CNN Türk: Προσπάθεια περικύκλωσης της Τουρκίας από τις ΗΠΑ μέσω βάσεων σε Αλεξανδρούπολη και Κύπρο

Η μανία καταδίωξης είναι ένα σοβαρότατο σύνδρομο από το οποίο αποδεδειγμένα πάσχει το σύγχρονο τουρκικό κράτος, από ιδρύσεώς του και αυτό αποδεικνύεται σε κάθε ευκαιρία. Το γεγονός ότι η Αλεξανδρούπολη αναβαθμίζεται και μετατρέπεται σε διεθνή διαμετακομιστικό κόμβο, παρουσιάζεται στη γείτονα χώρα, ως μία κεκαλυμμένη προσπάθεια ενίσχυσης της Ελλάδας με σκοπό την επίθεση εναντίον της Τουρκίας, καθώς το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης όπου σταθμεύουν τα αμερικανικά στρατιωτικά οχήματα απέχει μόλις λίγες δεκάδες χιλιόμετρα από την Τουρκία.

Σε αυτό το πλαίσιο σε τηλεοπτική εκπομπή στο κανάλι CNN Türk παρουσιάστηκε χάρτης με τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα.

Η παρουσιάστρια Χαντέ Φιράτ σχολιάζει τα εξής: “Βλέπετε τη βάση της Αλεξανδρούπολης, πού βρίσκεται άλλωστε ακριβώς μπροστά μας. Οι βάσεις ήδη έχουν καταστεί θέμα συζήτησης. Έγραψαν πως στην Αλεξανδρούπολη θα γίνει μία ναυτική βάση στην οποία θα μπορούν να προσεγγίζουν πολεμικά πλοία. Για ποιο λόγο άραγε; Ποιος είναι ο στόχος και ποιος είναι ο σκοπός; Κι αν ειπωθεί πως είναι για τη Ρωσία πόσο πιστευτό είναι αυτό;”

Τούτου λεχθέντος η συζήτηση συνεχίστηκε με τον Aμτουλκαντίρ Σέλβι, αναλυτή της εφημερίδας Hürriyet, να μιλά για μια “αλυσίδα” που έχει δημιουργηθεί απέναντι από την Τουρκία και εκτείνεται από την Αλεξανδρούπολη ως την Κύπρο: “Όταν αναφερόμαστε σε όσα συμβαίνουν στην Κύπρο πρέπει  τα γεγονότα να τα δούμε από την Αλεξανδρούπολη. Εκεί στην Αλεξανδρούπολη δημιουργείται ένας κύκλος μια αλυσίδα. Εκεί υπάρχουν ναυτικές βάσεις, αεροπορικές βάσεις, συστήματα έγκαιρης ειδοποίησης. Δηλαδή εκεί υπάρχουν 9 με 10 βάσεις. Ελέγχουν το Αιγαίο και τώρα έρχονται στη Μεσόγειο. Εκεί υπάρχει η Κρήτη αλλά δεν τους είναι αρκετή”, λέει ο Σελβί ο οποίος επανέφερε το θέμα του “λοκαρίσματος των τουρκικών F-16 από τους ρωσικούς S-300 της Ελλάδας” και συνέχισε: “H άφιξη των ΗΠΑ στην Κύπρο και η παροχή οπλικών συστημάτων είναι ένα βήμα. Διότι μας προκαλούν μέσω της Ελλάδας. Διότι η Ελλάδα είτε ‘λοκάρει’ τα μαχητικά μας με τα ραντάρ των S-300 είτε κάνει επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων”, δήλωσε ο ίδιος.

Παράλληλα, ο στρατιωτικός αναλυτής Μετέ Γιαράρ ανέφερε ότι οι ΗΠΑ έχουν “συγκεκριμένους στόχους” όταν ιδρύουν κάποια στρατιωτική βάση: “Αφού τα πλοία δεν θα περάσουν από τα Στενά, από την ναυτική βάση της Αλεξανδρούπολης εσείς τι στόχο έχετε; Τι θα πετύχουν δηλαδή με ναυτική βάση εδώ. Το λέω πάντα όταν οι ΗΠΑ έχουν συγκεκριμένους και διαφορετικούς στόχους έρχονται πάντα με τις βάσεις τους”, δήλωσε και προσέθεσε: “Μας λένε πως έρχονται στην Αλεξανδρούπολη για να στηρίξουν την Ουκρανία, επειδή κλείσαμε τα Στενά λόγω του πολέμου. Και στα πλοία της Ουκρανίας και της Ρωσίας και αυτό το ανακοινώσαμε για να μην λάβουν κάποια βοήθεια. Ωραία αλλά τότε γιατί δεν πάτε μέσω της Πολωνίας εκεί δεν υπάρχει θάλασσα”, κατέληξε.

Πηγή: capital.gr

 1. Νοιάζονται για τον ελληνικό χώρο, λες και είναι τα αφεντικά του. Σε λίγο θα θέλουν τους ζητάμε άδεια, ακόμα και όταν θα πηγαίνουμε στην τουαλέτα. Άει σιχτίρ γείτονες, πολύ θάρρος πήρατε.

 2. Πάντως οι Αμερικανοί δεν κατάφεραν να ξεγελάσουν τους Τούρκους. Κατάλαβαν ότι η ενασχόληση με τον Πούτιν ήταν για να τους ρίξουν στάχτη στα μάτια και οτι ο πραγματικός στόχος ήταν η Τουρκία.
  Αλλωστε άλλη δουλειά δεν κάνουν στην Ουάσινγκτον παρά σκέφτονται πως θα την καταστρέψουν. Ποιά Κίνα και ποια Ρωσία. Η Τουρκία είναι αυτό που τους απασχολεί!

  Φυσικά όλο αυτό πηγάζει από τη κρατική προπαγάνδα και εκπορεύεταυ από τον Ερντογάν. Πατάει στη τραυματική για τη Τουρκία καταστροφή της Οθωμανικής αυτοκρατορίας από τη Δύση στον Α ΠΠ.

  Αντίστοιχα είχαμε και εδώ με τη κρατική προπαγάνδα να κατηγορεί τη Γερμανία για τις πτωχεύσεις της Ελλάδας. Αυτή η προπαγάνδα πατούσε αντίστοιχα σε μια τραυματική εμειρία για την Ελλάδα, αυτή του Β ΠΠ.
  Και μια και η προπαγάνδα είναι συνολική το είχε πιστεψει ο κόσμος όπως αντίστοιχα οι πολίτες της Τουρκίας πιστεύουν σήμερα τη παραμύθα για την Αμερικανική απειλή.

  Κάποιες φορές θύματα αυτών των προπαγανδιστικών μηχανισμών πέφτουν και αρχηγοί κρατών ή πρωθυπουργοί. Η προπαγάνδα δηλαδή πάει από τις ηγεσίες στο λαό και γυρνάει πίσω σε ηγεσίες όταν αυτές βέβαια έχουν σοβαρά ψυχολογικής φύσεως ζητήματα.
  Στην Τουρκία ο Ερντογάν είναι θύμα αυτού του αστικού μύθου της “καταδίωξης των ΗΠΑ”
  Αντίστοιχα ήταν και ο δικός μας, ο Αντρέας ο οποίος επίσης πιστευε κάτι τέτοιο παρά το ότι τον είχαν σώσει οι Αμερικάνοι από τη χούντα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Σειρά έχει το Ιράν ή η Τουρκία;

Στο προηγούμενο άρθρο μας αναφερθήκαμε στον πόλεμο του Κόλπου του 1991 και στην εισβολή των ΗΠΑ και των συμμάχων...

Πέθανε και κανείς δεν τον έκλαψε

Πέρασαν σχεδόν 30 χρόνια απ’ όταν πάνω από 100.000.000 άνθρωποι συντονίστηκαν για να παρακολουθήσουν τη ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση της...

Μετά το Ιράν ποιος έχει σειρά;

Στις 17 Ιανουαρίου 1991 ξεκίνησε η επιχείρηση «Καταιγίδα της Ερήμου», ως απάντηση της διεθνούς κοινότητας στην εισβολή του Ιράκ...

Η ιδιοφυΐα πίσω από το «σωματίδιο του Θεού»

Χάρη σ’ αυτόν ανακαλύψαμε κάποια από τα μυστήρια του σύμπαντος. Ο νομπελίστας Πίτερ Χιγκς, που πέθανε τη Δευτέρα, θεωρούνταν...