Η κυβέρνηση αναζητεί σανίδα σωτηρίας σε νέο εκλογικό νόμο

«Στρώνει» το έδαφος για επαναφορά του μπόνους των 50 εδρών, που εξασφαλίζει αυτοδυναμία με ποσοστό κάτω από 38%

Όλο και πιο πολύ φλερτάρει με την αλλαγή του εκλογικού νόμου η κυβέρνηση, επαναφέροντας το μπόνους των 50 εδρών, ούτως ώστε να εξασφαλίσει αυτοδυναμία με ποσοστό χαμηλότερο του 38%.

Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός τον περασμένο Ιούνιο διέψευσε κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο, πλέον οι υποκλοπές, η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια, που δημιουργούν νέο πολιτικό τοπίο, επαναφέρουν το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου τον οποίο η κυβέρνηση ψήφισε το 2020 -χωρίς ποτέ να εφαρμοστεί- για να αντικαταστήσει την απλή αναλογική, με την οποία θα γίνουν οι επόμενες εκλογές.

Μετά την Ντόρα Μπακογιάννη, που την περασμένη εβδομάδα είπε ότι οι βουλευτές της Ν.Δ. πιέζουν για αλλαγή του νόμου, χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου άφησε να εννοηθεί πως η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο. Είπε πως η πάγια θέση της κυβέρνησης είναι ότι ο εκλογικός νόμος πρέπει να είναι τέτοιος, έτσι ώστε να αποτρέπει και την ακυβερνησία και τον σχηματισμό αδύναμων κυβερνήσεων, «που δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στις πολύ αυξημένες ανάγκες ουσιαστικών αποφάσεων τις οποίες επιβάλλει το διεθνές περιβάλλον στο οποίο ζούμε. Πρέπει να οδηγεί σε σταθερές διακυβερνήσεις, όπως και να αποτρέπει την ακυβερνησία και τον σχηματισμό αδύναμων κυβερνήσεων».

«Η χώρα δεν μπορεί να μείνει ακυβέρνητη»

Στην ίδια κατεύθυνση και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, που δήλωσε στον ΑΝΤ1 ότι δεν μπορεί να διαφεύγει της προσοχής μας ότι αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται ένα κλίμα το οποίο υποβαθμίζει την πιθανότητα των συνεργασιών – κι όταν τα κόμματα αποκλείουν το ενδεχόμενο συνεργασίας, η χώρα δεν μπορεί να μείνει ακυβέρνητη, γιατί είναι κρίσιμο να υπάρχει κυβερνητική σταθερότητα.

Ως κινήσεις απελπισίας και πανικού εκτιμούν στον ΣΥΡΙΖΑ τις διαρροές για νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου και το εντεινόμενο φλερτ με την Ελληνική Λύση. Στο ΠΑΣΟΚ σημείωναν ότι η Ν.Δ. θα κάνει τα πάντα για να κρατηθεί στην εξουσία. «Οταν οι θεσμοί της δημοκρατίας δεν “εξυπηρετούν” τη Νέα Δημοκρατία, τόσο το χειρότερο για τους θεσμούς» αναφέρει η Ελληνική Λύση, ενώ για «αντιλαϊκά «μαγειρέματα» της Ν.Δ κάνει λόγο το ΚΚΕ.

Πηγή: newsbreak.gr

  1. Κοκκινίζει το πνεύμα του εγκληματία Προκρούστη, λέω για αυτόν που σκότωσε ο Θησέας και ξεβρώμισε το δρόμο Κορίνθου – Αθηνών. Τώρα ο Κυριάκος μας λέει πως θα κάνει δεύτερη τροποποίηση του εκλογικού νόμου, πήρε τις δημοσκοπήσεις, τις πρόβαρε, είδε πως δεν έχει ελπίδες και ως άλλος Προκρούστης θέλει να προσαρμόσει το νόμο στα τωρινά ποσοστά του. Θυμηθείτε τον Σόλωνα, έφυγε από την Αθήνα για μια δεκαετία, επειδή γνώριζε πως δεν ήταν δημοκρατικό να αλλάζει κάθε λίγο τους νόμους που έφτιαξε και οι Αθηναίοι ψήφισαν σαν νομοθεσία της πόλης τους. Είχε φροντίσει όμως να ορκίσει τους Αθηναίους, πως μόνο παρουσία του ίδιου θα έκαναν έστω και την ελάχιστη τροποποίηση νόμου. Κυριάκος στην εξουσία, δημοκρατία στο απόσπασμα, τα πάντα ρυθμίζονται και τροποποιούνται με την πρόσκαιρη πλειοψηφία που έλαβε στις εκλογές.

  2. Ο εκλογικός νόμος δεν μπορεί να αλλάξει προ εκλογών. Τελεία και παύλα. Η κυβέρνηση πρέπει να πάει για εκλογές, με τον ήδη υπάρχων νόμο. Αν δεν σχηματίσει κυβέρνηση, τότε τα πράγματα θα πορευτούν με τις διαδικασίες που προβλέπει το Σύνταγμα. Οι νόμοι δεν αλλάζουν οπότε τους καπνίσει, ή οπότε τους συμφέρει. Αλλά δεν περιμένω και κάτι άλλο από αυτούς.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Αντί για αρχηγό, ας ψάξουν για συμπόρευση

Ας δεχθούμε, για την οικονομία της συζήτησης, ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει «ταβανιάσει» ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και δεν...

Οι εμπειρίες των «συνεργασιών» από το… 1956

Η πρόταση που διατυπώθηκε και δημοσίως από τον Ν. Παππά για «εκλογική συνεργασία» του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ, χωρίς...

Κυριάκος για πρόεδρος πασοκάρας!

Είναι απορίας άξιον που οι πασόκοι, θορυβημένοι από το σφόλι που έφαγαν στις ευρωεκλογές, προβαίνουν σε κινήσεις πανικού, όπως...

Αποχή: Εξαϋλώνοντας ένα διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα

Κράτος, κατά τον Max Weber, είναι «ο θεσμός που διεκδικεί το μονοπώλιο της βίας». Η εξουσία του κράτους είναι...