Ιταλία – Exit Poll: Πρώτο κόμμα οι ακροδεξιοί Αδελφοί της Ιταλίας με 22%-26%

Άνετη νίκη της “Κεντροδεξιάς Συμμαχίας”, στην οποία κυριαρχούν πλέον τα ακροδεξιά κόμματα “Αδελφοί της Ιταλίας” και Λέγκα, με ποστοστό άνω του 40% (41%-45%) “δείχνουν” τα πρώτα exit poll στην Ιταλία, με την Κεντροαριστερά, κύρια δύναμη της οποίας είναι το Δημοκρατικό Κόμμα, να κινείται αρκετά πιο χαμηλά, στο 25,5%-29,5%.

Πρώτο κόμμα στη χώρα και στο πλαίσιο της “Κεντροδεξιάς Συμμαχίας” φαίνεται να αναδεικνύονται οι “Αδελφοί της Ιταλίας” της Τζόρτζια Μελόνι, πράγμα που σημαίνει ότι η τελευταία θα έχει προβάδισμα για την πρωθυπουργία.

Πιο ειδικά, τα πρώτα exit poll, που είδαν το φως της δημοσιότητας τα μεσάνυκτα ώρα Ελλάδος (23.00 της Κυριακής ώρα Ιταλίας), όταν και έκλεισαν οι κάλπες  στη χώρα, δίνουν το εξής φάσμα αποτελεσμάτων:

Κεντροδεξιά Συμμαχία 41%-45%

Αδελφοί της Ιταλίας – Μελόνι (Δεξιά-Ακροδεξιά): 22%-26%
Λέγκα – Σαλβίνι (Δεξιά – Ακροδεξιά):   8,5% – 12,5%
Forza Italia – Μπερλουσκόνι (Κεντροδεξιά): 6%-8%
Εμείς οι Μετριοπαθείς (Κέντρο – Κεντροδεξιά): 0,5% – 2,5%


Κεντροαριστερή Συμμαχία 25,5%-29,5%

Δημοκρατικό Κόμμα – Δημοκρατική και Προοδευτική Ιταλία – Λέτα (Κεντροαριστερά): 17% – 21%
Πολιτική Δέσμευση – Ντι Μάιο (Κέντρο – Εκλογική συμμαχία τριών σχηματισμών): 0%-0,2%
Συμμαχία Πράσινων και Αριστεράς (Αριστερά): 3%-5%
Περισσότερη Ευρώπη (Κέντρο): 2,5% – 4,5%


Κίνημα Πέντε Αστέρων – Κόντε (Πολυσυλλεκτικό – Ευρωσκεπτικισμός): 13,5%-17,5%

Δράση-Ζωντανή Ιταλία –  Καλεντα/Ρέντσι (Κέντρο – Κεντροαριστερά): 6,5% – 8,5%

Italexit για την Ιταλία (Συντηρητισμός – Αντιευρωπαϊσμός): 0,5% – 2,5%

Σύμφωνα με τα στοιχεία των exit polls, η “Κεντροδεξιά Συμμαχία” (που στην ουσία έχει πλέον κυρίως ακροδεξιό – εθνικιστικό πολιτικό “άρωμα”) κερδίζει την πλειοψηφία τόσο στη Βουλή, όσο και στη Γερουσία.

Συγκεκριμένα, με βάση τις πρώτες προβολές (που είναι όμως εντελώς ενδεικτικές, λόγω του περίπλοκου εκλογικού συστήματος), οι παρατάξεις φαίνεται να λαμβάνουν:

Βουλή (για πλειοψηφία χρειάζονται 201 εκ των 400 εδρών)

Κεντροδεξιά Συμμαχία: 227-257 έδρες

Κεντροαριστερή Συμμαχία: 78-98 έδρες

Κίνημα Πέντε Αστέρων: 36-56 έδρες

Κέντρο: 15-25 έδρες

Γερουσία (για πλειοψηφία χρειάζονται 101 εκ των 200 εδρών)

Κεντροδεξιά Συμμαχία: 111-131 έδρες

Κεντροαριστερή Συμμαχία: 33-53 έδρες

Κίνημα Πέντε Αστέρων: 14-34έδρες

Κέντρο: 4-12 έδρες

Το κόμμα της Μελόνι συνεχίζει πολιτικά την παράδοση του Ιταλικού Κοινωνικού Κινήματος (MSI), του κόμματος που είχαν ιδρύσει μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο όσοι ένιωθαν πολιτικοί συνεχιστές του καθεστώτος του δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι, συμμάχου του Χίτλερ. Το 1994-1995 το MSI είχε μετασχηματιστεί στην ηπιότερη, επίσης ακροδεξιά “Εθνική Συμμαχία”, με ηγέτη τον Τζανφράνκο Φίνι.

Στη συνέχεια, η Εθνική Συμμαχία είχε απορροφηθεί εντός του κεντροδεξιού “Λαού της Ελευθερίας” (PdL) του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ωστόσο, όταν το 2013-2014 ο τελευταίος διέλυσε το ενιαίο κόμμα και επανίδρυσε την Forza Italia, πολλά στελέχη του PdL που προέρχονταν από τη “σκληρή”, μεταφασιστική Δεξιά ίδρυσαν τους Fratelli d’ Italia (FdI) – (Αδελφούς της Ιταλίας), που οκτώ χρόνια αργότερα γίνονται η μεγαλύτερη κομματική δύναμη της χώρας.

Με βάση τη μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος και του νόμου για το μέγεθος των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου της Ιταλίας (Βουλή και Γερουσία), τα οποία έχουν ταυτόσημες αρμοδιότητες (ο λεγόμενος “απόλυτος δικαμεραλισμός”), η οποία εγκρίθηκε μέσω δημοψηφίσματος τον Σεπτέμβριο του 2020, η Βουλή θα έχει πλέον 400 μέλη (από 630 μέχρι πρότινος) και η Γερουσία 200 (από 315).

Το εκλογικό σύστημα αποτελεί πλέον μία μίξη αναλογικού και πλειοψηφικού, καθώς τα δύο τρίτα των Ιταλών βουλευτών και γερουσιαστών (62,5% ή 245 βουλευτές και 122 γερουσιαστές) εκλέγονται με αναλογικό σύστημα κομματικής λίστας (και όχι με σταυρό προτίμησης), ενώ το υπόλοιπο 37,5% (147 βουλευτές και 74 γερουσιαστές) με πλειοψηφικό σύστημα τύπου Βρετανίας (εκλογή όποιου υποψήφιου αναδειχθεί πρώτος σε κάθε μονοεδρική εκλογική περιφέρεια). Εξ αυτών, 8 βουλευτές και 4 γερουσιαστές θα εκλεγούν με την ψήφο των Ιταλών του εξωτερικού.

Για την είσοδο στο κοινοβούλιο, χρειάζεται ένα κόμμα να ξεπερνά σε πανεθνικό ποσοστό το 3%, ενώ για συνασπισμούς κομμάτων το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 10%.

Πηγή: capital.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Η μέρα που έκλαψε η ψυχή της Βραζιλίας

Ποτέ άλλοτε μια ποδοσφαιρική ήττα δεν έχει σημαδέψει τόσο την ψυχή ενός έθνους. Ο τελικός του Παγκόσμιου Κυπέλλου της...

Η Ευρώπη σε σύγχυση

Τι θέλουμε; Αριστερά, μαζί με την Ακροαριστερά και με συνεχιζόμενη τη λαθρομεταναστευτική πολιτική και ισλαμοποίησή της, ή τη Δεξιά,...

Ποιος είναι ο άγνωστος αντιπρόεδρος του Τραμπ

Στην προεδρική θητεία του Τραμπ υπήρξε ένας από τους πιο σκληρούς επικριτές του. Γι’ αυτό αιφνιδίασε η προχθεσινή απόφαση...

Η αναζωπύρωση της πολιτικής βίας

Η απόπειρα δολοφονίας του πρώην Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη δημόσια ζωή,...