Σε χαμηλό δύο δεκαετιών κατρακυλά το ευρώ, ελέω διακοπής φυσικού αερίου από τη Ρωσία

Σε τροχιά υποχώρησης βρίσκονται το ευρώ και οι ευρωπαϊκές αγορές μετοχών μετά την κλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης που έχει προκαλέσει η Ρωσία στην ήπειρο κλείνοντας τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου, απειλώντας με ένα δύσκολο, κρύο χειμώνα τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυρά της Ευρώπης.

Οι χώρες της ηπείρου υπό την ηγεσία της Γερμανίας ανακοίνωσαν μέτρα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για την αντιμετώπιση της κρίσης κόστους που πλήττει τους Ευρωπαίους και των εκτινασσόμενων τιμών της ενέργειας, μετά την ανακοίνωση του ρωσικού κολοσσού Gazprom την Παρασκευή ότι θα διακόψει επ’ αόριστον τις προμήθειες φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1.

Το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα υποχωρεί έως και 0,7% την Δευτέρα, χάνοντας και πάλι την ισοτιμία με το αμερικανικό δολάριο, διαμορφούμενο στα 98,80 σεντς, επίπεδο που είναι το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί από το 2002, ενώ τα futures του δείκτη Euro Stoxx 50 υποχωρούν έως και 3,3%.

Τα futures των ομολόγων της γερμανικής κυβέρνησης ενισχύονται κατά 80 μονάδες στο 149,13 πριν από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα επιτόκια, αργότερα αυτήν την εβδομάδα.

“Το ευρώ βρίσκεται αντιμέτωπο με το ενδεχόμενο περαιτέρω πτώσης δεδομένου ότι ο πλήρης αντίκτυπος από την επ’ αόριστον διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη δεν έχει ακόμη εκδηλωθεί”, αναφέρει ο Rodrigo Catril, υπεύθυνος στρατηγικής νομισμάτων στην National Australia Bank Ltd. “Η έλλειψη φυσικού αερίου σημαίνει όχι ανάπτυξη και πιο επιθετική ΕΚΤ”.

Η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη κλιμακώνεται συνεχώς από τη στιγμή που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, εξέλιξη ώθησε απότομα τις τιμές των εμπορευμάτων υψηλότερα και διέρρηξε τις σχέσεις του Κρεμλίνου με την Ευρώπη. 

Αυτός ήταν από τους σημαντικότερους παράγοντες που ώθησε χαμηλότερα στο ευρώ, στο επίπεδο της απόλυτης ισοτιμίας με το δολάριο τον προηγούμενο μήνα, για πρώτη φορά εδώ και δύο δεκαετίες. Οι νέες πιέσεις στον ενεργειακό εφοδιασμό ενόψει του χειμώνα απειλούν να επιδεινώσουν περαιτέρω την οικονομία της ηπείρου σε μια περίοδο μάλιστα που ο αυξανόμενος πληθωρισμός ασκεί ισχυρές πιέσεις στην ΕΚΤ να συσφίξει τη νομισματική πολιτική της.

Πηγή: capital.gr

  1. Η πτώση του ευρώ κάτω του δολαρίου έχει ως αιτία τις αποφάσεις των ηγετών της ΕΕ, οι αποφάσεις του Πούτιν έχουν να κάνουν με την πορεία της ρωσικής οικονομίας και την ισχύ του νομίσματος του. Μην το κάνουν οι ευρωπαίοι σαν τον κ. Μητσοτάκη, δεν φταίει η τρικυμία που βυθίζεται το σκάφος, οι αποφάσεις του καπετάνιου για τον απόπλου με καιρό ή για τον τρόπο χειρισμού του πηδάλιου είναι η αιτία.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Οι μικρομεσαίοι στο επίκεντρο

Το Σάββατο, 25 του μήνα, θα διεξαχθεί μία από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Κεντρικός ομιλητής θα είναι...

Το κλείσιμο των ΕΑΣ είναι κάτι περισσότερο από λάθος

Στις 3/4/2021 ο πρωθυπουργός εξήγγειλε την απομάκρυνση των βιομηχανικών-παραγωγικών εγκαταστάσεων της τέως ΠΥΡΚΑΛ (πλέον Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα - ΕΑΣ)...

Μάταιη η αντίσταση απέναντι στη νέα τεχνολογία

Κρίνοντας από μερικά σημάδια των τελευταίων ημερών, συμπεραίνει κανείς ότι αυτός ο χυδαίος καπιταλισμός των μερισμάτων έχει περάσει πλέον...

Κατώτερη των προσδοκιών η εμπορική κίνηση το Πάσχα

Παραδοσιακά, ο εμπορικός κόσμος περιμένει όποια εορταστική περίοδο για την αύξηση του τζίρου των επιχειρήσεών του. Ειδικά σε αυτή...