Ερντογάν: Η Τουρκία ενεργεί με αποφασιστικότητα για να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται για την 77η γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, η οποία αρχίζει την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου.

“Σήμερα, η Τουρκία ενεργεί με αποφασιστικότητα για να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της στο Αιγαίο, τη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο”, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στο δείπνο που παρέθεσε η Εθνική Διευθύνουσα Επιτροπή Τουρκοαμερικανών στη Νέα Υόρκη.

“Σήμερα, η Τουρκία διαθέτει ισχυρό στρατό και διπλωματία”, πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος. “Σήμερα, η Τουρκία αγκαλιάζει και προστατεύει πάνω από 4 εκατομμύρια καταπιεσμένους και αδικημένους ανθρώπους… Η Τουρκία δεν αφήνει πρόσφυγες να πνιγούν στα νερά του Αιγαίου ή της Μεσογείου. Αντίθετα τους μαζεύουμε από τις θάλασσες. Σήμερα, η Τουρκία εργάζεται για την ειρήνη στον κόσμο”.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος έτεινε χείρα φιλίας προς την Ουάσινγκτον, σημειώνοντας ότι “δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ που – ως στρατηγικοί εταίροι και σύμμαχοι τα τελευταία 70 χρόνια – να μην μπορούν να λύσουν”.  

“Δεν είμαστε και οι δύο στο NATO; Πράγματι, είμαστε”. Σημείωσε μάλιστα ότι η Τουρκία είναι στην κορυφαία πεντάδα, όσον αφορά τα χρήματα και τη χερσαία υποστήριξη που δίνει. Σε αυτό το πλαίσιο “η θέση της Τουρκίας θα πρέπει να γίνεται κατανοητή και να είναι γνωστή και οι αποφάσεις και τα βήματα θα πρέπει να γίνονται αναλόγως”. 

“Αν και έχουμε κάποιες διαφορές απόψεων για τα ζητήματα που αφορούν την εθνική μας ασφάλεια, μοιραζόμαστε παρόμοιες στάσεις σε πολλά περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα. Κατά τις συνομιλίες μας με τον Πρόεδρο Μπάιντεν, συμφωνήσαμε να ενισχύσουμε και να εμβαθύνουμε τη φιλία και τη συνεργασία μεταξύ των χωρών μας. Με αυτή την κατανόηση, δρομολογήσαμε έναν Στρατηγικό Μηχανισμό ΗΠΑ-Τουρκίας. Ελπίζω ότι το επόμενο διάστημα θα επιλύσουμε τα προβλήματά μας αναπτύσσοντας παράλληλα τη συνεργασία μας με τις ΗΠΑ στη βάση αμοιβαίων συμφερόντων”, ανέφερε.

Πηγή: capital.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Πώς η Δύση έχει απέναντί της μόνο και πάντα «χασάπηδες»

Μετά τον «χασάπη» της Βαγδάτης, τον «χασάπη» της Λιβύης και τον «χασάπη» της Συρίας, προστέθηκε κι ο «χασάπης» του...

Ο Πούτιν ως άλλοθι

Ο τρόμος που επικρατεί στις τάξεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και της ηγεσίας του εν όψει των επερχόμενων ευρωεκλογών...

Έτοιμοι να τα «βρουν» ήταν Ρώσοι και Ουκρανοί

Ένα 17σέλιδο μυστικό έγγραφο, που θα μπορούσε να είχε τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία πριν καλά καλά ξεκινήσει, δημοσιεύεται...

Ένας οικονομολόγος στο τιμόνι του ρωσικού υπουργείου Άμυνας

Η αλλαγή-έκπληξη στην ηγεσία του ρωσικού υπουργείου Άμυνας στη Ρωσία ερμηνεύεται από δύο απλά νούμερα. Ο συνδυασμένος προϋπολογισμός του...