Hürriyet για Αλεξανδρούπολη: “Τα σχέδια του Δεδέαγατς” – “Χτίζουν στους Έλληνες μια νέα Σούδα”

Στο πρόσφατο παρελθόν, είχε καταστεί μείζον θέμα στον τουρκικό Τύπο και τα τουρκικά ΜΜΕ, το γεγονός ότι οι ΗΠΑ “χρησιμοποιούν την Αλεξανδρούπολη” για να προετοιμάσουν μια πιθανή επίθεση εναντίον της Τουρκίας, λογική που πηγάζει από το “Σύνδρομο των Σεβρών” που διακατέχει την τουρκική πολιτική σκηνή εδώ και έναν αιώνα και χρησιμοποιείται σε δύσκολες ή προεκλογικές περιόδους για να εμφυσήσει εθνικισμό και να συσπειρώσει τον πληθυσμό.

Τώρα η τουρκική εφημερίδα Hürriyet επαναφέρει το θέμα, και μάλιστα στο πρωτοσέλιδό της, με τίτλο “Τα σχέδια του Δεδέαγατς” με το άρθρο να κάνει λόγο για μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε μια ναυτική βάση. “Χτίζουν στους Έλληνες μια νέα Σούδα”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Hürriyet για Αλεξανδρούπολη: "Τα σχέδια του Δεδέαγατς" -  "Χτίζουν στους Έλληνες μια νέα Σούδα"
“Τα σχέδια του Δεδέαγατς” είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της Hürriyet τη Δευτέρα 19/09/2022

Η εφημερίδα επαναλαμβάνει το κλασικό επιχείρημα τρομολαγνείας της Τουρκίας που λέει πως η Αλεξανδρούπολη απέχει “μόλις 40 χλμ από την Τουρκία” και αναλύει το πώς το λιμάνι που χρησιμοποιούνταν για logistics, πλέον ανακαινίζεται από τις ΗΠΑ για να υποδέχεται πολεμικά πλοία, ενώ υπερτονίζει το γεγονός πως μπορεί να προσεγγίζουν και τα αντιτορπιλικά των ΗΠΑ.

“Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να μετατρέψουν το λιμάνι του Δεδέαγατς [Αλεξανδρούπολη], το οποίο χρησιμοποίησαν για τις αποστολές όπλων και προσωπικού στα Βαλκάνια και την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, σε νέα στρατιωτική ναυτική βάση”, γράφει η Hürriyet. Στόχος είναι να κερδίσουν τον διαγωνισμό για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, για το οποίο έχει ξεκινήσει η διαδικασία ιδιωτικοποίησης, και να επεκταθεί το λιμάνι, ώστε τα αντιτορπιλικά κλάσης “Arleigh Burke” του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, γνωστά και ως “steel fist”, και πολεμικά πλοία της παρόμοιο μέγεθος να μπορούν να αγκυροβολήσουν”.

“Τα αντιτορπιλικά κλάσης “Arleigh Burke” μπορούν να ελλιμενιστούν στη βάση της Σούδας των ΗΠΑ στο νησί της Κρήτης. Εάν υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο, διάφορα είδη πολεμικών πλοίων θα μπορούν να χρησιμοποιούν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης”.

“Ναυαρίνο”

Ο πρώην Αρχηγός του Τμήματος Πληροφοριών του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος εν αποστρατεία Χακί Πεκίν χαρακτηριστικά ανάφερε, στο κανάλι Yeniçağ ότι αν συμβεί πόλεμος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας τότε θα υπάρξει επανάληψη της ναυμαχίας του Ναυαρίνου, κάνοντας λόγο για συντριβή του τουρκικού στόλου στο Αιγαίο. 

Όπως εξηγεί ο Πεκίν: “Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα δεν μπορούν να εισβάλουν στην Τουρκία. Αλλά μπορούν να καταστρέψουν το ναυτικό μας και την αεροπορία μας”.

Aναλυτικά δήλωσε: “Να σας πως oι ΗΠΑ και η Ελλάδα δεν μπορούν να εισβάλουν στην Τουρκία από ξηράς.  Oι ισχυς του δεν είναι αρκετή. Αλλά μπορούν να ξεκινήσουν μια σύγκρουση στο Αιγαίο και να καταστρέψουν το ναυτικό μας, όταν αυτό ξεκινήσει από την βάση του στο Γκιόλτζουκ μαζί με τις ΗΠΑ, όπως έκαναν και στο Ναβαρίνο. Θα μπορούσαν να καταστρέψουν την Αεροπορία μας λόγω της αδυναμίας της αεροπορίας μας. Σήμερα δεν είναι αδύναμη αλλά στο μέλλον δεν ξέρουμε. Εάν αφήσετε αυτήν την Τουρκία χωρίς Αεροπορία, ανεπαρκή Αεροπορία και κατεστραμμένο Ναυτικό, τότε η Τουρκία θα επιστρέψει στα παλιά και θα προσπαθήσει να φτιάξει ξανά Ναυτικό”.

Πηγή: capital.gr

  1. Η βάση της Αλεξανδρούπολης είναι Αμερικάνικη στο όλον της. Η Ελλάδα δεν έχει κανένα λόγο εκεί. Και όχι μόνο αυτό αλλά ο χώρος της βάσης για όσο θα ισχύει η συμφωνία είναι έδαφος των ΗΠΑ. Όπως ισχύει και για τη βάση των ΗΠΑ στο Γκουντάναμο της Κούβας. Όπως καιγιά τη βάση της Δεκέλειας στην Κύπρο που ειναι βάση της Μ. Βρετανίας.
    Και όχι μόνο αυτό αλλά σύμφωνα με την συμφωνία που ισχύει από το 1955 και δεν την έχει αλλάξει καμία Ελληνική κυβέρνηση, υπάρχει ετεροδικία. Δηλαδή ότι και να διαπράξουν τα στρατά των ΗΠΑ εδώ, η Ελληνική δικαιοσύνη δεν έχει αρμοδιότητα να δικάσει. Δικάζονται από τη δική τους δικαιοσύνη.
    Η επιτομή του προτεκτοράτου δηλαδή.

    Τώρα όποιος πιστεύει ότι σε περίπτωση θερμού επεισοδίου ή και σύρραξης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας το ΝΑΤΟ ΚΑΙ οι ΗΠΑ δεν θα νίψουν τα χέρια τους και δεν θα επαναλάβουν να τα βρούμε για να μην κινδυνεύσει η συνοχή του ΝΑΤΟ στην περίοχή, θα πρότεινα να αλλάξει πλευρό στον ύπνο του.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Η πολεμολογία δε νοιώθει μοναξιά

Παφλασμοί φλυαρίας και σεναριολογίας για την ανοιχτή σύγκρουση Ιράν Ισραήλ ακούγονται παντού. Αναλύσεις, εκτιμήσεις, και απερινόητες αβελτηρίες επί του...

Σειρά έχει το Ιράν ή η Τουρκία;

Στο προηγούμενο άρθρο μας αναφερθήκαμε στον πόλεμο του Κόλπου του 1991 και στην εισβολή των ΗΠΑ και των συμμάχων...

Πέθανε και κανείς δεν τον έκλαψε

Πέρασαν σχεδόν 30 χρόνια απ’ όταν πάνω από 100.000.000 άνθρωποι συντονίστηκαν για να παρακολουθήσουν τη ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση της...

Μετά το Ιράν ποιος έχει σειρά;

Στις 17 Ιανουαρίου 1991 ξεκίνησε η επιχείρηση «Καταιγίδα της Ερήμου», ως απάντηση της διεθνούς κοινότητας στην εισβολή του Ιράκ...