ΔΝΤ: Ένας βαρύς χειμώνας θα μπορούσε να οδηγήσει σε κοινωνική αναταραχή στην Ευρώπη

Ένας βαρύς χειμώνας θα μπορούσε να οδηγήσει σε κοινωνική αναταραχή στην Ευρώπη, όπου η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είχε ήδη «φρικτές» οικονομικές συνέπειες και αναζωπυρώνει τον φόβο μιας ύφεσης, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα τόνισε ότι η τρέχουσα κατάσταση σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να ισορροπήσει προσεκτικά τη μάχη της κατά του πληθωρισμού με την «ανάγκη να μην σταματήσει η οικονομία».

«Υπάρχει ασφαλώς ο φόβος της ύφεσης σε ορισμένες χώρες ή, ακόμη και αν δεν είναι ύφεση, ότι θα την αισθανθούν σαν ύφεση αυτόν τον χειμώνα. Και αν η Μητέρα Φύση αποφασίσει να μην συνεργαστεί και ο χειμώνας είναι πραγματικά βαρύς, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποια κοινωνική αναταραχή», πρόσθεσε.

Η Γκεοργκίεβα κάλεσε τους κεντρικούς τραπεζίτες να «επιμείνουν» στη μάχη τους κατά του πληθωρισμού, σχολιάζοντας ότι πολλοί οικονομολόγοι έκαναν λάθος όταν προέβλεπαν πέρσι ότι ο πληθωρισμός θα μειωνόταν. «Ο πληθωρισμός είναι ανένδοτος (…) και αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε από τους κεντρικούς τραπεζίτες να είναι εξίσου ανένδοτοι στην καταπολέμησή του», τόνισε.

Εάν η δημοσιονομική και νομισματική πολιτική πάνε καλά, ο επόμενος χρόνος ίσως αποδειχθεί λιγότερο επώδυνος. Αλλά αν η δημοσιονομική πολιτική δεν είναι στοχευμένη, θα μπορούσε να γίνει «ο εχθρός της νομισματικής πολιτικής, πυροδοτώντας τον πληθωρισμό», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  1. Φοβούνται τους πολίτες, οι δράσεις της παγκοσμιοποίησης που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις στερούν από τον απλό Ευρωπαίο τα μέσα συντήρησης του. Προσπαθούν να τον κάνουν να μην καταναλώνει ενέργεια μέχρι οι ολιγάρχες να εξισορροπήσουν με επενδύσεις το ενεργειακό ισοζύγιο, θέλουν και να μην τρώει ο πολίτης, μέχρι οι εκτροφείς σκουληκιών και ακρίδων ( οι πολυεθνικές των γκαου – γκάου) να γεμίσουν τα σούπερ μάρκετ με τα προϊόντα τους. Μέχρι σήμερα, το φρόνημα των πολιτών δεν κάμφθηκε, παρόλο τον εγκλεισμό και τα τεχνητά μέτρα για τον Covid. Επειδή όμως, η διατροφή και η χρήση ενέργειας καλύπτουν τις κατηγορίες των ανθρωπίνων αναγκών με τη μεγαλύτερη πίεση για την ικανοποίηση τους στους ανθρώπους, προβλέπονται μαύρες μέρες για τους εκπροσώπους της παγκοσμιοποίησης. Ο βιασμός (άσκηση πίεσης) των πολιτών, δεν συνιστά ανεκτή εκτροπή. Θυμηθείτε τι έλεγε εκείνη η ανεκδιήγητη απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου, αυτή για την ανεκτή συνταγματική εκτροπή των προστίμων των 60+. ΥΓ. Με τις παρακολουθήσεις ανίχνευσαν πολλές γίδες σε πλάτες δημοσίων λειτουργών, κάτι που τους κάνει ευάλωτους.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

«Εστία»: Βόμβα Τσακαλώτου: Η τρόικα μας πίεζε να παρέμβουμε στην...

Αποκαλύψεις που ξεκαθαρίζουν, έστω με καθυστέρηση ετών, την υπόθεση της διογκώσεως του ελλείμματος που οδήγησε στο δεύτερο Μνημόνιο, έγιναν...

Πώς ουκρανοποιείται η Ελλάδα

Η εκθετική αύξηση της τιμής των τροφίμων στην Ευρώπη συσχετίζεται με την αγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η μαζική...

Ξεσηκωμός αγροτών: Η επανάσταση του αυτονόητου

Μια αγροτική επανάσταση συντελείται στη γηραιά ήπειρο, όχι με όρους αύξησης βιομηχανοποιημένης παραγωγής περασμένων αιώνων, αλλά πλέον με όρους...

Άνοδος του κατώτατου μισθού και μείωση του μη μισθολογικού κόστους

Το ζήτημα της ακρίβειας συνεχίζει και απασχολεί την ελληνική κοινωνία, όπως δείχνουν όλες οι σχετικές έρευνες. Σε μία από...