβύη και τη Συρία.

“Εγώ, και ο Ραμζάν Αχμάτοβιτς ακόμη περισσότερο, είμαστε οι πιο καλλιεργημένοι άνθρωποι”, πρόσθεσε ο Πριγκόζιν, χρησιμοποιώντας το πατρώνυμο του Καντίροφ ως ένδειξη σεβασμού.

Πηγή: capital.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Το «πρόβλημα Harris»

Όσο ακόμα πιεζόταν να αποχωρήσει από την εκλογική διαδικασία ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden, δεν ήταν ίσως πλήρως...

Ένα φιάσκο… ολυμπιακών διαστάσεων!

Έφθασε λοιπόν η μέρα. Η αρχή του τέλους των Ολυμπιακών Αγώνων σήμανε με την έναρξή τους. Δεν είναι λίγοι...

H παρακμή των ΗΠΑ και το σημείο της μη επιστροφής…

Από τα κύρια πράγματα που πρέπει να υπολογίσει, με τα έως τότε δεδομένα, και να έχει στον νου του...

Η άνοδος και η πτώση του Τζο

Όχι, οι φωτογραφίες δεν δείχνουν τον Μπάιντεν να μαθαίνει ζεϊμπέκικο. Τούμπες τρώει Του Παναγιώτη Λιάκου«Το να διοικείς τη χώρα είναι...