Κύπρος: Λαμβάνουμε τα δέοντα μέτρα για να προασπίσουμε και να προστατεύσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Πολιτική μας παραμένει η επιμονή στον δημιουργικό διάλογο για εξεύρεση της λύσης στο Κυπριακό, στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος.

«Παρακολουθούμε με ψυχραιμία τις συνεχιζόμενες προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας», ανέφερε, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Πελεκάνος σημειώνοντας πως «η αντίδραση μας δεν μπορεί να είναι άλλη από την προσφυγή σε διεθνή Σώματα και ενέργειες σε διπλωματικό επίπεδο».

«Δεν προκαλούμε και βεβαίως δεν είναι η πρόθεση μας να αντιπαρατεθούμε στρατιωτικά με την Τουρκία. Επιθυμία μας είναι η ειρηνική συμβίωση με τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους» προσέθεσε και επισήμανε:

«Αυτό που η Κυπριακή Δημοκρατία πράττει εκ καθήκοντος είναι η ενίσχυση της αποτρεπτικής της δύναμης, προκειμένου να προασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, και όχι η επιθετική διάταξη όπως καταφαίνεται από τη ρητορική και τις ενέργειες της Τουρκίας.

Πολιτική μας παραμένει η επιμονή στον δημιουργικό διάλογο για εξεύρεση της λύσης στο Κυπριακό, στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Όσον αφορά τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπάρχει ως επιλογή κινήσεων, είτε ο διμερής διάλογος είτε η προσφυγή σε Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση θα λάβει κάποια προληπτικά μέτρα σε σχέση με τις πληροφορίες που φέρουν την Τουρκία να καταθέτει προσφυγή στα ΗΕ για αναγνώριση του ψευδοκράτους, ο εκπρόσωπος δήλωσε: «Συνεχώς παρακολουθούμε τις εξελίξεις, παρακολουθούμε τις δηλώσεις, παρακολουθούμε τα δημοσιεύματα. Μόλις πριν από λίγες μέρες είχαμε από τουρκική εφημερίδα άλλο δημοσίευμα για ενδεχόμενο έναρξης απευθείας πτήσεων. Παρακολουθούμε όλες τις εξελίξεις και λαμβάνουμε τα δέοντα μέτρα για να προασπίσουμε και να προστατεύσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Όσον αφορά το θέμα της αναγνώρισης, είπε ότι υπάρχουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, υπενθυμίζοντας το πρόσφατο νέο ψήφισμα για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ αλλά και «την ξεκάθαρη (προεδρική) δήλωση (του ΣΑ των ΗΕ) για το πλαίσιο λύσης» και προσέθεσε: «Δεν θα πρέπει να παρασυρόμαστε από δημοσιεύματα. Συνεχίζουμε τις προσπάθειες μας, επικεντρωνόμαστε στο να παρακολουθούμε όλες τις εξελίξεις και λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για προάσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ερωτηθείς αν υπάρχει κάτι νεότερο σε σχέση με την κάθοδο στην Κύπρο της βοηθού ΓΓ των ΗΕ κ. Ρόζμαρι ντι Κάρλο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «αναμένουμε τις επόμενες εβδομάδες να ενημερωθούμε για το θέμα αυτό».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Μωυσής και μονοθεϊσμός (α)

Είναι γεγονός ότι όποιος ασχολείται με θρησκευτικά και εθνολογικά ζητήματα κινδυνεύει να καταστεί δυσάρεστος. Ωστόσο, η αναζήτηση και η...

Είναι νεκρό στα 75 του το ΝΑΤΟ;

«Εγκεφαλικά νεκρό» είχε χαρακτηρίσει το ΝΑΤΟ το 2019 ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron λίγο προτού η Συμμαχία γιορτάσει τα...

Ο Μακρόν, ο Μπαρντελά και το σύστημα

Ο Μακρόν απευθυνόμενος στους συμβούλους του θα πει: «Πρέπει να σταματήσουμε να λέμε ανοησίες» (Il faut arrêter de raconter...

Μια «τρύπα στο νερό» η σύνοδος στην Ελβετία

Έχει χαθεί το μέτρημα από τον αριθμό των συζητήσεων και τις συνόδους κορυφής για την Ουκρανία, τις οποίες έχουν...