Ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας, με άνοδο του ΑΕΠ 7,7%

Πολύ ισχυρή ανάπτυξη καταγράφηκε και το β’ τρίμηνο εφέτος στην ελληνική οικονομία, μεσούντος του πολέμου στην Ουκρανία, με την άνοδο του ΑΕΠ κατά 7,7% να βασίζεται κυρίως στην αύξηση της κατανάλωσης, των επενδύσεων και των εξαγωγών. Παράλληλα, η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε επί τα βελτίω την ανάπτυξη του α’ τριμήνου σε 8% από 7% της πρώτης εκτίμησης.

Σε μηνιαία σύγκριση (β’ τρίμηνο προς α’ τρίμηνο), το ΑΕΠ αυξήθηκε 1,2%. Σύμφωνα επίσης με την ΕΛΣΤΑΤ, τα στοιχεία για το β’ τρίμηνο αντανακλούν την επίπτωση στο ΑΕΠ τής σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων που είχαν τεθεί για τον περιορισμό της πανδημίας.

Χρ. Σταϊκούρας: Η ελληνική οικονομία όχι μόνο αντέχει, αλλά ενδυναμώνεται

Κυρ. Μητσοτάκης: Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προκειμένου να βελτιώσουμε τα στάνταρ διαβίωσης των πολιτών μας, ιδίως των πλέον ευάλωτων

Η άνοδος του ΑΕΠ κατά 7,7% σε ετήσια βάση προήλθε από τις μεταβολές των εξής μεγεθών:

    -Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 8,1% (η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε 11% και εκείνη της Γενικής Κυβέρνησης 0,8%).

    -Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) αυξήθηκαν κατά 8,7%.

    -Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 20,8% (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,3%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 47,4%).

    -Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 15,5% (οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 17,5% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 9,3%).

Μεταξύ β’ και α’ τριμήνου εφέτος καταγράφηκαν οι εξής μεταβολές:

    -Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 1,2% (η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε 1,2% και αυτή της Γενικής Κυβέρνησης αυξήθηκε 1,4%).

    -Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 1%).

    -Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 2,5% (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,4%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 7,2%).

    -Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 5,8% (οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 5,6%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 7,6%).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  1. Κρίσιμη ερώτηση.
    Που πήγε η ανάπτυξη ρε παιδιά;
    Πάντως στους πιο πολλούς Έλληνες, οι μέρες που τελειώνουν οι μισθοί και οι συντάξεις λιγόστεψαν κατά μια εβδομάδα το μήνα αυτό το χρόνο.

  2. Η επενδυτική βαθμίδα βάλτωσε στις υποκλοπές και στην (νόμιμη) καταστροφή των στοιχείων, βυθίστηκε δηλαδή στο βούρκο και η οικονομία μαζί με τις ελευθερίες των Ελλήνων. Επόμενο είναι να επηρεαστούν η ανταγωνιστικότητα και οι επενδύσεις, πως τα τζιμάνια θα πετύχουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης χωρίς επενδύσεις; Άσε που όταν έχουμε πληθωρισμό περίπου 12%, τότε μιλάμε για αποεπένδυση, όχι για επενδύσεις.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Άπιαστο όνειρο οι διακοπές λόγω ακρίβειας

Κάποτε είχαν χαρακτηριστεί «μπάνια του λαού». Αναφέρομαι στις καλοκαιρινές διακοπές, που είναι αναγκαίες για ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του...

Η δυσώδης μπίζνα με τις ανανεώσιμες πηγές

Το «κόλπο» με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το πήραν πρέφα πρώτοι οι τραπεζίτες. Μόλις αντιλήφθηκαν ότι το «περιβάλλον» είναι...

Από ψέμα σε ψέμα ο Κ. Μητσοτάκης για τις τιμές του...

«Τις τελευταίες 10 μέρες είδαμε μία τεράστια έξαρση των τιμών στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας». Πίσω από αυτή την...

Σε δίνη διαρκείας η Ελλάς

Τέσσερα παγωτά από το ψυγείο περιπτέρου, δύο μικροί πύραυλοι και δύο ξυλάκια, 10,80 ευρώ το σύνολο. Δύο τσίζμπεργκερ και...