Ο Μπάιντεν προειδοποιεί τον Πούτιν κατά της χρήσης πυρηνικών ή χημικών όπλων

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα αντιμετωπίσει μια “επακόλουθη” απάντηση των ΗΠΑ εάν ο Ρώσος πρόεδρος χρησιμοποιήσει πυρηνικά ή χημικά όπλα στον πόλεμο στην Ουκρανία.

“Μην το κάνετε. Μην το κάνετε. Μη”, δήλωσε ο Μπάιντεν σε απόσπασμα συνέντευξης που παραχώρησε στην εκπομπή “60 Minutes” του CBS, όταν ρωτήθηκε τι θα έλεγε αν ο Πούτιν σκεφτόταν να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά ή χημικά όπλα στη σχεδόν επτάμηνη σύγκρουση. “Θα αλλάξετε το πρόσωπο του πολέμου σε αντίθεση με οτιδήποτε άλλο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο”.

Ο Μπάιντεν αρνήθηκε να διευκρινίσει τις πιθανές συνέπειες, λέγοντας ότι “η έκταση αυτών που κάνουν” θα καθορίσει την απάντηση. 

“Φυσικά, δεν πρόκειται να σας πω. Θα έχει συνέπειες”, δήλωσε ο Μπάιντεν. “Θα γίνουν περισσότερο παρίας στον κόσμο από ό,τι ήταν ποτέ. Και ανάλογα με την έκταση των πράξεών τους θα καθορίσει την αντίδραση που θα υπάρξει”.

Η πλήρης συνέντευξη του Μπάιντεν στο CBS θα μεταδοθεί το βράδυ της Κυριακής. 

Διάφοροι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν εκτοξεύσει συγκαλυμμένες απειλές για πυρηνική κλιμάκωση σχετικά με την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος δήλωσε τον Απρίλιο ότι υπάρχει “σοβαρός” κίνδυνος πυρηνικού πολέμου. Λίγες ημέρες μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ο Πούτιν διέταξε τις πυρηνικές δυνάμεις της χώρας του σε κατάσταση υψηλού συναγερμού για πρώτη φορά από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. 

Πιο πρόσφατα, ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε σε διάσκεψη ασφαλείας στη Μόσχα στις 16 Αυγούστου ότι η Ρωσία δεν σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά ή χημικά όπλα στην Ουκρανία.   

Πηγή: capital.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.