Το ΣΕΑ της Τουρκίας σηκώνει απειλητικό «μπαϊράκι» κατά της Ελλάδας 

(Ανανεωμένο) Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη με κύριο μενού την Ελλάδα. Πληροφορίες αναφέρουν πως το συμβούλιο συζήτησε επί 4,5 ώρες και οι πρώτες πληροφορίες που διαρρέουν αναφορικά με όσα ανακοινωθούν από τον εκπρόσωπο του ΣΕΑ είναι οι εξής: 

– Οι κύκλοι που ενθάρρυναν και ενθαρρύνουν την Ελλάδα να εξοπλίζει τα νησιά για τα οποία προβλέπεται η μη στρατιωτικοποίησή τους από τη Συνθήκη της Λωζάννης προσβάλουν την κοινή λογική πως δε θα υπάρξει αντίδραση της Τουρκίας.  

– Η απόφαση των ΗΠΑ να άρουν το εμπάργκο όπλων κατά της «ελληνοκυπριακής διοίκησης» (σ.σ. Κυπριακής Δημοκρατίας) θεωρείται μη φίλια ενέργεια και κάνουμε έκκληση να ανατραπεί αυτή η απόφαση, η οποία είναι αντίθετη στο πνεύμα της συμμαχίας.  

– Τονίστηκε ότι δε θα αποφύγουμε να χρησιμοποιήσουμε κάθε είδους νόμιμες μεθόδους και μέσα (όπως αυτά προβλέπονται από το διεθνές δίκαιο και το τουρκικό Σύνταγμα) για την προστασία των συμφερόντων του έθνους μας απέναντι στις επιθετικές αλλά μάταιες προσπάθειες της Ελλάδας.  

– Καλούμε όλες τις χώρες να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία της ΤΔΒΚ (σ.σ. Κυπριακό Ψευδοκράτος), τονίζοντας ότι οι προσπάθειες της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων θα συνεχιστούν με αποφασιστικότητα και τόλμη.  

– Τα βήματα για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία πρέπει να εντατικοποιηθούν χωρίς καθυστέρηση και η Τουρκία θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για την ειρηνική εξεύρεση λύσης ανάμεσα στις δύο χώρες, όπως αποδεδειγμένα κάνει ακατάπαυστα από την πρώτη ημέρα της έναρξης των συγκρούσεων.

ΥΠΕΞ: Η Τουρκία δεν έχει κανένα δικαίωμα να παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο

Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί, τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα της εφόσον παραστεί η ανάγκη, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας.

«Η Τουρκία έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπίζεται με κάθε νόμιμο μέσο τα συμφέροντα της, υπό την βασική αίρεση ότι αποδέχεται τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Δεν έχει, όμως, κανένα δικαίωμα να παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο (casus belli)», τονίζεται στην ανακοίνωση και υπογραμμίζεται πως «η Ελλάδα δεν προβάλει καμία διεκδίκηση έναντι της Τουρκίας. Τάσσεται υπέρ του διαλόγου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Θα υπερασπιστεί, όμως, τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα της εφόσον παραστεί η ανάγκη».

Με νέα Navtex η Τουρκία στέλνει στην καρδιά του Αιγαίου το ερευνητικό Γιουνούς

Νavtex εξέδωσε ο υδρογραφικός σταθμός της Σμύρνης, σύμφωνα με την οποία δεσμεύεται περιοχή στο Αιγαίο για έρευνες.

H Navtex δεσμεύει μία περιοχή ανάμεσα  στον Αη Στράτη, τη Λήμνο, τη Λέσβο και τη Χίο. 

Για τις έρευνες αποστέλλεται το ερευνητικό πλοίο Γιουνούς και αυτές σύμφωνα με την οδηγία προς ναυτιλωμένους θα διαρκέσουν από 29 Σεπτεμβρίου μέχρι 5 Οκτωβρίου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στις 24 Μαΐου, η Τουρκία είχε αποστείλει το ίδιο πλοίο, στις ίδιες ακριβώς συντεταγμένες.

Αναλυτικά η Navtex:

TURNHOS N/W : 0930/22 (İzmir NAVTEX Station) (Published Date: 28-09-2022 19:28)
TURNHOS N/W : 0930/22
AEGEAN SEA
1. SCIENTIFIC RESEARCHS, BY R/V YUNUS S BETWEEN 29 SEP-05 OCT 22 AT THE FOLLOWING POINTS.
38 52.41 N – 025 47.79 E
39 17.81 N – 025 22.79 E
38 51.56 N – 025 24.46 E
39 13.46 N – 025 17.68 E
WIDE BERTH REQUESTED.
2. CANCEL THIS MESSAGE 052059Z OCT 22.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, capital.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.