Αλήθεια κ. Στόλτενμπεργκ; Από την Ουκρανία ή από την Κύπρο έγινε η μεγαλύτερη μεταπολεμική προσάρτηση εδαφών;

Για πολλοστή φορά ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Νορβηγός, Γενς Στόλτενμπεργκ, παριστάνει τον ανήξερο, και δε βγάζει μιλιά για την κατοχή εδαφών της Κύπρου από την Τουρκία. Θα του υπενθυμίσει, άραγε, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τι συνέβη το 1974;

Μαθήματα ιστορίας, αποφάσισε να κάνει στην ευρωπαϊκή και διεθνή κοινή γνώμη ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, παραχαράσσοντάς την όμως, προφανώς στην προσπάθειά του να διαγραφεί από τη μνήμη της ανθρωπότητας ότι η μεγαλύτερη κατοχή και προσάρτηση εδαφών μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έχει γίνει από την Τουρκία στην Κύπρο.

Ενώ ο ίδιος είναι λαλίστατος όσον αφορά την Ουκρανία και την προσάρτηση των εδαφών της Ουκρανίας από τη Ρωσία, αφήνει, κατά την προσφιλή μέθοδό του, την Τουρκία στο απυρόβλητο.

Εξάλλου, ο Γ.Στόλτενμπεργκ επανειλημμένως τα τελευταία χρόνια φροντίζει να προσφέρει κάλυψη στην Τουρκία. Ουδέποτε το έκρυψε. Ακόμα και το «καυτό» καλοκαίρι του 2020, οπότε ο τουρκικός πολεμικός στόλος, «συνοδεύοντας» το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, «Ορούτς Ρέις», προκαλούσε ανοικτά, ακόμα και εντός των έξι ναυτικών μιλίων.

Βέβαια, τότε ως γνωστόν, η «κόκκινη γραμμή» για την ελληνική κυβέρνηση, όπως δημόσια ανέφεραν παράγοντές της, δεν ήταν τα 12 ναυτικά μίλια, αλλά τα έξι. Που, και αυτά τα παραβίασε η τουρκική πλευρά. Κατά τα λοιπά, η κυβέρνηση υποτίθεται ότι δίδει … σκληρές μάχες για το διεθνές Δίκαιο, βάσει του οποίου, πάντως, είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά ύδατά της στα 12 ν.μ.

Χθες, λοιπόν, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ κατήγγειλε την «παράνομη προσάρτηση ευρωπαϊκού εδάφους» από τη Ρωσία, χαρακτηρίζοντάς την ως τη μεγαλύτερη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αλήθεια, κ.Στόλτενμπεργκ; Κοτζάμ γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ και (υποτίθεται) δεν ξέρει ότι η μεγαλύτερη κατοχή και προσάρτηση εδαφών μετά τον Β’ΠΠ έχει γίνει στην Κύπρο, το 1974, μετά την τουρκική εισβολή; Ας μην ανοίξει βιβλία για να το πληροφορηθεί. Αρκεί ένα απλό γκουγκλάρισμα. Μέχρι πότε θα παριστάνει τον ανήξερο για την επιθετικότητα της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας, της Κύπρου, της Συρίας, της Αρμενίας, της Λιβύης, του Ιράκ, κ.ο.κ.;

Σήμερα, η Τουρκία κατέχει το 38% των εδαφών της Κύπρου. Η Ουκρανία, μετά το 2014 και την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία, και τώρα των περιοχών του Ντονμπάς στην Ανατολική Ουκρανία, συνολικά εκτιμάται ότι έχει απολέσει το 22% – 25% των εδαφών της.

Άραγε, το ελληνικό και το κυπριακό υπουργεία Εξωτερικών θα υπενθυμίσουν στον  Γ.Στόλτενμπεργκ τι συνέβη το 1974, και να τον εγκαλέσουν να σταματήσει να λειτουργεί ως δεκανίκι της Άγκυρας;

  1. Δεν έχει προσαρτήσει τα εδάφη στη Τουρκία τουλάχιστον ακόμη ο σουλτάνος.
    Κάποιοι όμως de facto πεμπτοφαλαγγίτικα υποστήριζαν τη Ρωσία και τα επιχειρήματά της στο Ουκρανικό που είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά του Ερντογάν εναντίον της Ελλάδας.
    Μένει να μας πουν αν υποστηρίζουν και ότι με ένα δημοψήφισμα μπορεί να πάει στη Τουρκία η Βόρεια Κύπρος.

  2. Η Τουρκία ΔΕΝ έχει προσαρτήσει την Β.Κύπρο.Έχει αναγνωρίσει την ΤΔΒΚ ως ανεξάρτητο κράτος και δεν την έχει αναγνωρίσει κανείς άλλος.
    Επίσης κανείς άλλος μέχρι στιγμής δεν έχει προσαρτήσει απολύτως τίποτα στην Ευρώπη π.χ. το Κόσοβο έχει ανακηρυχθεί ανεξάρτητο κράτος και δεν έχει προσαρτηθεί στην Αλβανία.
    Πάντως η Σερβία για καθαρά λόγους νομικού προηγουμένου δήλωσε ότι δεν θα αναγνωρίσει τις προσαρτήσεις που έκαναν οι Ρώσοι στην Ουκρανία παρά τις στενές σχέσεις που έχει με τη Ρωσία (ακριβώς επειδή κάτι παρόμοιο θέλουν αλλά δεν έχουν κάνει μέχρι στιγμής οι Αλβανοί στο Κόσοβο).
    Καιρός να καταλάβουν όλοι στην Ελλάδα ότι οι μεταπολιτευτικές συνταγές μας τέλειωσαν.Όταν η Σερβία που βομβαρδίσθηκε από το ΝΑΤΟ θορυβείται από τις ρωσικές αλλαγές συνόρων διότι μπορεί να αποτελέσουν προηγούμενο,εκείνοι που τις υποστηρίζουν στην Ελλάδα είναι εκτός τόπου και χρόνου.
    Η Ρωσία έχει φτιάξει καταστάσεις τύπου Β.Κύπρου με “ανεξάρτητα κράτη” που δεν αναγνωρίζει κανείς άλλος στη Γεωργία (Αμπχαζία και Οσσετία) και στη Μολδαβία (Υπερδνειστερία) αλλά απευθείας προσαρτήσεις εδαφών έκανε τώρα.

  3. Δεν τα έχει προσαρτήσει η Τουρκία. Τα κατέχει αλλά νομικά δεν έχει προχωρήσει. Τώρα βεβαίως ο Πούτιν φύσηξε αέρα στα πανιά του Ερντογάν ΄να προχωρήσει ” κάντο όπως η Ρωσία” του ψιθυρίζει μια φωνούλα στο πίσω μέρος του μυαλού του.

    Ωστόσο η σύγκριση γίνεται μεταξύ της συνολικά εδαφικής έκτασης σε τετραγωνικά χιλιόμετρα. Άλλο το 38% της Κύπρου και άλλο το 25% της Ουκρανίας σε τετρ. χιλιόμετρα.

    Ο Στόλτενμπεργκ ναι, είναι επικίνδυνος.

    Αλλά μια χώρα και οι πολίτες της φυσικά, που έχουν την Κυπριακή πληγή ανοιχτή στα πλευρά οφείλουν να είναι με την Ουκρανία.
    Δείτε το παράδειγμα της ρωσόφιλης Σερβίας, έχει το θέμα του Κοσυφοπεδίου δεν θα αναγνωρίσει τα “προσαρτημένα και κατεχόμενα”.

  4. Μήπως υπάρχει ηθελημένη παρανόηση μερικών εννοιών σχετικά με όσα διδαχτήκαμε στα σχολεία.
    Διαβάσαμε μέχρι σήμερα κάτι ανάλογο για το τμήμα της Κύπρου που μετά το πραξικόπημα έτος 1974 καταλαμβάνει η Τουρκία. Στη Κύπρο τα σύνορα επανασχεδιάστηκαν ΟΧΙ δια της βίας, ηθελημένα?
    Να κάνουμε και την αναφορά με όσα έχουν συμβεί στην πρώην Γιουγκοσλαβία με τις ευλογίες από ποιους εταίρους?
    Την μία ψήφο λοιπόν την χρησιμοποιούμε με βάση τα συμφέροντα?
    Δύο μέτρα δυο σταθμά προς ΟΗΕ με βάση τον Άντονι Μπλίνκεν. Η μήπως μας ακολουθούν και μας στιγματίζουν τα βήματα που μέχρι σήμερα χώρες του πλανήτη γη, βίωσαν βαρβαρότητα και αθλιότητες εις βάρος των λαών?
    Το σχέδιο απέτυχε όταν η πρώην Σοβιετική Ένωση διαλύθηκε μεν, αλλά κατάφερε να ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις της και να προστατέψει τα συμφέροντά της. Αργά-αργά αρχίζουν και ξεπροβάλλουν τα επακόλουθα που το τίμημα παραμένει βαρύ. Οι ηγέτες οφείλουν να σηκώσουν ανάστημα να δεχθούν την πραγματικότητα και να αναζητήσουν συναινέσεις ασφαλώς χωρίς πόνο, χωρίς κόστος ούτε λόγος.
    Η Ε.Ε. οφείλει να αξιολογήσει πολύ καθαρά τα δικά της συμφέροντα με αυτά που εξελίσσονται.
    Η πολιτική του μέχρι σήμερα, ως αποτυχημένη μετράει τις πληγές της.
    {{Εάν η Ρωσία εμποδίζει το Συμβούλιο Ασφαλείας να αναλάβει τις ευθύνες του, θα ζητήσουμε από τη Γενική Συνέλευση, όπου κάθε χώρα διαθέτει μία ψήφο, να πει με σαφήνεια ότι είναι απαράδεκτο να επανασχεδιάζονται δια της βίας τα σύνορα», δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν}}
    {{Δεν τα έχει προσαρτήσει η Τουρκία. Τα κατέχει αλλά νομικά δεν έχει προχωρήσει}}
    Η σύγκριση είναι εκτός ουσίας.
    Η Κύπρος υπήρξε επιλογή άλλων συμφερόντων που εξυπηρετούσε άλλους σκοπούς.
    Το θέμα Ουκρανία μάλλον έχει καταστρέψει αυτά τα συμφέροντα, αλλά χρειάζεται περισσότερος χρόνος
    ώστε να γίνει κατανοητό αυτό.
    Η Πυθία θα έλεγε πως η Ρωσία και η Κίνα οδηγούν την Δύση εκεί που οφείλει να βαδίζει έστω και
    με βήματα χελώνας.

  5. Οι γνωστές νομικίστικες μπαρούφες για εγχώρια κατανάλωση( από τους ιδίους) Η Τουρκία έχει καταλάβει την Βόρεια Κύπρο( διαθέτει στρατό κατοχής,έχει εγκαταστήσει εποίκους, ελέγχει την είσοδο πολιτών, και παράλληλα απορρίπτει το καθεστώς της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας αλλά ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΕΙ. Τι μας λέτε? Γιατί τα κάνει άραγε αυτά? Γιατί τρέμει την ισχύ του διεθνούς δικαίου ή την στρατιωτική πυγμή του κου Μητσοτάκη? Μήπως γιατί απλά χλευάζει αυτούς τους όρους, γνωρίζοντας την γεωπολιτική και στρατιωτική ισχύ της, εποφθαλμιά και άλλα τμήματα ,όπως περιοχές της Συρίας ή του Ιρακινού Κουρδιστάν, τα οποία και ΘΑ καταλάβει( αν δεν τα έχει ήδη) στρατιωτικά, θα τα εκμεταλλεύεται οικονομικά, ΧΩΡΙΣ ΟΜΩΣ ΝΑ ΤΑ ΕΧΕΙ -ΝΟΜΙΚΩΣ-ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΕΙ, και παράλληλα συνεχίζει να παίζει επιδέξια και συχνότατα το δυτικό διπλωματικό θέατρο των απειλών για…επικείμενη προσάρτηση της Β.Κύπρου, δίνοντας στους εδώ διαμορφωτές της κοινής γνώμης το πάτημα για επιπλέον παραχωρήσεις, κτλ… και χωρίς να διαταράσει τα χρώματα και τις συνοριακές γραμμές των χαρτών, γνωρίζοντας την ευαισθησία που έχουν εδώ κάποιοι, ως προς το…αμετάβλητο των συνόρων.

  6. …και για να σοβαρευτούμε. Η Β.Κύπρος( εν αντιθέσει με τις καταληφθείσες από τη Ρωσία περιοχές της Ουκρανίας) δεν διεκδικείται ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ από κανέναν…Αν αυτό συνέβαινε αμφιβάλλει κάνεις ότι η Τουρκία θα την είχε προσαρτήσει σε μια νύχτα?

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ανεμβολίαστοι «τζαμπατζήδες», φίλοι Τούρκοι

Ο Ερντογάν παρκάρει τις κανονιοφόρους του κάτω από τη μύτη του Μητσοτάκη κι ο δεύτερος κάνει ότι δεν τις...

Επέτειος που πρέπει να βγει από το ημερολόγιο

Ρώτησα κάποτε στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών τον έντιμο και ακέραιο Παναγιώτη Κρητικό, που εκλεγόταν χρόνια με το ΠΑΣΟΚ...

Μαγειρεμένη έκθεση της Κομισιόν για το κράτος δικαίου!

Σαν ευχολόγιο από το εφηβικό διήγημα «Η Πολυάννα μεγαλώνει» μοιάζει η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση...

Ζήτημα αρμοδιοτήτων του ΠτΔ άνοιξε η K. Σακελλαροπούλου!

Χάρηκα πολύ που είδα προχθές το βράδυ στην εκπομπή «Επίλογος» της ΕΡΤ την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου να...