Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο πόλεμος στο σπίτι μας – Πυρηνικό θρίλερ στο Ιόνιο

Ο πόλεμος έχει μεταφερθεί, όχι απλά στη γειτονιά μας, αλλά στο ίδιο μας το σπίτι. Πυρηνοκίνητα αεροπλανοφόρα με τη συνοδεία τους και πλειάδα πολεμικών των χωρών του ΝΑΤΟ βρίσκονται αντιμέτωπα πρόσωπο με πρόσωπο με ρωσικά στο Ιόνιο – Αδριατική. Και από τις δύο πλευρές, πολλά μπορούν να φέρουν και πυρηνικά όπλα

Στη γραμμή Ιονίου – Αδριατικής έχει μεταφερθεί ιδιαίτερα τον τελευταίο ενάμιση μήνα ένα από τα μέτωπα της αντιπαράθεσης ΝΑΤΟ – Ρωσίας.

Πλειάδα ΝΑΤΟϊκών και ρωσικών πολεμικών πλοίων, κάποια εκ των οποίων μπορούν να φέρουν και πυρηνικά όπλα, βρίσκονται τα μεν απέναντι στα δε. Σε αυτή την εμπόλεμη ζώνη, στις «ασκήσεις» που κάνουν οι αεροναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ ενεργό μέρος παίρνουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Εσχάτως, στην περιοχή του Ιονίου, εκτός του πυρηνοκίνητου αμερικανικού αεροπλανοφόρου, USS Harry S.Truman, έσπευσε και δεύτερο πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο, το USS George HW Bush. Ενδεχομένως, το δεύτερο να αντικαταστήσει το πρώτο.

Τόσο οι μεγάλες ρωσικές ναυτικές δυνάμεις όσο και οι ΝΑΤΟϊκές συνθέτουν ένα εμπόλεμο σκηνικό στην περιοχή μας. Και δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δε διεξάγεται γενικώς και αορίστως στην ευρύτερη ευρωπαϊκή γειτονιά, αλλά έχει κιόλας έρθει στο σπίτι μας. Στο Ιόνιο και την Αδριατική.

Με το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, αμερικανικός στόλος είχε κάνει την εμφάνισή του στο Αιγαίο. Το ίδιο και ρωσικά πλοία.

Αρχικά, η συγκέντρωση ΝΑΤΟϊκών και ρωσικών δυνάμεων εντοπιζόταν στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Ανατολική, κάτω και πάνω από την Κρήτη, και κάτω από τη Σικελία, και δυτικότερα. Στη συνέχεια, σημαντικές ΝΑΤΟϊκές ναυτικές δυνάμεις μετακινήθηκαν στο Ιόνιο – Αδριατική. Εκεί εστράφησαν και συγκεντρώθηκαν και ρωσικές, προφανώς για να στείλει η Μόσχα το μήνυμα ότι πλήγμα μπορεί να επιτευχθεί και στο «βάθος» της Ευρώπης. Εξάλλου, φέρουν οπλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς.

Στους χάρτες αποτυπώνονται τα «πλοία – σημαία» του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας. Ωστόσο, σε αυτά πρέπει να προστεθούν και τα πλοία συνοδείας τους. Είναι αμφίβολο εάν τέτοια υπερσυγκέντρωση αεροναυτικών δυνάμεων και πρωτοφανούς ισχύος πυρός, ιδιαίτερα σύγχρονων και καταστρεπτικών όπλων, έχει ξαναγίνει σε Ιόνιο – Αδριατική. Ούτε καν στην περίοδο των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία δεν έγινε, εκτιμούν πολλοί.

Να σημειωθεί πως ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων, όπως και υποβρύχια, βρίσκεται στη Σούδα. Γενικότερα, η αντιπαράθεση Δύσης – Ρωσίας είναι εμφανής σε όλη τη Μεσόγειο. Από το Γιβραλτάρ μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο.

Δυτικά της Πελοποννήσου

Στο εμπόλεμο κλίμα στην περιοχή μετέχει ενεργά και η Ελλάδα, παίρνοντας μέρος σε συνεχείς «ασκήσεις». Στην πραγματικότητα είναι «ασκήσεις» προετοιμασίας και επίδειξης δύναμης.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού ΓΕΕΘΑ, «την Παρασκευή, 26 Αυγούστου 2022, και μετά από αίτημα του NATO, ένα στρατηγικό βομβαρδιστικό Β-52 των ΗΠΑ κατά την πτήση του πραγματοποίησε με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συνεκπαιδεύσεις αναχαίτισης, εγγύς αεροπορικής υποστήριξης και συνοδείας στο FIR Αθηνών.

Μετά την είσοδό του από το FIR Σκοπίων, το B-52 παρελήφθη από ζεύγος ελληνικών F-16, τα οποία ανέλαβαν αποστολή συνοδείας του εντός του FIR Αθηνών, πραγματοποιώντας κατά τη διάρκεια της πτήσης στην περιοχή δυτικά της Πελοποννήσου επιχειρησιακή εκπαίδευση με ταυτόχρονη συμμετοχή ενός ζεύγους ιταλικών αεροσκαφών, Eurofighter Typhoon».

Η συνοδεία του Β-52 έγινε τέσσερις ημέρες μετά το συμβάν ανατολικά της Καρπάθου, όπου τουρκικά μαχητικά, με πρόσχημα τη συνοδεία δύο Β-52 με προορισμό την Ανατολική Ευρώπη, πετούσαν εντός του FIR Αθηνών δίχως σχέδιο πτήσης, και αναχαιτίστηκαν.

Μπαράζ παραβιάσεων στο Αιγαίο – Κόντρα ελληνικού-τουρκικού υπουργείων Άμυνας για αμερικανικά Β-52 στην Κάρπαθο

Επίσης στις 26 Αυγούστου 2022, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, διεξήχθη συνεκπαίδευση μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας με το αεροπλανοφόρο USS Harry S.Truman των ΗΠΑ, στην ευρύτερη περιοχή δυτικά της Πελοποννήσου. «Η συμμαχική δραστηριότητα η οποία σχεδιάστηκε από κοινού από το ΓΕΕΘΑ, το NATO AIRCOM και τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ιταλίας».

Το ίδιο έγινε και στις 22 Αυγούστου 2022, οπότε, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, «διεξήχθη συνεκπαίδευση μαχητικών της ΠΑ με το USS Harry S.Truman, στην ευρύτερη περιοχή δυτικά της Πελοποννήσου. Συμμετείχαν 2 F-16 Block 52+ Advanced της ΠΑ και 2 F-18 από το USS Harry S.Truman».

  1. Έχετε ακούσει κάτι για το χιλιάρμενο;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

… Θερμόπληκτη τρομοκρατία

Του Χρήστου ΜπολώσηΔιαβάζω στα ψιλά ψιλά του φύλλου της «Εστίας» της 15ης Ιουλίου 1920, που μας προσφέρει η «ΕτΚ»:...

Ορέστεια στην Επίδαυρο: Στα όρια των ορίων

Η παράσταση Ορέστεια, σε σκηνοθεσία Θεοδώρου Τερζόπουλου, που παρουσιάστηκε στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου στις 12 και 13 Ιουλίου...

Ο πλούτος ενός έθνους είναι τα παιδιά του

Είμαι τρίτεκνος. Πάντα όταν με ρωτάνε τον βαθμό δυσκολίας που έχει το μεγάλωμα των παιδιών, απαντάω με μαθηματικό τρόπο...

Ταυτότητα, ταύτιση, προσαρμογή

Στη συγκρότηση και στον σχηματισμό της προσωπικής - ατομικής ταυτότητας συντελεί ο ψυχικός μηχανισμός της ταύτισης, η οποία είναι...