Ακόμη χρωστά σε πολλούς συνταξιούχους η κυβέρνηση έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις τις οποίες κανονικά θα έπρεπε να είχαν λάβει το 2021 και το Πάσχα του 2022 (!) σύμφωνα με πόρισμα – «φωτιά» του Συνηγόρου του Πολίτη (ΣτΠ). Η Ανεξάρτητη Αρχή «τραβά το αυτί» του αρμόδιου υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, ζητώντας του να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διορθωτικές ενέργειες, χορηγώντας αναδρομικά, έστω και με αυτήν την τόσο μεγάλη καθυστέρηση, τα συγκεκριμένα οικονομικά βοηθήματα στους δικαιούχους και στις δικαιούχες που, για λόγους διαφορετικής ερμηνείας των σχετικών νομοθετικών διατάξεων, ακόμη δεν τα έχουν λάβει.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «ο ΣτΠ ζητά με πόρισμα του να χορηγηθούν οι έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις (2021-Πάσχα 2022) των ευάλωτων συνταξιούχων σε όλους όσοι ήταν δικαιούχοι σύνταξης κατά τους συγκεκριμένους μήνες αναφοράς, ακόμη και εάν, για κάποιο λόγο, δεν τους καταβλήθηκε εγκαίρως η σύνταξη που δικαιούνταν»! Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Συνήγορο, συνταξιούχοι προσέφυγαν στην Ανεξάρτητη Αρχή διαμαρτυρόμενοι επειδή δεν τους καταβλήθηκαν οι παραπάνω ενισχύσεις, παρόλο που πληρούσαν όλα τα προβλεπόμενα κριτήρια.
Σημειώνεται ότι οι έκτακτες αυτές ενισχύσεις (2021 & Πάσχα 2022) νομοθετήθηκαν για να χορηγηθούν στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες των χαμηλοσυνταξιούχων που λάμβαναν συνταξιοδοτική παροχή τον Νοέμβριο 2021 και τον Μάρτιο 2022, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα οξυμένα οικονομικά προβλήματα του τελευταίου διαστήματος.
Δεν έλαβαν τα βοηθήματα επειδή ο ΕΦΚΑ καθυστέρησε τις συντάξεις τους!
Ερευνώντας το συγκεκριμένο ζήτημα ο Συνήγορος του Πολίτη διαπίστωσε ότι, στην πράξη, κατά στενή ερμηνεία της νομοθετικής διάταξης και της διατύπωσης «λαμβάνουν», που υπήρχε και στους δύο σχετικούς νόμους, δικαιούχοι της ενίσχυσης θεωρήθηκαν αυτοί στους οποίους πράγματι καταβλήθηκε / εκταμιεύτηκε η σύνταξη εντός των συγκεκριμένων μηνών αναφοράς, και όχι όσοι δικαιούνταν, και τελικά έλαβαν σύνταξη για τους μήνες αυτούς, με καθυστέρηση και αναδρομικά.
Σύμφωνα με τον ΣτΠ, η προσέγγιση, όμως, των συγκεκριμένων διατάξεων υπό αυτή την ερμηνεία, οδηγεί στο φαινόμενο συνταξιούχοι που πληρούν τους ίδιους ακριβώς όρους και προϋποθέσεις να αντιμετωπίζονται διαφορετικά και άνισα. Αυτό μάλιστα συμβαίνει επειδή ο ασφαλιστικός φορέας σε μερικούς εξ αυτών είχε ήδη καταβάλει, εγκαίρως, τη σύνταξη ενώ σε κάποιους άλλους, για οποιοδήποτε λόγο, αν και τη δικαιούνταν και είχαν υποβάλει σχετική αίτηση χορήγησης, δεν τους είχε καταβληθεί ακόμη. Μάλιστα, οι δεύτεροι βρέθηκαν σε ακόμη δυσμενέστερη θέση, καθώς και η σύνταξη καθυστέρησε να τους καταβληθεί, (ή και δεν τους έχει καταβληθεί ακόμη!!) χωρίς δική τους υπαιτιότητα, και έχασαν το προβλεπόμενο για την περίπτωσή τους, ποσό έκτακτης ενίσχυσης.
Δεν κατέλαβαν τις ενισχύσεις ακόμη και σε ΑμεΑ
Ενδεικτικές, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣτΠ, είναι οι περιπτώσεις συνταξιούχων και μάλιστα αναπηρίας, οι οποίοι δεν έλαβαν μία από τις δύο ενισχύσεις επειδή τον μήνα αναφοράς, για κάποιο λόγο, δεν εκταμιεύτηκε κανονικά η σύνταξη, η οποία τους καταβλήθηκε αναδρομικά τον επόμενο ή μεθεπόμενο μήνα. Στο πόρισμα που απηύθυνε στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ο Συνήγορος του Πολίτη, ζήτησε εφόσον εκ των υστέρων προκύπτει ότι κάποιοι δικαιούχοι αδίκως στερήθηκαν την ενίσχυση, να προβεί η Διοίκηση άμεσα στις ανάλογες διορθωτικές ενέργειες, χορηγώντας αναδρομικά αυτές τις ενισχύσεις.
Ο Κωστής Χατζηδάκης έκανε ότι δεν άκουσε;
Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, αν και έχει λάβει γνώση εδώ και καιρό του συγκεκριμένου προβλήματος, μοιάζει να κάνει σαν να μην «άκουσε»… Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το πόρισμα του ΣτΠ έχει αποσταλεί στον κ. Χατζηδάκη από τις 20 Ιουνίου του 2022.
Εντούτοις, μέχρι στιγμής, ο υπουργός φαίνεται ότι δεν έχει κάνει καμία από τις ενέργειες που του έχει ζητήσει η Ανεξάρτητη Αρχή για να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα και η αδικία σε βάρος πολλών δικαιούχων που, για λόγους αβελτηρίας της Διοίκησης, αν και δικαιούνται, δεν έλαβαν ποτέ τις εν λόγω οικονομικές ενισχύσεις. Και τηρεί τη στάση αυτή παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη, «η στέρηση των συγκεκριμένων ενισχύσεων επειδή για οποιαδήποτε λόγο δεν ήταν ενημερωμένα τα σχετικά αρχεία, παρόλο που κυρίαρχο κριτήριο θα έπρεπε να είναι η πλήρωση των ουσιαστικών προϋποθέσεων του σχετικού νομοθετικού πλαισίου, θεωρούμε ότι αποτελεί πλήρως ανεπιεική αντιμετώπιση μιας ιδιαίτερα ευάλωτης ομάδας πολιτών, στον βαθμό δε που εκ των υστέρων προκύψει ότι κάποιοι ωφελούμενοι αδίκως (υπό οιαδήποτε έννοια του όρου) δεν το έλαβαν, η Διοίκηση θα πρέπει, συνταυτιζόμενη με τις βασικές παραδοχές της αρχής της χρηστής διοίκησης, να προβεί άμεσα στις ανάλογες διορθωτικές ενέργειες».
Δείτε το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη