ΔΝΤ: Ένας βαρύς χειμώνας θα μπορούσε να οδηγήσει σε κοινωνική αναταραχή στην Ευρώπη

Ένας βαρύς χειμώνας θα μπορούσε να οδηγήσει σε κοινωνική αναταραχή στην Ευρώπη, όπου η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είχε ήδη «φρικτές» οικονομικές συνέπειες και αναζωπυρώνει τον φόβο μιας ύφεσης, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα τόνισε ότι η τρέχουσα κατάσταση σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να ισορροπήσει προσεκτικά τη μάχη της κατά του πληθωρισμού με την «ανάγκη να μην σταματήσει η οικονομία».

«Υπάρχει ασφαλώς ο φόβος της ύφεσης σε ορισμένες χώρες ή, ακόμη και αν δεν είναι ύφεση, ότι θα την αισθανθούν σαν ύφεση αυτόν τον χειμώνα. Και αν η Μητέρα Φύση αποφασίσει να μην συνεργαστεί και ο χειμώνας είναι πραγματικά βαρύς, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποια κοινωνική αναταραχή», πρόσθεσε.

Η Γκεοργκίεβα κάλεσε τους κεντρικούς τραπεζίτες να «επιμείνουν» στη μάχη τους κατά του πληθωρισμού, σχολιάζοντας ότι πολλοί οικονομολόγοι έκαναν λάθος όταν προέβλεπαν πέρσι ότι ο πληθωρισμός θα μειωνόταν. «Ο πληθωρισμός είναι ανένδοτος (…) και αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε από τους κεντρικούς τραπεζίτες να είναι εξίσου ανένδοτοι στην καταπολέμησή του», τόνισε.

Εάν η δημοσιονομική και νομισματική πολιτική πάνε καλά, ο επόμενος χρόνος ίσως αποδειχθεί λιγότερο επώδυνος. Αλλά αν η δημοσιονομική πολιτική δεν είναι στοχευμένη, θα μπορούσε να γίνει «ο εχθρός της νομισματικής πολιτικής, πυροδοτώντας τον πληθωρισμό», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  1. Φοβούνται τους πολίτες, οι δράσεις της παγκοσμιοποίησης που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις στερούν από τον απλό Ευρωπαίο τα μέσα συντήρησης του. Προσπαθούν να τον κάνουν να μην καταναλώνει ενέργεια μέχρι οι ολιγάρχες να εξισορροπήσουν με επενδύσεις το ενεργειακό ισοζύγιο, θέλουν και να μην τρώει ο πολίτης, μέχρι οι εκτροφείς σκουληκιών και ακρίδων ( οι πολυεθνικές των γκαου – γκάου) να γεμίσουν τα σούπερ μάρκετ με τα προϊόντα τους. Μέχρι σήμερα, το φρόνημα των πολιτών δεν κάμφθηκε, παρόλο τον εγκλεισμό και τα τεχνητά μέτρα για τον Covid. Επειδή όμως, η διατροφή και η χρήση ενέργειας καλύπτουν τις κατηγορίες των ανθρωπίνων αναγκών με τη μεγαλύτερη πίεση για την ικανοποίηση τους στους ανθρώπους, προβλέπονται μαύρες μέρες για τους εκπροσώπους της παγκοσμιοποίησης. Ο βιασμός (άσκηση πίεσης) των πολιτών, δεν συνιστά ανεκτή εκτροπή. Θυμηθείτε τι έλεγε εκείνη η ανεκδιήγητη απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου, αυτή για την ανεκτή συνταγματική εκτροπή των προστίμων των 60+. ΥΓ. Με τις παρακολουθήσεις ανίχνευσαν πολλές γίδες σε πλάτες δημοσίων λειτουργών, κάτι που τους κάνει ευάλωτους.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Νέα οικονομική κρίση προ των πυλών: Πόσο «θωρακισμένοι» είμαστε;

Θυμάμαι ακόμη την κυβέρνηση της Ν.Δ. μετά τη χρεοκοπία της τεράστιας αμερικανικής τράπεζας Lehman Brothers το 2008, που είχε...

Οποιαδήποτε ένταση απειλεί την παγκόσμια οικονομία

Ως χώρα βρισκόμαστε γεωγραφικά σ' ένα από τα πιο ευαίσθητα σημεία του πλανήτη, καθώς -όπως έχει αποδείξει η ιστορία-...

Ξεθωριάζει το… success story

Έκανε ό,τι μπορούσε η κυβέρνηση για να αξιοποιήσει και φέτος το Φόρουμ των Δελφών ώστε να προβάλει το αφήγημά...

Η Ελλάδα μετατράπηκε σε ατελείωτο real estate

Προ καιρού, σχολιάζοντας από τη στήλη την οξύτατη στεγαστική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα, είχα γράψει εν κατακλείδι ότι...