Οι Ρώσοι αναβάθμισαν τους S-300 της Ελλάδας σε επίπεδο S-400, λέει ο “πατέρας” της Γαλάζιας Πατρίδας

Ο ναύαρχος ε.α. Τζιχάτ Γιαϊτζί, εμπνευστής της Γαλάζιας Πατρίδας, είπε ότι η Ελλάδα έχει αναβαθμίσει τους πυραύλους S-300 και το αμυντικό σύστημα βρίσκεται σε ενεργή υπηρεσία, όχι σε υπόστεγα της ελληνικής αεροπορίας.

Η Ρωσία αναβάθμισε τους πυραύλους στο επίπεδο των S-400 το 2018 και το 2019, είπε ο Γιαϊτζί σε σχόλια που μεταδίδει η τουρκική εφημερίδα Yeni Şafak. Εν τω μεταξύ, η Τουρκία δέχεται κυρώσεις για την απόκτηση S-400 από τη Μόσχα σε ένα άδικο σενάριο, είπε.

“Ρώσοι ειδικοί ήρθαν και αναβάθμισαν την έκδοσή τους. Έφεραν τους S-300 σχεδόν στο επίπεδο των S-400”, είπε ο Γιαϊτζί. 

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε την Ελλάδα ότι χρησιμοποιεί τους S-300 για να “λοκάρει” και να παρενοχλήσει τουρκικά αεροσκάφη F-16 που πετούν στον διεθνή εναέριο χώρο πάνω από τη Μεσόγειο με την Ελλάδα να απαντά καταλλήλως στην τουρκική προβοκάτσια.

“Είναι απαράδεκτο για ένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ να το κάνει αυτό σε ένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ θα πρέπει να κληθεί σε έκτακτη συνεδρίαση”, είπε ο Γιαϊτζί, “Μόλις υποβληθούν τα αρχεία καταχρήσεων στο ΝΑΤΟ, πρέπει να ληφθεί μια απόφαση εναντίον της Ελλάδας”.

Ο Γιαϊτζί είπε ότι επιβάλλονται κυρώσεις στην Τουρκία ενώ δεν λέγεται λέξη για τις ενέργειες της Ελλάδας. Ο Γιαϊτζί, ο οποίος παραιτήθηκε από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις το 2020, είναι επικεφαλής του Τουρκικού Κέντρου Ναυτιλίας και Παγκόσμιας Στρατηγικής (TÜRKDEGS).

Πηγή: capital.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.