Η ουκρανική αντεπίθεση, ο πανικός του Κρεμλίνου και ο χειμώνας που έρχεται…

Του Strange Attractor

Όπως διαβάζω στα ΜΜΕ, η Ρωσία κήρυξε μερική επιστράτευση.

Κι αυτό γίνεται  7 μήνες μετά την ξαφνική εισβολή της στην Ουκρανία, με όλους ανεξαιρέτως, ειδικούς και μη να προέβλεπαν τότε μια σύντομη κατάρρευση της Ουκρανίας, και φυγή στο εξωτερικό του «κωμικού» Ζελένσκι, ο οποίος σύμφωνα με τους άπειρους ρωσόφιλους είναι «ναζιστής», αν και… Εβραίος!

Σήμερα όμως, και μετά τη μεγάλη αντεπίθεση των Ουκρανών,  ο Πούτιν μάλλον κάτι φοβήθηκε, εξ ου και δεν του φτάνει πλέον ο τακτικός στρατός, οι διάφοροι μισθοφόροι, και οι Μουσουλμάνοι τραμπούκοι που χρησιμοποίησε τόσο καιρό, και έτσι αποφάσισε να ρίξει κανονικούς απλούς πολίτες (έφεδρους δηλαδή) στη μάχη.

Και όπως είπε, η απόφαση για μερική επιστράτευση ελήφθη «για να προστατεύσουμε τη μητέρα-πατρίδα, την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα, καθώς και την ασφάλεια των πολιτών».

Άρα, αν καταλαβαίνω καλά ο ποταπός, φοβάται μέχρι και εισβολή των Ουκρανών, και απώλειες ρωσικού εδάφους;

Και για όσους έχουν να λένε για την περίφημη ρωσική ισχύ, και για το αήττητο ξανθό γένος μπλα, μπλα…  να θυμίσω πως η Ρωσία έχασε από τους Ιάπωνες στις αρχές του 20ου αιώνα,  κινδύνεψε από τους Γερμανούς στον Α’ΠΠ και χρειάστηκε να αναλάβουν οι Μπολσεβίκοι και να σπεύσει ο Τρότσκι να κλείσει ειρήνη μαζί τους, με χίλια ζόρια νίκησε τη μικροσκοπική Φινλανδία, θα παρέδιδε τη Μόσχα στον Χίτλερ αν αυτός δεν είχε άλλα δυο σοβαρά μέτωπα να καλύψει, ενώ και στο Αφγανιστάν έφαγε γερή κατραπακιά, μια ήττα που έπαιξε σημαντικό ρόλο στη μετέπειτα αυτοκατάρρευση της ΕΣΣΔ.

Συνεπώς, η Ρωσία μπορεί να αποτελεί πυρηνική δύναμη, αλλά στην πράξη ποτέ δεν τα πήγε τόσο καλά όσο ανέμεναν οι θαυμαστές της…

Σήμερα, δεν αποτελεί μυστικό ότι πράγματι οι Ουκρανοί κερδίζουν πολύ έδαφος, με κάποιους αναλυτές να μιλάνε  ακόμη και για ολοκληρωτική εκδίωξη των Ρώσων από τα ήδη κατακτημένα εδάφη.

Κάτι συμβαίνει όμως, που μπορεί να ανατρέψει αυτή την ουκρανική υπεροχή.

Τέσσερις περιοχές, από αυτές που ελέγχουν μερικώς οι Ρώσοι στρατιώτες, σχεδιάζουν να οργανώσουν δημοψηφίσματα προκειμένου να ενωθούν με τη «μητέρα» Ρωσία!

Οι περιοχές αυτές είναι το Ντονέσκ και το Λούχανσκ στην Ανατολή, το Κέρσον στον Νότο, και η Ζαπορίτσα λίγο πιο δυτικά.

Και όπως είπε ο αρχηγός των αυτονομιστών στο Ντονμπάς, Ντένις Πουσίλιν,  «οι κάτοικοι της περιοχής μας που υποφέρουν διαρκώς έχουν κερδίσει το δικαίωμα να ενταχθούν στη Ρωσία που τη θεωρούν ως πατρίδα τους».

Γιατί όμως τώρα; Ίσως διότι, όπως είπε και ο Ζελένσκι,  το Κρεμλίνο βρίσκεται σε πανικό, και οι αυτονομιστές φίλοι του φοβούνται τα χειρότερα αν συνεχιστούν οι ουκρανικές προελάσεις με τον ίδιο ρυθμό.

Σίγουρα οι αυτονομιστές δε δρουν από μόνοι τους, αφού σύμφωνα με τον Ρώσο υπ. Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, «οι κάτοικοι αυτών των περιοχών θέλουν να είναι οι κύριοι του μέλλοντός τους»!

Και αν τα δημοψηφίσματα κερδηθούν από εκείνους που θέλουν ένταξη στη Ρωσία, τότε σίγουρα το Κρεμλίνο θα σπεύσει να τα αναγνωρίσει και να προχωρήσει σε άμεση προσάρτηση των περιοχών.

Από την πλευρά του το Κίεβο, και σίγουρα και η Δύση, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων.

Το Κίεβο θεωρεί πως προελαύνοντας απελευθερώνει ουκρανικά εδάφη που παράνομα λόγω της εισβολής κατέχουν οι Ρώσοι, όμως αν η Ρωσία προλάβει και προσαρτήσει αυτά τα εδάφη, τότε οποιαδήποτε ουκρανική επίθεση ή προέλαση θα θεωρηθεί επίθεση κατά της Ρωσίας με όλα τα παρεπόμενα που κάτι τέτοιο θα σημαίνει, όπως π.χ. η προειδοποίηση του «Τσάρου» για χρήση πυρηνικών, αν απειληθεί η χώρα του!

Μάλιστα,  ήδη έσπευσε ο βαστάζος του Πούτιν, ο πρώην πρόεδρος Μεντβέντεφ να δηλώσει πως οποιαδήποτε παρείσφρηση σε ρωσικό έδαφος αποτελεί έγκλημα, και άρα δικαιολογείται η Μόσχα να αντιδράσει με κάθε όπλο που διαθέτει!

Και επίσης, η Ρωσίδα Μαργαρίτα Σιμονιάν  του Russia Today, φερέφωνο μάλλον του Κρεμλίνου, φέρεται να  προειδοποίησε πως αν η χώρα της αναγνωρίσει ως δικές της τις περιοχές αυτές, τότε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον τους θα σημάνει άμεσο πόλεμο μεταξύ Ουκρανίας και ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, κάτι που θα λύσει αμέσως τα χέρια της Μόσχας!

Έτσι λοιπόν έχει η κατάσταση στην Ουκρανία, οι κάτοικοι της οποίας υποφέρουν από τον πόλεμο και όλα τα παρεπόμενά του, με ένα άλλο μεγαλύτερο πρόβλημα να προκύπτει εν όψει χειμώνα.

Ποιο είναι αυτό;

Οι Ουκρανοί χρειάζονται επειγόντως τζάμια!

Σύμφωνα λοιπόν με διάφορα διεθνή ΜΜΕ, η ρωσική εισβολή είχε ως δευτερεύον αποτέλεσμα την καταστροφή χιλιάδων κτιρίων, και εκατομμυρίων παραθύρων, που έμειναν χωρίς τζάμια.

Με την προέλαση λοιπόν του χειμώνα, και με τη σοβαρή έλλειψη γυαλιού, πολλοί είναι αυτοί που φοβούνται το κρύο περισσότερο κι από τις ρωσικές βόμβες.

Οι εναλλακτικές λύσεις, πλαστικά, γυψοσανίδες κλπ, δε μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες για τζάμια, ειδικά αν σκεφτεί κανείς τις χαμηλές θερμοκρασίες που ισχύουν το χειμώνα στην Ουκρανία.

Μέχρι πρότινος οι ανάγκες της Ουκρανίας για γυαλί καλύπτονταν κυρίως από εισαγωγές από Ρωσία και Λευκορωσία. Αυτό σήμερα είναι αδύνατο.

Από την άλλη, οι ευρωπαϊκές πηγές γυαλιού είναι πλέον απλησίαστες λόγω του κόστους παραγωγής, που εκτινάχτηκε στα ύψη, σχεδόν πενταπλασιάστηκε, εξαιτίας της αύξησης του κόστους ενέργειας, και άρα όπως όλα δείχνουν οι Ουκρανοί θα υποφέρουν αναγκαζόμενοι να ζήσουν σε παγωμένα σπίτια (όσα παρέμειναν όρθια)…

Αν οι δύσμοιροι Ουκρανοί αντί για τον Ζελένσκι είχαν τον Κυριάκο, ποιος ξέρει; Μπορεί και να μην υπέφεραν από το κρύο.

Μπορεί δηλαδή να έστελνε τον Κουμουτσάκο να κάνει καταγραφή των παραθύρων, και μετά να τους έφτιαχνε καμιά ηλεκτρονική πλατφόρμα, και να τους μοίραζε επιδόματα glasspass, ανάλογα με τα εισοδηματικά τους κριτήρια… μειώνοντας αντίστοιχα τον ΕΝΦΙΑ.

 1. Χαρείτε Έλληνες, ο πρωθυπουργός μας επιχορηγεί την ακριβή ενέργεια των νοικοκυριών. Όμως, ας μου επιτραπεί να διατηρώ κάποιες αμφιβολίες. Θυμήθηκα το ανέκδοτο με τον Παττακό, τότε που κατέγραφε αιτήματα σεισμοπαθών και μετά από κάθε συνέντευξη έλεγε στο γραμματέα του « γράψε ένα σπίτι». Το ίδιο είπε και στον τελευταίο, αυτόν που δίσταζε να πλησιάσει, αλλά στο τέλος ο άνθρωπος του φανέρωσε άλλο πρόβλημα. Είχε πάθει βλάβη στο σύστημα αναπαραγωγής του από πτώση ξύλου και περίμενε βοήθεια από τον αντιπρόεδρο. Απτόητος ο αντιπρόεδρος ξαναφώναξε, «γραμματέα γράψε ένα σπίτι». Μα κ. Αντιπρόεδρε, ψέλλισε ο σεισμοπαθής… Εκεί επεμβαίνει αγριεμένος ο αντιπρόεδρος και φωνάζει : «Σωστά τα λέω και οι άλλοι τέτοια θα πάρουν». Συμπέρασμα: μην το ψάχνετε πατριώτες, η επιδότηση του Μητσοτάκη θα είναι ίδια με αυτήν που πήραν οι σεισμοπαθείς από τον Παττακό.

 2. Αρθρογραφε καποιος μας δουλευει, η εσυ η ο Αγιος Παισιος.. Αλλα αυτος σαν Αγιος δεν μπορει να το κανει αυτο. Οποτε εσυ προσπαθεις να μας δουλεψεις. Δουλευεις για την πιο κομμουνιστικη κυβερνηση που ειχαμε στην Ελλαδα. Μας παιρνουν τα σπιτια,δελτιο στα καυσιμα,δελτιο στο ρευμα,δελτια και στο σουπερ μαρκετ.

 3. Μια Ρωσία που πετάει τακτικά πυρηνικά δεξιά και αριστερά θα οδηγήσει σε μια Ρωσία χωρίς τον Πούτιν και το καθεστώς του. Κανείς δεν θέλει να ρισκάρει ολοκληρωτικό πυρηνικό πόλεμο με το ΝΑΤΟ από τη μία και τη Ρωσία από την άλλη και πρώτα απ όλους οι ίδιοι οι Ρώσοι.
  Μια Ρωσία που δεν πετάει τακτικά πυρηνικά και δέχεται επίθεση σε Ουκρανικό έδαφος που η ίδια θεωρεί Ρωσικό και χάνει θα οδηγήσει σε μια Ρωσία χωρίς τον Πούτιν και το καθεστώς του. Κάποιος πρέπει να φορτωθεί την ήττα.
  Μια Ρωσία που βρίσκεται σε παρατεταμένο πόλεμο με την Ουκρανία θα οδηγήσει σε μια Ρωσία χωρίς τον Πούτιν και το καθεστώς του. Κανείς στη Ρωσία δεν θέλει ένα τεράστιο Αφγανιστάν.
  Μια Ρωσία που νικάει αποφασιστικά την Ουκρανία σε συμβατικό πόλεμο θα οδηγήσει στη παραμονή και διαιώνιση του καθεστώτος Πούτιν. Η νίκη δεν έχει αντιπάλους.

  Οπότε οι πιθανότητες να παραμείνει όλο και μειώνονται.
  Ποντάρει τα ρέστα του και του λένε τα βλέπω μια και ξέρουν το χαρτί του.
  Χαμένος στη ρελάνς σπό χέρι.

 4. Συμφωνώ αλλοπρόσαλα άρθρα όλοι ξέρουμε τι συμβαίνει κόβονται χρήματα και παροχές από τα μικρομεσαία στρώματα ενώ τα υψηλά θυσαυριζουν διευρύνονται οι ανισότητες, και οι επιπτώσεις του πολέμου χειροτερεύουν την κατάσταση

 5. Όταν κρυώνω τον χειμωνα θα σκέφτομαι την Ουκρανική αντεπίθεση και θα ζεστενωμαι

 6. Τα πράγματα είναι πολύ πιο σύνθετα από όσο ο αρθρογράφος τα περιγράφει.
  Γιατί αν οι Ουκρανοί δεν έχουν παράθυρα και οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα θέρμανσης τότε ίσως να πηγαίνουμε σε μια λαβίδα κοινωνικής αναταραχής στην Δύση από την μία και στην στρατιωτική απειλή, δια της επιστράτευσης, από την άλλη.
  Όταν τα δυτικά ΜΜΕ έλεγαν πως οι Ρώσοι θα απειλήσουν στρατιωτικά την Ευρώπη, χωρίς επιστράτευση από τους Ρώσους, κανένας δεν αναρωτήθηκε πώς θα γίνει αυτο.
  Τώρα που κάνει επιστράτευση, τα ίδια ΜΜΕ λένε πως χάνει και καταρρέει.
  Θα δείξει, αλλά τα στοιχεία επί του πεδίου αλλά και τα αντίστοιχα οικονομικά δεν δείχνουν κάτι τέτοιο.

  Από όλη αυτή την κατάσταση, αυτό που έχει ενδιαφέρον για εμάς είναι να δούμε πως θα εκμεταλλευτούμε την επερχόμενη αμερικανική υποκρισία όπου θα απαιτεί να απελευθερωθούν τα “ρωσικά κατεχόμενα” όταν για τα κυπριακά κάνουν τον Πόντιο Πιλάτο εδώ και 48 χρόνια.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Τι συμφωνήθηκε στην Pyongyang;

Ήταν μια επίσκεψη με εκείνη την υπερβολή λόγων και εκδηλώσεων που εγγυάται μόνο ο γνήσιος κομμουνισμός: Κοντσέρτα, παρελάσεις, τυμπανοκρουσίες,...

Η πολυτελής πόρνη των πλουσίων…

Όλα βαίνουν καλώς, κυρίες και κύριοι! Δεν υπάρχει τίποτα να δείτε και να σχολιάσετε εδώ! Ο Τζο Μπάιντεν, που...

Ποιος θα ψηφίσει ποια στο Ευρωκοινοβούλιο

Την ερχόμενη Πέμπτη 18 Ιουλίου, οι 720 ευρωβουλευτές, εκ των οποίων πολλοί νεοεκλεγέντες, σε μυστική ψηφοφορία θα αποφασίσουν να...

Δεν μπορεί οι Γάλλοι να πιάστηκαν τόσο κορόιδα!

Μα είναι τρομερό! Όλα συμβαίνουν μπροστά στα μάτια του κόσμου και κανείς δεν αντιδρά στην αντιστροφή των καταστάσεων, της...