Χάνει πάνω από 10 ποσοστιαίες μονάδες σε Πόλη, Άγκυρα και στα προπύργια του ΑΚΡ στον Πόντο ο Ερντογάν

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χάνει ψηφοφόρους στις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Σε σύγκριση με τις εκλογές του 2018, το ποσοστό ψήφων του AKP έχει μειωθεί κατά περισσότερες από 10 ποσοστιαίες μονάδες στην Κωνσταντινούπολη, την πρωτεύουσα Άγκυρα, την Προύσα, τη βιομηχανική καρδιά του Κοτζαέλι και τις Τραπεζούντα και Ριζούντα του Πόντου, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα.

Η κυβέρνηση του Ερντογάν προσπαθεί να στηρίξει τη δημόσια υποστήριξή της μετά την πτώση της αξίας της λίρας και τη χαλαρή νομισματική πολιτική που οδήγησαν σε αύξηση του κόστους ζωής για τους Τούρκους ψηφοφόρους. Ο ετήσιος πληθωρισμός έφτασε στο 79,6% τον περασμένο μήνα, ο υψηλότερος σε περισσότερες από δύο δεκαετίες. Η χώρα πρόκειται να διεξαγάγει προεδρικές και βουλευτικές εκλογές μέχρι τον Ιούνιο του επόμενου έτους.

Το μερίδιο των ψήφων του AKP στην Κωνσταντινούπολη, τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, μειώθηκε κατά 12,5 ποσοστιαίες μονάδες στο 30,2% σε σύγκριση με πριν από τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Αυγούστου που διενεργήθηκε από το ORC Araştırma και δημοσιεύτηκε στο Twitter. Δεν δόθηκε περιθώριο σφάλματος ή μέγεθος δείγματος.

Στο Κοτζαέλι, κέντρο βιομηχανικής παραγωγής, το οποίο είναι χτισμένο στη θέση της αρχαίας Νικομήδειας, η υποστήριξη προς το AKP μειώθηκε κατά 13,2 ποσοστιαίες μονάδες στο 35,1% και στην Άγκυρα κατά 10,3% στο 30,1%.

Στην Τραπεζούντα και τη Ριζούντα, που θεωρούνται πολιτικά προπύργια του AKP, οι απώλειες ξεπέρασαν τις 15 ποσοστιαίες μονάδες, ανέφερε η ORC. Η οικογένεια του Ερντογάν κατάγεται από χωριό της Ριζούντας.

Το AKP του Ερντογάν έχασε τον έλεγχο της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας στις τοπικές εκλογές το 2019.

Οι δημοσκοπήσεις στην Τουρκία μπορεί μερικές φορές να διακυβεύονται από μεθοδολογικές αδυναμίες ή έλλειψη πολιτικής αντικειμενικότητας. 

Πηγή: capital.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Δεν άλλαξε μετά τον Raisi

Δεν είναι συνηθισμένο για έναν αυτοκράτορα να χειροδικεί δημόσια σε βάρος ενός κληρικού, όμως το 1928, σε ένα από...

Στο φως τα εγκλήματα των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν

Βρισκόμαστε σε μια εποχή διαιρέσεων και υψηλής πόλωσης παγκόσμιας κλίμακας. Δύο Ψυχροί Πόλεμοι μετατράπηκαν σε θερμούς. Η Δύση απαγορεύει...

H γουόκ ατζέντα σκοτώνει την έβδομη τέχνη

Πέρασαν παραπάνω από δύο μήνες από τη λαμπρή τελετή της απονομής των βραβείων Όσκαρ όπου καταγράφηκε ο θρίαμβος της...

Σε τροχιά… πολέμου των άστρων

Σε πόλεμο των άστρων εξελίσσεται σταθερά η σύγκρουση Μόσχας και Ουάσινγκτον με φόντο... τα διαστημικά όπλα. Το αμερικανικό Πεντάγωνο...