Ο Ερντογάν φοβάται για τις εκλογές: Εντολή αλλαγής προεκλογικής στρατηγικής – Οι εκτιμήσεις και οι ημερομηνίες

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) δεν “ανησυχεί για τη νίκη στις εκλογές”, καθώς κομματικές πηγές, που επικαλείται ο Τούρκος δημοσιογράφος Μουράτ Γετκίν αναφέρουν μια νέα εκλογική στρατηγική που θα επικεντρωθεί στη νίκη των προεδρικών εκλογών αντί στη διασφάλιση της πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο, ενόψει των εκλογών του 2023. Η αλλαγή εστίασης δείχνει ότι υπάρχει πράγματι μια ανησυχία ότι τα πράγματα μπορεί να μην είναι τόσο εύκολα όσο πριν.

“Δεν ανησυχούμε για τη νίκη στις εκλογές. Ξέρω καλά τη γλώσσα των δρόμων. Όσο συνεχίζεται η ευγένεια του λαού μας, κανείς δεν μπορεί να μας κρατήσει. Γιατί δεν υπάρχει εναλλακτική”, είπε ο Ερντογάν στο αμερικανικό κανάλι PBS στις 19 Σεπτεμβρίου, καθώς βρισκόταν στη Νέα Υόρκη για τη σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με πηγές του κυβερνώντος ΑΚΡ, οι ιδέες για τη χάραξη μιας νέας πορείας για μια εκλογική στρατηγική αναπτύχθηκαν περαιτέρω στη συνεδρίαση της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής στις 12 Σεπτεμβρίου. Κατόπιν αιτήματος του Ερντογάν, η νέα στρατηγική θα χτιστεί με ιδιαίτερη έμφαση στις προεδρικές εκλογές, μέσω διεξαγωγής μιας διπλής εκστρατείας τόσο για την απόκτηση της πλειοψηφίας στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση όσο και για τη νίκη στην προεδρική κούρσα στις εκλογές του 2023.

Αυτό δεν σημαίνει ότι το AKP δεν θα δώσει σημασία στις βουλευτικές εκλογές, αλλά προτεραιότητα θα είναι η νίκη στις προεδρικές εκλογές.

Μπορεί να συναχθεί ότι ο Ερντογάν πιστεύει ότι ακόμα κι αν η Συμμαχία του ΑΚΡ ή του ΑΚΡ και του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) χάσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, “θα υπάρξουν λύσεις” για να αντισταθμιστεί η απώλεια, όπως ο σχηματισμός προσωρινών ή μόνιμων συνασπισμών.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, τα στελέχη σχεδιάζουν τη συγκρότηση ανεξάρτητης ομάδας εργασίας για τον καθορισμό νέας εκλογικής στρατηγικής στο πλαίσιο αυτού του στόχου. Αυτή η ομάδα εργασίας δεν θα είναι επίσημα συνδεδεμένη με την έδρα του κόμματος ή την προεδρία, αλλά θα αναφέρεται απευθείας στον Ερντογάν. Η ομάδα πιθανότατα θα αποτελείται από 30-40 άτομα που θα εργάζονται χωριστά από γραφεία που θα ιδρυθούν στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη.

Γιατί χρειαζόταν και ποιος θα ηγηθεί αυτού;

Μια πηγή υπό τον όρο της ανωνυμίας έδωσε μια ενδιαφέρουσα απάντηση στην ερώτησή που της τέθηκε ως προς το γιατί υπήρχε ανάγκη για μια ανεξάρτητη δομή που δεν θα συνδεόταν επίσημα με το κόμμα ή την προεδρία: “Ο Έρολ Ολτσόκ, που σκοτώθηκε τη νύχτα της 15ης Ιουλίου, δούλευε έτσι”, είπε η πηγή. Ο Ολτσόκ συνεργαζόταν με τον Ερντογάν από τη δεκαετία του 1990 όταν ήταν υποψήφιος για τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης. Έχει συχνά επισημανθεί ως ο επικοινωνιακός στρατηγός πίσω από την εκλογική επιτυχία και τη δημόσια εικόνα του AKP. Με αυτόν τον τρόπο, τέτοιες ομάδες μπορούν να λειτουργούν πιο άνετα και να δημιουργούν ιδέες εκτός του εσωκομματικού ανταγωνισμού και της ομαδικότητας”, ανέφερε η πηγή.

Στα πολιτικά παρασκήνια, οι φήμες αναφέρουν τον Ερτάν Αϊντίν ως επικεφαλής αυτής της ομάδας εργασίας. Ο Ερτάν Αϊντίν, καθηγητής Κοινωνιολογίας, ήταν συγγραφέας κειμένων και πολιτικός σύμβουλος του Ερντογάν και ήταν βουλευτής Άγκυρας για ένα διάστημα. Είναι γνωστό ότι προέρχεται από την κεντροδεξιά πτέρυγα του κόμματος, η οποία δεν προέρχεται από πολιτικό ισλαμικό υπόβαθρο.

Στο ΑΚΡ, η εκλογική στρατηγική αναλαμβάνεται συνήθως από τη Διεύθυνση Έρευνας, Ανάπτυξης και Εκπαίδευσης, αλλά επί του παρόντος, είναι υπό τον Μουσταφά Σεν. Πηγές του κόμματος αναφέρουν ότι η ομάδα Ε&Α θα συνεχίσει να εργάζεται, αλλά θα το κάνουν πάνω σε μια εκλογική στρατηγική που θα ελαχιστοποιήσει τις απώλειες.

Εκτιμήσεις

Αυτή η εκλογική στρατηγική έχει κάποια αδύναμα σημεία. Για παράδειγμα, εάν η εστίαση θα είναι στην προστασία της προεδρίας και όχι στην απόκτηση κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, πώς θα εξασφαλιστεί η πειθαρχία μεταξύ των βουλευτών του AKP στο κοινοβούλιο πριν από την κρίσιμη νομοθεσία που θα ψηφιστεί πριν από τις εκλογές; Ειδικά αφού ο Ερντογάν έδωσε εντολή στα στελέχη του κόμματος να μην “συμπεριλάβουν καμένα ονόματα στη λίστα υποψηφιοτήτων” για τις βουλευτικές εκλογές.

Κομματικές πηγές αναφέρουν ότι ο Ερντογάν θέλει να παραμείνει ανοιχτή η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση μέχρι να υποβληθούν οι τελικοί κατάλογοι υποψηφίων στην Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή, ώστε όλοι οι βουλευτές να συμμετάσχουν στις κρίσιμες ψηφοφορίες που θα διεξαχθούν αυτήν την περίοδο, με την ελπίδα ότι ενδέχεται να συμπεριληφθούν στη νέα λίστα.

Οι εκλογές φαίνεται να ορίζονται για τις 14 ή 21 Μαΐου. Αυτό σημαίνει ότι ο Ερντογάν λαμβάνει πλέον υπόψη το ενδεχόμενο να μην οριστικοποιηθούν οι εκλογές στον πρώτο γύρο. Έτσι, εάν ο πρόεδρος δεν εκλεγεί στις 18 Ιουνίου, την αναμενόμενη ημερομηνία, το κόμμα θα ξεφύγει από τον δεύτερο γύρο που θα διεξαχθεί στις 2 Ιουλίου, ο οποίος περιλαμβάνει κινδύνους για το AKP, μετά το κλείσιμο των σχολείων και την αργία του Eid-al-Adha. .

Ο Ερντογάν ελπίζει επίσης ότι εάν οι εκλογές γίνουν έστω και ένα μήνα νωρίτερα, θα αποτρέψει επίσης τη συζήτηση ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος. Αυτό θα συμβεί εάν το κοινοβούλιο εγκρίνει πρόωρες εκλογές και το αντιπολιτευόμενο Καλό Κόμμα (İYİ) έχει ήδη δώσει σήμα ότι δεν θα τις αποτρέψει.

Οι μήνες Μάρτιος και Απρίλιος είναι κρίσιμοι για τη νέα εκλογική στρατηγική. Ειδικά τον Μάρτιο που αναμένεται να ληφθεί η εκλογική απόφαση. Ο Ερντογάν πιστεύει ότι οι αντιδράσεις του κοινού ενάντια στο αυξανόμενο κόστος ζωής μπορούν να υποχωρήσουν με αποτέλεσμα την αύξηση των μισθών δημοσίων υπαλλήλων και εργαζομένων τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Επιπλέον, η κυκλοφορία του “εγχώριου και εθνικού” αυτοκινήτου TOGG αυτή τη στιγμή, η ολοκλήρωση της μεταφοράς φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα και η έναρξη της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον πυρηνικό σταθμό Akkuyu, για τον οποίο η σύγκρουση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, επιλύθηκε κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Σαγκάης, όλα σχεδιάζονται για αυτή τη διαδικασία. Ομοίως, υπολογίζεται και ο ηθικός αντίκτυπος των έργων που δίνουν ελπίδα για το μέλλον, όπως τα μεγάλα δημόσια έργα στέγασης, και η εκλαΐκευση της αντίληψης του “παγκόσμιου ηγέτη” στην εξωτερική πολιτική.

Ο χρόνος θα δείξει αν αυτοί οι υπολογισμοί θα αποφέρουν αποτελέσματα. Ωστόσο, η αλλαγή στρατηγικής του Ερντογάν που δίνει προτεραιότητα στην προστασία της προεδρίας παρά της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας είναι ένα σημάδι ότι δεν βλέπει τα πράγματα τόσο εύκολα όσο παλιά. Αυτό θυμίζει τα λόγια του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου: “Ο Ερντογάν γνωρίζει ότι δεν θα κερδίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο”.

Υπάρχει μια ακόμη αλήθεια. Αυτή τη στιγμή, οι συζητήσεις στο τραπέζι της συμμαχίας έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι πιο ωφέλιμες για τον Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται στη διαδικασία αλλαγής της εκλογικής του στρατηγικής.

Πηγή: capital.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Το «πρόβλημα Harris»

Όσο ακόμα πιεζόταν να αποχωρήσει από την εκλογική διαδικασία ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden, δεν ήταν ίσως πλήρως...

Ένα φιάσκο… ολυμπιακών διαστάσεων!

Έφθασε λοιπόν η μέρα. Η αρχή του τέλους των Ολυμπιακών Αγώνων σήμανε με την έναρξή τους. Δεν είναι λίγοι...

H παρακμή των ΗΠΑ και το σημείο της μη επιστροφής…

Από τα κύρια πράγματα που πρέπει να υπολογίσει, με τα έως τότε δεδομένα, και να έχει στον νου του...

Η άνοδος και η πτώση του Τζο

Όχι, οι φωτογραφίες δεν δείχνουν τον Μπάιντεν να μαθαίνει ζεϊμπέκικο. Τούμπες τρώει Του Παναγιώτη Λιάκου«Το να διοικείς τη χώρα είναι...