Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Πλαφόν στο φυσικό αέριο και δίχτυ αλληλεγγύης στους πολίτες

Ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα η Πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από τις Βρυξέλλες.

«Ο στόχος είναι πολύ σαφής. Πρέπει να περικόψουμε τα έσοδα της Ρωσίας που χρησιμοποιεί ο Πούτιν για να χρηματοδοτήσει αυτόν τον φρικτό πόλεμο κατά της Ουκρανίας», τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία εξήγησε ότι η επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου είναι κάτι που μπορεί να εφαρμοστεί πολύ γρήγορα. «Έχουμε εργαστεί πολύ σκληρά τον τελευταίο μήνα για να διασφαλίσουμε ένα δίχτυ αλληλεγγύης – σημαντικό για τα κράτη-μέλη – που διασφαλίζει ότι το φυσικό αέριο θα ρέει εκεί που υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη». Παράλληλα, «η ΕΕ έχει εξασφαλίσει άλλους προμηθευτές για την προμήθεια του φυσικού αερίου, έτσι ώστε να μην μπορεί πια να εκβιάζεται από τον Πούτιν», δήλωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής, σημειώνοντας ότι ήδη η Μόσχα έχει κόψει ολικώς ή μερικώς το φυσικό αέριο σε 13 κράτη-μέλη. «Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να ενισχυθούμε, να πάμε σε άλλους προμηθευτές και να έχουμε αλληλεγγύη μεταξύ μας», πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα αν η Επιτροπή εξετάζει την επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή άλλων προμηθευτών ενέργειας, π.χ. LNG που επίσης η τιμή του είναι ακριβή, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απάντησε ότι είναι μια επιλογή που υπάρχει στο τραπέζι και η Επιτροπή την εξετάζει. Ωστόσο, σημείωσε ότι αυτό θα πρέπει να γίνει με τρόπο ώστε η ΕΕ να μην πληρώνει εξαιρετικά υψηλές τιμές, αλλά παράλληλα να παραμείνει ανταγωνιστική για τους προμηθευτές LNG για να μη στραφούν σε άλλες περιοχές του κόσμου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  1. Αυτά της είπαν και η κυρία τα επαναλαμβάνει, ανερμάτιστη σκέψη χωρίς ίχνος πολιτικής ορθότητας, η λογική δηλαδή στο απόσπασμα. Μιλά για πράγματα που αδυνατεί να κάνει πράξη, ενώ οι πολίτες της ΕΕ θα πληρώσουν τα δικά της στρατευμένα λάθη. Ειδικά για εμάς της μνημονιακής Ελλάδας που χάσαμε ελευθερίες και ευημερία, τώρα κινδυνεύει και η λογική μας. Πως μπορούν να μας πλασάρουν ασυναρτησίες σαν την μέγιστη πολιτική σκέψη, θα χάσουμε όση φαιά ουσία μας έχει απομείνει. Μας βύθισαν στην θλίψη και την οδύνη με τη λάθος στρατευμένη σκέψη τους και τώρα μας υπόσχονται ελεημοσύνες. Οι αποφάσεις για την «κλιματική αλλαγή» και τις κυρώσεις στον Πούτιν ήταν ταφόπλακα για την Ευρώπη και τους λαούς της. Επέδειξαν πως διαθέτουν ελάχιστο πολιτικό ανάστημα, όμως μας γυρνάνε σε μεταπολεμικό επίπεδο ευημερίας, χωρίς τη θετική τάση της ανάπτυξης που υπήρξε εκείνη την εποχή.

  2. Διαβάζω, Ελβετία : Διώκεται ποινικά και φυλακίζεται όποιος «σπαταλά ενέργεια».
    Αναρωτιέμαι, που το πάνε οι ηγέτες μας; Δημιουργούν τη μια κρίση μετά την άλλη και με πρόσχημα αυτές αφαιρούν ατομικές ελευθερίες και φτωχοποιούν τον Ευρωπαίο πολίτη. Φτιαχτός στην Γιουχάν ο covid, προσχεδιασμένη και η ουκρανική κρίση από το 2014, όμως αυτές οι δράσεις επέφεραν και φορτώνουν με σκοτούρες και προβλήματα το μέσο Ευρωπαίο πολίτη. Μας γυρνούν στο μεσαίωνα πατριώτες, μας εξωθούν να ζήσουμε σαν άνθρωποι των σπηλαίων. Το δε χειρότερο είναι πως αυτοί που μας βάζουν τις δεσμεύσεις, αυτοί οι ίδιοι δημιούργησαν τα προβλήματα με τις αποφάσεις που πήραν ( χρηματοδότης του εργαστηρίου της Γιουχάν ο κ. Φάουτσι, επέβαλε κυρώσεις στον Πούτιν η σύνοδος κορυφής ΕΕ ).

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Η ημέρα των φυλακισμένων Παλαιστίνιων

Η 17η Απριλίου κάθε χρόνου στα χώματα της Παλαιστίνης αφιερώνεται στους αγωνιστές που είναι κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές. Σύμφωνα...

Είμαστε με την ΕΙΡΗΝΗ

Ο τρόμος για γενικευμένη σύρραξη, η φωτιά της οποίας θα παρασύρει στο διάβα της ολόκληρο τον πλανήτη, είναι πανθομολογούμενος....

Η πολεμολογία δε νοιώθει μοναξιά

Παφλασμοί φλυαρίας και σεναριολογίας για την ανοιχτή σύγκρουση Ιράν Ισραήλ ακούγονται παντού. Αναλύσεις, εκτιμήσεις, και απερινόητες αβελτηρίες επί του...

Ελλάς και Κύπρος στην οριογραμμή των συγκρούσεων

Οι επόμενες ημέρες ή ίσως και ώρες θα δείξουν κατά πόσον θα υπάρξει αυτοσυγκράτησις και δεν θα έχουμε κλιμάκωση...