«Πράκτωρ ΘουΔου»: Από το «τηλεγραφόμετρο» του ΥΠΕΞ στις υποκλοπές της ΕΥΠ

Μπορεί ο Θεμιστοκλής Δεμίρης στα τρεισήμισι χρόνια που ήταν γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών να μην έλυσε στοιχειώδη προβλήματα που αντιμετωπίζει το υπουργείο, όμως, όπως είπε στη Βουλή, πρόλαβε μέσα σε 15 ημέρες να … ελέγξει την ΕΥΠ. Στον ύπνο του ή στον ξύπνιο του;

«Έχω πλήρη έλεγχο της υπηρεσίας τις τελευταίες 15 μέρες, κανείς δεν εξαιρείται…» από τις παρακολουθήσεις. Ήταν η απάντηση που φέρεται να έδωσε ο Θεμιστοκλής Δεμίρης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπου εξεταζόταν η τοποθέτησή του ως διοικητή της ΕΥΠ, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή εάν υποκλέπτονται οι τηλεφωνικές συνομιλίες βουλευτών.

Η απάντηση θεωρήθηκε ως η πρώτη γκάφα του Θ.Δεμίρη. Τόσο ως προς την αναφορά του σε «έλεγχο» της ΕΥΠ από τη μεριά του, όσο και ως προς το ότι η Υπηρεσία θα παρακολουθεί όποιον πολιτικό και όποτε θέλει (!). Με τη δήλωσή του, επίσης, κατέστησε οφθαλμοφανές ότι επικεφαλής της ΕΥΠ τοποθετείται ένα πρόσωπο ταυτισμένο με τις επιθυμίες της «οικογένειας Μητσοτάκη».

Εξάλλου, και το ότι το 2019 «ανασύρθηκε» από τη σύνταξη για να τοποθετηθεί γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών αποδίδεται στις σχέσεις του με διπλωμάτη, η οποία διατηρεί στενές σχέσεις με το μέγαρο Μαξίμου, ενώ στον διορισμό του στην ΕΥΠ, εκτός των άλλων, φέρεται να πλειοδότησε και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης. Ως γνωστόν, μάλιστα, ο τελευταίος συνόδευσε τον Θ.Δεμίρη στην Επιτροπή της Βουλής ως άλλο μαθητούδι στην πρώτη Δημοτικού.

Μπορεί, βέβαια, ο Θεμιστοκλής Δεμίρης να δήλωσε ότι έχει τον -πλήρη μάλιστα- έλεγχο της ΕΥΠ μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο, μάλλον εν τη ρύμη του λόγου του και αγνοώντας πλήρως ότι το πόστο του διοικητή της ΕΥΠ αποτελεί «ηλεκτρική καρέκλα».

Πολύ πιθανώς να το είπε, επειδή, όπως εκτιμάται, μάλλον θα αποτελεί έναν ακόμη «αχυράνθρωπο» στην Κατεχάκη, όπως ο προηγούμενος επικεφαλής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων, με άλλους να κάνουν το πραγματικό κουμάντο στην Υπηρεσία για λογαριασμό του μεγάρου Μαξίμου και της «οικογένειας». Πάντως, φαίνεται πως ένας τέτοιος ρόλος δεν απέχει πολύ από εκείνον που έπαιξε στο υπουργείο Εξωτερικών ως γενικός γραμματέας του.

Το «τηλεγραφόμετρο»

Επί τρεισήμισι χρόνια, όχι μόνο δεν έλυσε νευραλγικής σημασίας προβλήματα τόσο στην κύρια βάση του υπουργείου, στην Αθήνα, όσο και στις πρεσβείες και τα προξενεία, αλλά το μόνο «επίτευγμα» που άφησε πίσω του, παίρνοντας τον δρόμο προς την Κατεχάκη, ήταν το περίφημο … «τηλεγραφόμετρο».

Τι είναι αυτό; Τη στιγμή που η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών ευαγγελίζεται τα τελευταία χρόνια (μια ακόμη) «μεταρρύθμιση» στο υπουργείο, όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, ο απελθών γενικός γραμματέας του αποφάσισε να «αξιολογεί» και να «βαθμολογεί» τους διπλωμάτες με άκρως αμφιλεγόμενα κριτήρια. Με τη μεζούρα του αριθμού των τηλεγραφημάτων που στέλνουν προς το κέντρο, την Αθήνα.

Κοντολογίς, ένας άκρως σύνθετος χώρος, με πολλές ιδιομορφίες ως προς τις νευραλγικής σημασίας για την εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων αποστολές του, ανάλογα μάλιστα σε ποια χώρα καλείται να λειτουργήσει, υποβαθμίστηκε σε επίπεδο δεικτών … ασφαλιστικής εταιρείας (!).

Ουσιαστικά, αν και περισσότερα από τριάντα χρόνια διπλωμάτης, ο Θ.Δεμίρης έδειξε να μην έχει καν καταλάβει τι είναι και πως λειτουργεί το υπουργείο Εξωτερικών. Ελπίζουμε να μην κάνει το ίδιο στην ΕΥΠ. Πολύ περισσότερο να μη «βαθμολογεί» τους υπαλλήλους της με βάση τον αριθμό των πολιτικών και δημοσιογράφων που θα παρακολουθούνται και τον αριθμό των απομαγνητοφωνήσεων των προϊόντων υποκλοπής (!).

Η δουλειά της ΕΥΠ είναι να συγκεντρώνει πολύτιμες πληροφορίες, και όχι διαδρομιστικές παραφιλολογίες και φήμες του διαδικτύου, για την εθνική ασφάλεια κυρίως αυτές που έχουν σχέση με τα απέναντι παράλια.

Μηδέν εις το πηλίκον

Η πρακτική του «τηλεγραφόμετρου» ξεκίνησε πέρυσι. Οι «έρευνες αποδοτικότητας» (!) των διπλωματών διεξήχθησαν για το διάστημα 1-15 Φεβρουαρίου 2021 συγκρινόμενες με το αντίστοιχο του 2020, καθώς και για την περίοδο 1-15 Νοεμβρίου 2021 σε σχέση με την αντίστοιχη του 2021.

Μόλις πρόσφατα, στις 5 Αυγούστου 2022, ο Θ.Δεμίρης συνέταξε τη «φρέσκια» έκθεσή του με τον απολογισμό για το διάστημα 1-1-2022 έως 30-4-2022. Ήταν το … αποχαιρετιστήριο «τηλεγράφημά» του από την Ακαδημίας, προτού μεταβεί στην Κατεχάκη.

Και τι προέκυψε από αυτήν; Αφού ξοδεύτηκαν πάμπολλες εργατοώρες στο υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να μελετηθούν χιλιάδες τηλεγραφήματα που έστειλαν οι πρεσβείας μας στην Αθήνα, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, ουσιαστικά, τίποτα δεν έχει αλλάξει σε όλο αυτό το διάστημα που διεξαγόταν αυτή η «έρευνα». Μηδέν εις το πηλίκον, δηλαδή.

Μεγάλα προβλήματα, καμία λύση

Ο Θ.Δεμίρης, μάλιστα, περισσότερο σε ρόλο δημοσκόπου – αναλυτή, παρά γενικού γραμματέα, αντί να λύνει τα προβλήματα που στην ίδια του την έκθεση παραθέτει, απλά περιορίζεται στην περιγραφή τους.

Μεταξύ άλλων, λοιπόν, γράφει στην έκθεσή του, στις 5-8-2022: «Σε περιπτώσεις πρεσβειών, μερικώς ή και πλήρως υποστελεχωμένων, παρατηρείται περαιτέρω μείωση στην εξερχόμενη αλληλογραφία τους (σ.σ. τηλεγραφήματα), όταν αναγκαστικά το ήδη περιορισμένο προσωπικό καλείται να προσφέρει εκτάκτως υπηρεσίες στο προξενικό γραφείο».

Και σε άλλο σημείο αναφέρει: «Σημαντική μείωση στη συνολική αλληλογραφία καταγράφεται στις περιπτώσεις Αρχών που μια σειρά λόγων επηρεάζει την εύρυθμη λειτουργία τους: Υποστελέχωση, βλάβες σε εξοπλισμό επικοινωνιών, κ.λ.π. Αυτές οι Αρχές, πάντως, συχνά επιλέγουν να αποστείλουν αλληλογραφία μέσω e-mail».

Φανταζόμαστε ότι τώρα στην ΕΥΠ θα τον πληροφορήσουν από πρώτο χέρι ότι τα mails έχουν γίνει σουρωτήρια από τις μυστικές Υπηρεσίες παγκοσμίως. Πέραν του θέματος ασφαλείας, όμως, εύλογα γεννάται το ερώτημα: Καλές οι διαπιστώσεις του Θ.Δεμίρη για τα προβλήματα υποστελέχωσης, προβληματικού εξοπλισμού επικοινωνιών, κ.ο.κ., αλλά τι έκανε ο ίδιος, ως γενικός γραμματέας, για να τα επιλύσει; Να σημειωθεί ότι ο γενικός γραμματέας είναι το Νο2 πρόσωπο στο ΥΠΕΞ μετά τον υπουργό.

Άραγε, τα ίδια θα κάνει και στην ΕΥΠ, με τα προβλήματα που έχει η Υπηρεσία, αλλά και το μείζον σκάνδαλο των υποκλοπών; Θα εμφανίζεται ως σχολιαστής και αναλυτής τους και θα υπακούει στα άνωθεν πολιτικά κελεύσματα και εντολές;

Αχταρμάς

Αναμφισβήτητα, η αποστολή τηλεγραφημάτων από τις πρεσβείες μας στην Αθήνα είναι ιδιαίτερα σοβαρή δουλειά, προκειμένου να ενημερώνονται η πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσίες του.

Επιπλέον, εξαιρετικής σημασίας είναι οι πληροφορίες που καταφέρνουν να συγκεντρώσουν οι διπλωμάτες μας από τις επαφές με ομολόγους τους, όπως επίσης και οι ακριβείς επισκοπήσεις του Τύπου της χώρας όπου βρίσκεται η κάθε πρεσβεία μας.

Όμως, δεν ξέρει ο Θ.Δεμίρης, δεκαετίες διπλωμάτης, πως τα βγάζουν πέρα οι πρεσβείες; Εάν τους αρκούν τα κονδύλια από τον κρατικό κορβανά; Εάν παρέχονται τα απαραίτητα χρήματα, προκειμένου να προβάλλεται η χώρα στο εξωτερικό; Έστω για μια καταχώρηση σε μεγάλη ξένη εφημερίδα. Δε γνωρίζει εάν είναι επαρκή τα κονδύλια, προκειμένου οι διπλωμάτες να μπορούν έστω να βγάζουν σε κάνα εστιατόριο (τα ονομαζόμενα «έξοδα παράστασης») ξένους συναδέλφους τους, ούτως ώστε να ανταλλάσσουν απόψεις, θέσεις και πληροφορίες; Δεν ξέρει εάν και ποιες πρεσβείες και προξενεία διαθέτουν το απαραίτητο και κατάλληλο προσωπικό ή είναι υποστελεχωμένα;

Και εάν τα ξέρει όλα αυτά, προς τι το «τηλεγραφόμετρο» που βάζει στο ίδιο τσουβάλι τους πάντες; Τις πρεσβείες και προξενεία που διαθέτουν επαρκές προσωπικό με εκείνες που είναι υποστελεχωμένες. Εκείνες που είναι σε χώρες υψηλής προτεραιότητας με άλλες που δεν είναι. Διπλωμάτες που είναι -αποδεδειγμένα- ικανοί με άλλους μειωμένων δυνατοτήτων που όμως είναι «ημέτεροι» και έχουν καταφέρει να καπαρώσουν «κυριλέ» πόστα.

Εκτός των άλλων, από το «τηλεγραφόμετρο» η ηγεσία του υπουργείου εξαιρεί τις Διευθύνσεις του, οι οποίες βρίσκονται στην Αθήνα, και έχουν την ιδιαίτερα σημαντική αποστολή να έρχονται σε επαφή με τους διπλωμάτες των ξένων χωρών που υπηρετούν στην Ελλάδα.

Σε δουλειά να βρισκόμαστε

Όλα αυτά δείχνουν εκ του προχείρου, αν όχι εκ του πονηρού, πρακτικές. Πόσο μάλλον, όταν την ίδια στιγμή που η ηγεσία του υπουργείου θέσπιζε το μέτρο της … μεζούρας, αυτοαναιρούταν, παραδεχόμενη ότι πρόκειται για παραμορφωτικό καθρέφτη.

Χαρακτηριστικά, σε έγγραφο της 10ης Ιανουαρίου 2022 αναφέρεται ότι υπάρχει «πλήρης επίγνωση ότι ο αριθμός των τηλεγραφημάτων, για διάφορους λόγους, δεν αποτελεί από μόνος του σε καμιά περίπτωση καθρέφτη της παραγωγικότητας της κάθε πρεσβείας».

Σε άλλο έγγραφο, στις 25 Μαΐου 2021, γινόταν η επισήμανση ότι «φυσικά, η ποιότητα της ενημέρωσης (σ.σ. της Αθήνας από τις πρεσβείες μας) και της ανάλυσης (σ.σ. της κατάστασης στη χώρα όπου βρίσκεται η πρεσβεία μας) δεν εξαρτάται από τον αριθμό ή την έκταση των σχετικών τηλεγραφημάτων».

Τα ίδια γράφει ο Θ.Δεμίρης και στην τελευταία, αποχαιρετιστήρια έκθεσή του, στις 5-8-2022, πετώντας πλέον το μπαλάκι των «επιτευγμάτων» του σε άλλους. «Όσο κι αν τα παραπάνω στοιχεία (σ.σ. τα αποτελέσματα του «τηλεγραφόμετρου») δε δίνουν πλήρη και ακριβή εικόνα για τη δραστηριότητα και την παραγωγικότητα των Αρχών μας, που η πολυσχιδής τους δράση εκτείνεται και σε άλλους τομείς, αποτελούν μια σχετικά καλή βάση για τη μελέτη των ενεργειών τους, έργο που στο εξής αναμένεται να αναλάβουν πιο εξειδικευμένες Διευθύνσεις και ιδιαίτερα η Διεύθυνση Στρατηγικού και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού».

Πάλι καλά που, όπως ο ίδιος ο Θ.Δεμίρης μας λέει, η δράση των πρεσβειών και των προξενείων μας είναι πολυσχιδής και εκτείνεται και σε άλλους τομείς. Πάλι καλά, δηλαδή, που παραδέχεται ότι πρέπει να ασκούν διπλωματία, προκειμένου να παρέχουν στην Αθήνα ουσιαστικές πληροφορίες και όχι να στέλνουν τηλεγραφήματα μόνο και μόνο για να καταγράφονται από το «τηλεγραφόμετρο».

  1. Αντισυνταγματικές παρακολουθήσεις, χρήση παρανόμου λογισμικού, ψευδορκίες, απόκρυψη στοιχείων ενώπιον κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, καταστροφή αρχείων παρακολούθησης, απόκλειση μαρτύρων.

    Εκεί στη ΝΔ να ετοιμάζεστε: έρχεται ΣΤΡΑΤΟΔΙΚΕΙΟ.
    Μέχρι στιγμής μόνο ο ΚΚ και πέντε στελέχη γλιτώνουν το απόσπασμα.
    Οι υπόλοιποι, για Γουδί καλά πάτε.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Αντώνη, εσύ δολοφόνησες τον χαρακτήρα σου!

Γελάνε και οι πέτρες! Μας είπε ο κύριος Σαμαράς (στην πρώτη του ομιλία κατόπιν της διαγραφής του) ότι μητσοτακικά...

«Parole, parole, parole»…

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας -μετά την αποτυχημένη αναθεώρηση του Συντάγματος το 1986 από τον Ανδρέα Παπανδρέου- έχει πλέον λίγες...

Από την παράταξη θα έρθει η λύση, αρκεί να μην αργήσει

Τις τελευταίες εβδομάδες ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης δεν πήγαινε στο γραφείο του. «Έκανε μούτρα» στον κύριο...

Μια «σελέμπριτι» σε αποστολή στην Αθήνα

Ήταν στη διάρκεια της προηγούμενης προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ, αυτής του 2020, που η Κίμπερλι Γκιλφόιλ αναδείχθηκε σε ένα...