Τα τιμολόγια ρεύματος μετά τις επιδοτήσεις – 90 ευρώ ανά μεγαβατώρα η επιδότηση στο φυσικό αέριο

Στα 14-16 λεπτά ανά κιλοβατώρα πέφτουν οι τιμές εκκίνησης της κιλοβατώρας ηλεκτρικής ενέργειας για τον Οκτώβριο με βάση τους τιμοκαταλόγους που ανακοίνωσαν το βράδυ οι προμηθευτές και το ύψος της κρατικής επιδότησης που γνωστοποίησε το πρωί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Οι επιδοτήσεις θα συνεχίσουν να καλύπτουν το σύνολο των καταναλωτών και των παροχών, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, ωστόσο από τον επόμενο μήνα εισάγονται κλιμάκια με υψηλότερη επιδότηση για τις χαμηλότερες καταναλώσεις και επιβράβευση της εξοικονόμησης ενέργειας με πρόσθετη έκπτωση.

Αναλυτικά οι επιδοτήσεις τον Οκτώβριο διαμορφώνονται ως εξής: -Για κατανάλωση από 0-500 κιλοβατώρες το μήνα η επιδότηση είναι 43,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα, καλύπτει το 90 % της αύξησης και το 90 % των νοικοκυριών.

-Από 501-1000 κιλοβατώρες, επιδότηση 38,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα (αντιστοιχεί στο 80 % της αύξησης) η οποία αυξάνεται στα 43,6 λεπτά (όσο και στο πρώτο κλιμάκιο) αν μειωθεί η κατανάλωση κατά 15 % τουλάχιστον σε σχέση με πέρυσι.

-Από 1001 κιλοβατώρες και πάνω (αφορά το 2 % των νοικοκυριών) επιδότηση 33,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Ομοίως αν μειωθεί η κατανάλωση κατά 15 % τουλάχιστον σε σχέση με πέρυσι η επιδότηση αυξάνεται κατά 5 λεπτά και φθάνει στο προηγούμενο κλιμάκιο (38,6 λεπτά).

-Στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο η επιδότηση είναι 48,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Υπενθυμίζεται ότι τα οικιακά τιμολόγια που ανακοίνωσαν οι πάροχοι για τον Οκτώβριο, από τα οποία αφαιρούνται οι ανωτέρω επιδοτήσεις είναι:

ΔΕΗ 59,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες, 60,7 λεπτά για τις επόμενες και 55,4 λεπτά για το νυχτερινό τιμολόγιο.

Protergia 57,63 λεπτά ανά κιλοβατώρα

Ήρων 62 – 69,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα

Elpedison 59,05-63,06 λεπτά ανά κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας.

NRG 57,9-59,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα

Watt&Volt 58,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα

Φυσικό Αέριο Ελλάδος 57,4-58,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας

Volterra 68,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα

Zenith 58,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα

Ελίν 59,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Για τους επαγγελματίες με ισχύ παροχής έως 35 kvA και κατανάλωση έως 2000 κιλοβατώρες η επιδότηση είναι 39,8 λεπτά και καλύπτει το 80 % της αύξησης. Για μεγαλύτερες καταναλώσεις διαμορφώνεται στα 230 ευρώ ανά μεγαβατώρα και για τους αγρότες προβλέπεται οριζόντια επιδότηση 43,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Το συνολικό ποσό των επιδοτήσεων στο ρεύμα για τον επόμενο μήνα είναι 1,1 δισεκ, ευρώ. Προέρχεται από την ανάπτυξη των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών και τις δημοπρασίες ρύπων (1 δισεκ.) και τον προϋπολογισμό (100 εκατ.)

Στο φυσικό αέριο η ΔΕΠΑ θα δώσει οριζόντια επιδότηση 90 ευρώ ανά μεγαβατώρα για όλους τους καταναλωτές (περί τους 700.000) και το σύνολο της κατανάλωσης, που καλύπτει το 50 % της αύξησης. Για τους επαγγελματίες η επιδότηση είναι 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η επιδότηση του Φυσικού Αερίου από την Κυβέρνηση σε όλους τους Εμπορικούς Καταναλωτές και στη Βιομηχανία ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων, για τον Οκτώβριο, θα φτάσει στα 40 Euro ανά θερμική MWh.

Ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε επίσης την επιβολή τέλους 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής για το φυσικό αέριο που χρησιμοποιούν οι μονάδες. Τα έσοδα θα διατεθούν για υποστήριξη ευάλωτων νοικοκυριών, επενδύσεις σε εναλλακτικά καύσιμα και επέκταση των υποδομών φυσικού αερίου που εξυπηρετούν την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο.

“Η κυβέρνηση έχει θέσει τρεις στόχους για το επόμενο διάστημα, τόνισε ο υπουργός.

Πρώτον, να συνεχίσουμε τη στήριξη των πολιτών, εξασφαλίζοντας προσιτές τιμές ενέργειας για τα νοικοκυριά,

Δεύτερον, να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα για να έχουμε ενεργειακή επάρκεια όλο το χειμώνα και

Τρίτον, να ενισχύσουμε την προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας”.

Μέσα σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, κατέληξε, η Ελλάδα προνόησε κι από την πρώτη στιγμή έχει πάρει μέτρα, απορροφώντας το μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης και διατηρώντας τους λογαριασμούς σε προσιτά επίπεδα, στηρίζοντας νοικοκυριά, επαγγελματίες και αγρότες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 1. Τέταρτον, πουλάμε τον λιγνίτη στα Σκόπια ώστε η εκτεταμένη χρήση φυσικού αερίου στην εγχώρια ηλεκτροπαραγωγή να κρατάει τις τιμές ψηλά, τα κέρδη των απατεώνων μεγάλα και την συντριβή της εγχώριας οικονομίας βέβαιη.
  https://www.tovima.gr/2022/09/14/world/v-makedonia-i-ellada-tha-mas-promitheysei-me-1-000-000-tonous-ligniti-kai-250-000-tonous-mazout/

 2. Αφόρητη έγινε η ζωή μας, πρέπει να τη ρυθμίσουμε σε ρυθμούς 1950. Μόνο που τότε τα νοικοκυριά είχαν τα μέσα και την εκπαίδευση να το κάνουν. Το σημερινό επίπεδο ευημερίας βασίζεται σε διευκολύνσεις που χρειάζονται ηλεκτρική ενέργεια. Πετάξαμε πλέον τα λυχνάρια, όμως ο λέντ φωτισμός χρειάζεται ηλεκτρισμό, το ίδιο η κουζίνα, τα πλυντήρια και η tv της άθλιας προπαγάνδας. Οι άνθρωποι της παγκοσμιοποίησης κτύπησαν τους πολίτες στο κρισιμότερο στοιχείο, τους άρπαξαν το ήδη εξασφαλισμένο επίπεδο ευημερίας και τους ωθούν σε απόγνωση και φόβο.
  Δεν υπάρχει λογικό ή επιστημονικό επιχείρημα για την αναγκαιότητα των μέτρων της κλιματικής αλλαγής, ούτε για την χρησιμότητα των κυρώσεων στη Ρωσία του Πούτιν. Δυστυχώς, μας ταΐζουν προπαγάνδα με στόχο τον φόβο και την υποταγή μας.
  Τα ίδια συναισθήματα χειραγώγησαν και με τον Covid, θυμηθείτε τον πρωθυπουργό που ψηφίσαμε να μας λέει «ψεκασμένους», να βάζει πρόστιμα και να απομακρύνει διαφωνούντες από την εργασία τους καταχρηστικά και με βάση την πρόσκαιρη κυβερνητική του πλειοψηφία.
  Εκτός του επιπέδου ευημερίας κινδυνεύει και η «στέγη» των Ελλήνων, οι λογαριασμοί είναι πολύ υψηλοί, ενώ οι ντόπιες και ξένες εισπρακτικές εταιρείες καιροφυλακτούν. Τίθεται το ερώτημα, γιατί ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ πάνε κόντρα στο λαό ;
  Δυστυχώς, η μόνη απάντηση που προκύπτει είναι πως έτσι διατάχθηκαν να λειτουργήσουν από τα ντόπια και ξένα συμφέροντα που υπηρετούν.
  Υπάρχουν και τα χειρότερα, η ακριβή ενέργεια σκοτώνει παραγωγή και υπηρεσίες, καταστρέφει δηλαδή το σύνολο της οικονομίας και σκοτώνει το κοινωνικό κράτος.
  Σε αυτό το σημείο θα πούμε «καλημέρα πείνα», καληνύχτα ελευθερία και επίπεδο ευημερίας που γνωρίσαμε στην Ελλάδα πριν τον κ. Μητσοτάκη.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Η Ελλάδα μετατράπηκε σε ατελείωτο real estate

Προ καιρού, σχολιάζοντας από τη στήλη την οξύτατη στεγαστική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα, είχα γράψει εν κατακλείδι ότι...

Οι αληθινές μας προτεραιότητες

Ο πρωτογενής τομέας της χώρας νοσεί βαθιά. Η χώρα δεν παράγει καν την τροφή της, γιατί κι αυτό πρέπει...

Το «πάρτι» της αισχροκέρδειας!

Πάρτι» στην πλάτη των καταναλωτών κάνουν οι επιχειρήσεις, που στο όνομα του πληθωρισμού και της κρίσης όχι μόνο έχουν...

Μη ζητάτε ρέστα από το κράτος

Είναι ιδιαίτερα ευφάνταστοι οι τρόποι με τους οποίους το κράτος προσπαθεί να κλέψει τον πολίτη - και στο τέλος,...