Οικονόμου: Στους ρητορικούς παροξυσμούς της Άγκυρας απαντάμε όπως πρέπει και όπου πρέπει, με τον κατάλληλο τρόπο

«Στους ρητορικούς παροξυσμούς της Άγκυρας δίνουμε τη σημασία που πρέπει» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις τελευταίες δηλώσεις Τσαβούσογλου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο κ. Οικονόμου εκτίμησε ότι αυτές οι δηλώσεις γίνονται για εσωτερική κατανάλωση ή για να προσπαθούν να κατασκευάσουν μια πραγματικότητα που βασίζεται σε μυθεύματα. «Απαντώνται όπως πρέπει και όπου πρέπει, με τον κατάλληλο τρόπο. Η χώρα υπεύθυνα, αποφασιστικά, είναι παράγοντας σταθερότητας, είναι ανοιχτή στο διάλογο με επιχειρήματα που να εδράζεται στο διεθνές δίκαιο και είναι ανυποχώρητη σε ότι αφορά τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την εθνική της κυριαρχία» είπε ο κ. Οικονόμου.

Αναφερόμενος στο πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε στη ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό, είπε ότι δεν αφήνει κανέναν εκτός, και ανέφερε ότι προβλέπεται οριζόντια στήριξη νοικοκυριών για την ενέργεια, στήριξη επιχειρήσεων, και αγροτών, και κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης από το 2023. “Συνεχίζουμε μια πολιτική που αλλάζει το αναπτυξιακό μας υπόδειγμα με αποτέλεσμα την αύξηση των εξαγωγών και της δυναμικής ανάπτυξης της οικονομίας” είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση για την αυριανή επίσκεψη του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας στην Αθήνα και το εάν το αντικείμενο της επίσκεψης θα είναι τα ενεργειακά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η Ελλάδα πάντοτε επιδιώκει την εμβάθυνση των σχέσεών της με τους γείτονες της υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι συμφωνίες.

«Βοηθήσαμε ενεργειακά τη Βόρεια Μακεδονία και είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε κι άλλους. Θέλουμε να είμαστε κόμβος σταθερότητας και ενεργειακής ασφάλειας, που θα εμπεδώσουν τη σταθερότητα και στο ενεργειακό κομμάτι στην περιοχή μας» είπε, ενώ ερωτώμενος σχετικά πρόσθεσε ότι τα πρωτόκολλα της συμφωνίας με τη Βόρεια Μακεδονία θα έρθουν στην ώρα τους προς κύρωση στη Βουλή.

Για τη σημερινή συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν, είπε ότι θα συζητηθούν θέματα που αφορούν την ενεργειακή κρίση, τον πόλεμο στη Ρωσία, την και προκλητική συμπεριφορά της ‘Αγκυρας. “Έχουμε άριστες σχέσεις με τη Γαλλία, και θα είναι μια ενδιαφέρουσα συζήτηση” είπε ο κ. Οικονόμου.

Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με πιθανή συνεργασία της ΝΔ με τμήμα του ΠΑΣΟΚ που συμφωνεί με κάτι τέτοιο, είπε ότι η ΝΔ θα στοχεύσει στην αυτοδυναμία και συμπλήρωσε:

«Εν ονόματι της σταθερότητας η ΝΔ θα αναζητήσει την εμπιστοσύνη πολιτών για να σχηματίσει ισχυρή κυβέρνηση όχι κατ’ ανάγκη μονοκομματική με στελέχη που θα προέρχονται μόνο από τη ΝΔ. Πιστεύουμε στις ισχυρές κυβερνήσεις, χωρίς ατέρμονες εσωτερικές διαβουλεύσεις και αποκλίσεις, και από εκεί και πέρα οι πολίτες με τη ψήφο τους έχοντας δεδομένα όλα τα ζητούμενα και διακυβεύματα θα πάρουν τις αποφάσεις τους».

Ερωτώμενος για τα συνθήματα στο φεστιβάλ του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Οικονόμου είπε ότι «με τον ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζει ρήγμα τεκτονικό στην αισθητική και στην ηθική. Τα όσα θλιβερά ακούσαμε είναι ένα ακόμη σημάδι της ηθικής εξαχρείωσης του ΣΥΡΙΖΑ. Αδιανόητο θα ήταν σε ένα φεστιβάλ της ΟΝΝΕΔ να εκφραστούν έτσι κάποιοι κατά αντιπάλων και πιο αδιανόητο να μην αντιδράσει κάποιος. Μας χωρίζει ρήγμα τεκτονικό αισθητικά και ηθικά».

Αναφορικά με την εφαρμογή του νόμου για ενημέρωση από την ΑΔΑΕ των πολιτικών αρχηγών είπε πως «ό,τι προβλέπει ο νόμος εφαρμόζεται στο ακέραιο και αναζητούμε ποιες βελτιώσεις είναι εφικτές για να αντιμετωπιστούν παθογένειες που έχουν αναδειχθεί με την υπόθεση αυτή».

Σε ερώτηση σχετικά με την χθεσινή συνέντευξη τύπου και τη μη υποβολή ερώτησης από το Documentο ο κ. Οικονόμου είπε:

«Η χθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού διήρκεσε πάνω από 3 ώρες και υποβλήθηκαν πάνω από 52 ερωτήσεις. Σε ότι αφορά το συγκεκριμένο ΜΜΕ έχουμε άριστη συνεργασία στην ενημέρωση όπου υποβάλλει τις περισσότερες ερωτήσεις και δεν βλέπω κανένα θέμα».

Ερωτώμενος για το εάν η κυβέρνηση φοβάται πως υπάρχει «βαθύ λαρύγγι στην ΕΥΠ” με αφορμή τη διαρροή εγγράφων, είπε ότι πρέπει να δουν οι αρμόδιοι εάν εφαρμόζεται σωστά ο νόμος. Δεν μπορεί τα έγγραφα μυστικής υπηρεσίας να διακινούνται ως φειγ βολάν. Απαιτείται υπεθυνότητα και αυτοσυγκράτηση απ όλους».

Απαντώντας σε ερώτηση αν η κυβέρνηση έχει σε γνώση της πληροφορίες που προέρχονται από παρακολουθήσεις με κακόβουλα λογισμικά είπε ότι «εφόσον δεν έχουν τέτοια οι αρχές, δεν τα χρησιμοποιούν και δεν τα εφαρμόζουν. Δεν έχω κάτι παραπάνω».

Αναφερόμενος στην αρμοδιότητα για την ΕΥΠ είπε ότι «υπάρχει διαδικασία σε επίπεδο Βουλής και Δικαιοσύνης και τα συμπεράσματα που θα βγουν θα εξεταστούν». Όπως είπε η ΕΥΠ πέρασε στο γραφείο του πρωθυπουργού για λόγους που εξήγησε ο πρωθυπουργός και αφορούν την εμπλοκή υπουργείων, τον καλύτερο συντονισμό, και το εύρος αντικειμένων που είναι ωφέλιμη η συνδρομή της ΕΥΠ.

Αναφερόμενος στα περί “πολιτικής τερατογέννεσης” σχετικά με πιθανή συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΜεΡΑ25 με ανοχή του ΚΚΕ, είπε ότι αυτό συνιστά «χαρακτηρισμό μιας κυβέρνησης που θα είναι αδύναμη, ετερόκλητη, σαφούς οπισθοδρόμησης για όσα έχει πετύχει η χώρα έως τώρα».

Προσέθεσε ότι «ο κ. Τσίπρας είπε ότι προϋπόθεση για να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας είναι να είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ. Αναρωτιέμαι εάν ισχύει ακόμη αυτό» και σημείωσε: «Η άποψη μας είναι ότι ο τόπος χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση για αυτοδύναμη Ελλάδα. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι μονοκομματική, δεν ζητάμε κομματικά διαβατήρια».

Χαρακτήρισε απόλυτα ρεαλιστικό στόχο την αυτοδυναμία ενώ είπε ότι «όλοι συμφωνούμε ότι δεν πρέπει να μείνει καμία σκιά στην υπόθεση επισύνδεσης του κ. Ανδρουλάκη».

Μιλώντας για το πρόβλημα στέγασης εκπαιδευτικών και γιατρών στα τουριστικά νησιά, είπε ότι «οφείλουμε να βρούμε τρόπους αντιμετώπισης με τις τοπικές κοινωνίες. Τα τελευταία χρόνια έφτασαν τις 25 χιλιάδες οι διορισμοί εκπαιδευτικών, και παρατηρούνται αδυναμίες και δυσκολίες που πρέπει να αντιμετωπίσουμε».

Προσέθεσε ότι οι ΟΤΑ μπορούν να ακολουθήσουν το πρόγραμμα για τη στέγη που εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, αναφορικά με τα κρατικά ανενεργά κτήρια, και είπε ότι «είμαστε ανοιχτοί για επιπλέον προτάσεις για να αξιοποιήσουμε όλο το κτιριακό δυναμικό που υπάρχει».

Τέλος αναφερόμενος σε ευρωπαϊκά δημοσιεύματα για το συμβάν στον Έβρο, είπε ότι «δεν παραβιάζεται ούτε το εθνικό ούτε το κοινοτικό δίκαιο. Η Ελλάδα σώσει ζωές στον Έβρο και στο Αιγαίο, η υπόθεση του Έβρου έχει αναλυθεί σε βάθος, είναι συγκλονιστικά τα γεγονότα και οι ευθύνες της Τουρκίας, αλλά και η διαστρέβλωση που επιχειρήθηκε από κάποιους εδώ. Η συνεργασία με την πλειοψηφία των ΜΚΟ είναι πάρα πολύ καλή, και οι περισσότερες επιτελούν πολύ σημαντικό έργο».

Ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ παρουσίασε τον οδικό χάρτη και το πολιτικό πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση μέχρι τις εκλογές

«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την ομιλία του το Σάββατο στα εγκαίνια της ΔΕΘ αλλά και με τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου παρουσίασε τον οδικό χάρτη και το πολιτικό πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση κατά το επόμενο διάστημα και μέχρι τις εκλογές. Προέβη στον απολογισμό του πλούσιου κυβερνητικού έργου και εξήγησε στους πολίτες, πώς η Ελλάδα θα περάσει μέσα από την τρικυμία των μεγάλων παγκόσμιων κρίσεων», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Ξεκαθάρισε ταυτόχρονα ότι δεν είναι στις προθέσεις του καμία αλλαγή του εκλογικού νόμου παρά μόνο εάν συμφωνούσε σ’ αυτό ο κ. Τσίπρας αναγνωρίζοντας την ακαταλληλότητα της απλής αναλογικής ιδίως στην παρούσα συγκυρία που το μεγάλο ζητούμενο είναι η σταθερότητα, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και πανευρωπαϊκά. Η σταθερότητα και η σιγουριά», πρόσθεσε.

Όπως είπε ο κ. Οικονόμου, ο πρωθυπουργός παρουσίασε το τρίπτυχο που διασφαλίζει την κοινωνία και την Πατρίδα: συνέπεια, συνέχεια, σταθερότητα. «Απέδειξε πως ό,τι είπαμε το κάναμε, υπενθυμίζοντας τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε το 2019 και αναφέροντας βασικά στοιχεία του έργου μας που έγιναν σε όλους τους τομείς. Επισήμανε τη σημασία της πολιτικής σταθερότητας στους δύσκολους καιρούς που διανύει ολόκληρη η Ευρώπη και υπογράμμισε ότι η σταθερότητα είναι εθνική αναγκαιότητα».

Είπε ακόμη πως ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο βασικό δίλημμα των εκλογών που θα γίνουν το 2023, το οποίο συνοψίζεται στη φράση «Συνεχίζουμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω; Χτίζουμε πάνω στα θεμέλια μιας Ελλάδας πρωταγωνιστή στην Ευρώπη με σταθερούς φίλους ή αφήνουμε την τύχη μας στο άγνωστο και τη χώρα έρμαιο στις θύελλες των παγκόσμιων ανταγωνισμών;». Ταυτόχρονα τόνισε πως τίποτα από όσα πετύχαμε δεν είναι δεδομένο και ότι με λάθος αποφάσεις όλα μπορεί να γκρεμιστούν.

Ακόμη είπε πως ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στα 100 χρόνια απ’ τη Μικρασιατική καταστροφή και στα εκατομμύρια των προσφύγων που έφθασαν στην πατρίδα μας, τιμώντας όλους εκείνους που μέσα από εκείνη την τρομερή διαδικασία έβαλαν τα θεμέλια για μια πιο ισχυρή Ελλάδα και όπως είπε «η καταστροφή αυτή με τον τρόπο που συντελέστηκε μας δείχνει ότι ο θρίαμβος από την καταστροφή απέχει ελάχιστα. Ένα μάθημα που χρειάζεται να μας καθοδηγεί ιδιαίτερα στους καιρούς που ζούμε σήμερα».

Στη συνέχεια είπε ότι αναφερόμενος στο προκλητικό κρεσέντο της Τουρκίας ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η απάντησή μας είναι η επιφυλακή, είναι η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι η ακμαία οικονομία μας και οι διεθνείς συμμαχίες αλλά κυρίως είναι η ενότητα και η προσήλωση στο διεθνές δίκαιο». Ακόμη ότι «κάλεσε τους γείτονές μας να σταματήσουν τα ανιστόρητα πυροτεχνήματα που ούτε μας φοβίζουν αλλά ούτε και μας πτοούν» και τόνισε ότι στις απειλές που εκτοξεύει ο κ. Ερντογάν απαντούμε «όχι κύριε Ερντογάν».

Έκανε αναφορά επίσης στο ολοκληρωμένο σχέδιο που παρουσίασε ο πρωθυπουργός το οποίο όπως τόνισε ανταποκρίνεται στην κρισιμότητα της διεθνούς συγκυρίας και στην ανάγκη ενίσχυσης της άμυνας των πολιτών απέναντι στις εφιαλτικές εισαγόμενες ενεργειακές ανατιμήσεις και στην ακρίβεια καθώς και στην ανάγκη κάλυψης των στεγαστικών αναγκών της νέας γενιάς. «Ένα ευρύ πλαίσιο μέτρων στήριξης της κοινωνίας για το επόμενο διάστημα στο οποίο εντάσσονται τρεις βασικές ενότητες: α. μέτρα στήριξης άμεσης εφαρμογής μέχρι το τέλος του 2022 που αφορούν κυρίως την ανακούφιση έναντι των ενεργειακών ανατιμήσεων και της ακρίβειας, β. μέτρα μόνιμου χαρακτήρα που θα εφαρμοστούν απ’ τις αρχές του 2023 και μετά και γ. ένα σχέδιο που απαντά στα προβλήματα της στέγασης ιδίως των νέων ανθρώπων και ζευγαριών για να μπορέσουν να αποκτήσουν ή να μισθώσουν πολύ φθηνότερα το δικό τους σπίτι».

Υπογράμμισε ότι «όλα τα μέτρα που παρουσιάστηκαν από τον πρωθυπουργό συνιστούν το πώς θα απαντήσουμε στις εισαγόμενες κρίσεις» και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση γνωρίζει και πού θα φθάσουμε αλλά και το πώς θα πάμε στον προορισμό αυτό.

Αναφέρθηκε στον επίλογο του κ. Μητσοτάκη επισημαίνοντας ότι «καλούμαστε να επιλέξουμε το δρόμο της ανάπτυξης ή της οπισθοδρόμησης. Καλούμαστε να επιλέξουμε ανάμεσα στον εκσυγχρονισμό ή τον αναχρονισμό, ανάμεσα στη σιγουριά ή την αβεβαιότητα, ανάμεσα στο πατριωτισμό ή την εθνική αμηχανία και ανάμεσα στην κοινωνική ευημερία ή την κοινωνική καθήλωση».

Κλείνοντας την εισαγωγική τοποθέτησή του ο κ. Οικονόμου ευχήθηκε καλό ξεκίνημα για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και επεσήμανε ότι η χρονιά ξεκινάει με ετοιμότητα σε όλες τις σχολικές μονάδες αλλά και με σημαντικές καινοτομίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Περί μειοδοσίας και «παράθυρου ευκαιρίας»

Ενώ ο Ερντογάν συνεχίζει ακάθεκτος τη νεοοθωμανική του «επέλαση» στα Βαλκάνια, ενισχύοντας, μεταξύ άλλων, και τις στρατιωτικές σχέσεις με...

Στο τέλος θα λυπηθούμε και τους… Γερμανούς

Κυκλοφορεί εσχάτως ένας νέος αστικός μύθος στα σαλόνια της Εσπερίας, σύμφωνα με τον οποίο η… καημένη η Γερμανία υποφέρει,...

Tι «αποσταθεροποιείται» και από «ποιους»

Λίγες μέρες μετά την παρουσίαση του βιβλίου μου «Απόρρητοι Φάκελοι Καραμανλή», την 1η Ιουλίου, στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, όπου...

Ο Μητσοτάκης ψάχνει συνένοχο για τις «Πρέσπες του Αιγαίου»

Σε εξίσωση με δύο αγνώστους μετατρέπεται για τον Κυριάκο Μητσοτάκη το θέμα της εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, από...