«Καρφιά» από το Politico – Συγκρίνουν τον Μητσοτάκη με τον Ερντογάν στα θέματα Ελευθερίας του Τύπου

Eιρωνίες για την δήλωση Οικονόμου και αναφορές στην «επιτροπή λογοκρισίας»

Με ειρωνεία και «καρφιά» σχολιάζουν στο Politico την επικοινωνιακή προσπάθεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη να πείσει ότι δήθεν συντάσσεται με τις προσπάθειες για την προστασία της Ελευθερίας του Τύπου.

Στη στήλη «Brussels Playbook», γίνεται λόγος για «επίθεση γοητείας» της Αθήνας τις τελευταίες ημέρες, την ώρα που η κυβέρνηση έχει εκτεθεί ανεπανόρθωτα σε διεθνές επίπεδο για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. «Η κυβέρνηση κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα» σχολιάζει η στήλη, αναφερόμενη στις αποκαλύψεις για υποκλοπές και παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων.

«Όλα είναι μια παρεξήγηση! Μετά από εβδομάδες κατηγοριών από διεθνή ΜΜΕ για συνωμοσία της κυβέρνησης και απειλών δημοσιογράφων με ποινές δίωξης και φυλάκισης, η Αθήνα είναι τώρα ξαφνικά ο καλύτερος φίλος του ελεύθερου Τύπου» σημειώνει η Νεκταρία Σταμούλη στο και κάνει αναφορά στη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου ότι «η Αθήνα χαιρετίζει τον Ευρωπαϊκό Νόμο για την Ελευθερία των Μέσων, ένα νέο σύνολο κανόνων που πρότειναν οι Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα για την υπεράσπιση του πλουραλισμού και της ανεξαρτησίας των μέσων ενημέρωσης».

Ο Οικονόμου υποστήριξε ότι «οι πρωτοβουλίες που περιλαμβάνονται στο νέο πλαίσιο που παρουσίασε η Επιτροπή συντονίζονται με πολλές από τις πρωτοβουλίες για ανεξάρτητα, καινοτόμα και βιώσιμα μέσα ενημέρωσης που έχει ήδη ξεκινήσει η ελληνική κυβέρνηση, υπερασπίζοντας τον ρόλο τους ως πυλώνες της δημοκρατίας και θεματοφύλακες της κράτος δικαίου, σε μια ανοιχτή και διαφανή αγορά που προάγει τον πλουραλισμό και την ελευθερία της έκφρασης» με το Politico να παραθέτει την αιχμηρή δήλωση αξιωματούχου της ΕΕ ότι «οι Βρυξέλλες δεν θα θέλουν απλώς να ακούσουν, αλλά και να δουν πρόοδο».

Το Politico σημειώνει: «Η Ελλάδα έχει πολλή δουλειά να κάνει: Κατέλαβε την τελευταία θέση για την ελευθερία του Τύπου στην ΕΕ, ακόμη και κάτω από την Ουγγαρία, στην τελευταία έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα».

Η ιστοσελίδα αναφέρεται στην επίσκεψη της Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βέρα Γιούροβα, η οποία είναι η αρμόδια της ΕΕ για τις Αρχές και την Διαφάνεια και φτάνει στην Ελλάδα για να «επιθεωρήσει την κατάσταση επί του πεδίου».

Αφορμή για την επίσκεψη αυτή είναι όπως τονίζει «ο νόμος για τα fake news της Ελλάδας»  που απειλεί με φυλάκιση ως πέντε ετών για δημοσιεύματα που «μπορεί να προκαλέσουν ανησυχία ή φόβο στο κοινό ή να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στην εθνική οικονομία, τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας ή το δημόσιο σύστημα Υγείας»

Όπως τονίζει το Politico, μπορεί ο Μητσοτάκης να εμφανίζεται να έχει δεύτερες σκέψεις για τον νόμο που πέρασε η κυβέρνησή του, ωστόσο όχι μόνο δεν κάνει κάτι για να το αλλάξει, αλλά φαίνεται να προχωράει σε πιο ακραίες επιλογές. «Δεν ήταν πολύ επιτυχημένο, αν το έκανα ξανά, μάλλον δεν θα το έκανα». Αλλά παραμένει στα βιβλία» σημειώνει αναφέροντας τη δήλωσή του. Πλέον, η κυβέρνηση ετοιμάζει την…  «Επιτροπή Λογοκρισίας» τονίζει η ιστοσελίδα:

«Η πρόσθετη ελληνική νομοθεσία για τα μέσα ενημέρωσης που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε δημόσια διαβούλευση θα δημιουργήσει μια επιτροπή που θα παρακολουθεί εάν έχουν τηρηθεί οι αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και συμπεριφοράς.

Εάν όχι, η επιτροπή δεοντολογίας θα έχει το δικαίωμα να αφαιρέσει έναν οργανισμό μέσων ενημέρωσης από το μητρώο και να τον αποκλείσει από την κρατική χρηματοδότηση για δύο χρόνια. Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην κρατική διαφήμιση και χρηματοδότηση» αναφέρει και παραθέτει το σχόλιο του συντονιστή του Ευρωπαϊκού Κέντρου ΜΜΕ και Ελευθερίας του Τύπου, Γκιουρκάν Εζτουράν, ο οποίος συγκρίνει τον Μητσοτάκη με τον Ερντογάν: «Αναρωτιέμαι σοβαρά μήπως οι κυβερνήσεις σε Τουρκία και Ελλάδα κάνουν μυστικό διαγωνισμό για το ποιος μπορεί να τραυματίσει περισσότερο την ελευθερία του Τύπου σε κάθε χώρα».

Πηγή: newsbreak.gr

  1. Δεν πιστεύω τίποτα. Ζούμε σε μια χώρα με ανθιζουσα οικονομία άσχετα αν έχουμε 400 δις χρέος με ολιστική ποιότητα ζωής τέτοια ώστε να μην μπορώ να πάω διακοπές που προστατευει τον λαό από ανευθηνα fake news. Όποιος δεν βλέπει τι καλά περνάμε είτε είναι άσχετος η τυφλός η ένα ιδιοτελές αντεθνικο κάθαρμα που υποσκάπτει την αυτού εξοχοτητα του πολυχρονεμενου μας Κυβερνήτη που μόνο η παρουσία του σώζει το Έθνος και η διορατικότητα του μας προφυλάσσει από λογής λογής αντεθνικές κακοτοπιες. Ευχαριστούμε που υπάρχεις μεγάλε ηγέτη. Θα σε θυμάμαι στα Τίρανα που θα μεταναστεύσω.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ευθύνες ανώτατων δικαστών για τη Θράκη

Ήρθε νομίζω η ώρα κάποιοι από τους ανώτατους δικαστές της χώρας να κοιταχθούν στον καθρέφτη. Και να λογοδοτήσουν, αν...

Πολλά τα μποφόρια στα κόμματα

Στις ευρωεκλογές της περασμένης Κυριακής, οι μισοί σχεδόν ψηφοφόροι τιμώρησαν με την αποχή τους το σύνολο του πολιτικού συστήματος....

Ανασχηματισμός αντί για εθνικές εκλογές

Στις πολιτικές αποτυχίες πάντα υπάρχει η λύση του ανασχηματισμού της κυβέρνησης. Μόνο που ο ανασχηματισμός  αποτελεί έναν καθρέφτη δίχως...

Στο «κενό» το μήνυμα των εκλογών

Ως φαίνεται, το μήνυμα των εκλογών δεν το έλαβαν αυτοί που έπρεπε. Η κυβέρνηση δηλαδή και ο πρωθυπουργός. Η...