WSJ: Η Ρωσία αντιτίθεται σε μια ενδεχόμενη μείωση της παραγωγής πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ+

Η Ρωσία δεν υποστηρίζει μια μείωση της παραγωγής πετρελαίου αυτή τη στιγμή και είναι πιθανό ο ΟΠΕΚ+ να διατηρήσει σταθερή την παραγωγή του όταν συνεδριάσει τη Δευτέρα, δήλωσαν άτομα με γνώση του θέματος στην Wall Street Journal, καθώς η Μόσχα ελίσσεται για να ματαιώσει τις προσπάθειες της Δύσης να περιορίσει τα έσοδά της από το πετρέλαιο μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Η ρωσική αντίθεση σε μια μείωση της παραγωγής αναδεικνύει μια συζήτηση εντός του ΟΠΕΚ+, καθώς οι καταναλωτές πετρελαίου παγκοσμίως προετοιμάζονται για μια αναμέτρηση αυτόν τον χειμώνα με το Κρεμλίνο σχετικά με την τιμή του ρωσικού αργού. Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, πλήττοντας τους δυτικούς καταναλωτές και γεμίζοντας τα ταμεία της Μόσχας.

Η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας του ομίλου, εξέφρασε πρόσφατα την ιδέα ότι η συμμαχία θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης της παραγωγής. Μέλη του ΟΠΕΚ, όπως η Δημοκρατία του Κονγκό, το Σουδάν και η Ισημερινή Γουινέα, δήλωσαν ότι είναι ανοιχτοί στην ιδέα, καθώς ήδη αντλούν όσο περισσότερο μπορούν και οι τιμές του πετρελαίου έχουν πέσει τις τελευταίες εβδομάδες. Μια μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ συχνά ανεβάζει τις τιμές.

Αλλά η Ρωσία ανησυχεί ότι μια μείωση της παραγωγής θα σηματοδοτούσε στους αγοραστές πετρελαίου ότι η προσφορά αργού ξεπερνά την παγκόσμια ζήτηση – μια θέση που θα μείωνε τη μόχλευση της με τα πετρελαιοκαταναλωτικά έθνη που εξακολουθούν να αγοράζουν το πετρέλαιό της αλλά με μεγάλες εκπτώσεις, δήλωσαν οι άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα.

Αν και η Ρωσία έχει επωφεληθεί από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η Μόσχα ανησυχεί περισσότερο για τη διατήρηση της επιρροής της στις διαπραγματεύσεις με τους Ασιάτες αγοραστές που αγόρασαν το αργό της, αφού οι Ευρωπαίοι και οι ΗΠΑ άρχισαν να την αποφεύγουν φέτος.

Την περασμένη εβδομάδα, η G7 παρουσίασε ένα σχέδιο για την απαγόρευση της ασφάλισης και της χρηματοδότησης των αποστολών ρωσικού πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων, εκτός εάν πωλούνται κάτω από ένα καθορισμένο ανώτατο όριο τιμών. Η Ρωσία απείλησε να σταματήσει να προμηθεύει τις χώρες που συμμετέχουν στο σχέδιο για το ανώτατο όριο τιμών.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα, οι αντιρρήσεις της Ρωσίας για τη μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ έγιναν σαφείς την περασμένη εβδομάδα σε μια εσωτερική συνεδρίαση, όπου το βασικό σενάριο της ομάδας έδειξε ότι οι παγκόσμιες προμήθειες πετρελαίου θα είναι περίπου 900.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα πάνω από τη ζήτηση φέτος και του χρόνου, κάτι που αποτελεί και μια πιο bearish πρόβλεψη για την τιμή του πετρελαίου.

Αξιωματούχοι από τη Ρωσία και άλλες χώρες δήλωσαν ότι οι αριθμοί ήταν παραπλανητικοί επειδή υπέθεσαν ότι κάθε μέλος του ΟΠΕΚ+ θα αντλούσε την πλήρη ποσότητα που επιτρέπεται βάσει της συμφωνίας τους.

Στην πραγματικότητα, τα μέλη του ΟΠΕΚ+ υπολύπονται περίπου 3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από τους στόχους αυτούς τους τελευταίους μήνες. Η Επιτροπή αναθεώρησε τους αριθμούς της μετά τις ενστάσεις, προβλέποντας μικρότερο πλεόνασμα 400.000 βαρελιών ημερησίως μέχρι το τέλος του 2022 και έλλειμμα το 2023.

Πηγή: capital.gr

  1. Το πετρέλαιο χρησιμοποιείται αντί του απλησίαστου φυσικού αερίου, δίνει ενεργειακή ανάσα. Ο ΟΠΕΚ και η παγκοσμιοποίηση επιζητούν ρίξη με αύξηση τιμών, ενώ ο Πούτιν θέλει την ομαλοποίηση της αγοράς του. Ποια τα συμπεράσματα σας, ποιος διαλύει την οικονομία της Δύσης και ποιος την προστατεύει;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Κερδισμένοι και χαμένοι του «πρώτου γύρου» στη Συρία

Η πτώση του Μπασάρ Αλ Άσαντ αποτελεί αναμφίβολα, εκ πρώτης όψεως, μια στρατηγική νίκη για την Τουρκία, τις Ηνωμένες...

Στη Ρουμανία οι ελίτ έκαναν «πραξικόπημα»

Η Ρουμανία του κομμουνιστή Τσαουσέσκου βρήκε διέξοδο προς την ελευθερία με δύο κόμματα που διαδέχθηκαν το καθεστώς, το Σοσιαλδημοκρατικό...

Η επόμενη ημέρα για τη Συρία

Η κατάκτηση της Συρίας από τους τζιχαντιστές είναι ένα τραγικό γεγονός, όχι μόνο για τους χριστιανούς αλλά και για...

Τρομοκράτης που προωθεί την ατζέντα Ερντογάν

Δέκα εκατομμύρια δολάρια. Αυτό ήταν το ποσό με το οποίο είχαν επικηρύξει οι ΗΠΑ τον Αμπού Μοχάμεντ Αλ Τζουλάνι το 2017. Ένας...