Ολοκληρώθηκε η πολυεθνική άσκηση Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων «HERCULES-22»

Ολοκληρώθηκε η πολυεθνική άσκηση Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων με την επωνυμία «HERCULES – 22», που πραγματοποιήθηκε στην στρατιωτική βάση Mohamed Naguib στην Αίγυπτο, με την συμμετοχή της Αιγύπτου, της Ελλάδας, των ΗΑΕ, της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Σαουδικής Αραβίας και παρατηρητές από τις ΗΠΑ, την Ιορδανία, την Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και το Μπαχρέιν.

Επιπλέον συμμετείχαν εμπειρογνώμονες της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, οι οποίοι συνέδραμαν τους συμμετέχοντες σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των κανόνων του Δικαίου ενόπλων συρράξεων κατά την εξέλιξη της άσκησης.

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν με 15 αξιωματικούς και υπαξιωματικούς της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ.

Κατά τη διάρκεια της «HERCULES – 22» εκτελέσθηκαν:

– Βολές Μάχης Ταχείας Αντίδρασης,

– Επιχειρήσεις σε Αστικό Περιβάλλον,

– Βολές φορητού οπλισμού,

– Βολές Ελεύθερων Σκοπευτών Ειδικών Αποστολών και

– ‘Αμεσες επιθετικές ενέργειες σε περιβάλλον ασύμμετρων απειλών.

Στην Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (Distinguished Visitors Day – DV DAY) παρέστησαν ο Assistant for Training του υπουργείου ‘Αμυνας της Αιγύπτου στρατηγός Rafic Arafat, ο διοικητής της ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, ο Υπαρχηγός ΓΕΕΦ αντιστράτηγος Κώστας Χρυσηλίου και εκπρόσωποι των συμμετεχόντων χωρών.

Σκοπός της άσκησης ήταν η επαύξηση της μαχητικής ικανότητας και της συνεργασίας των συμμετεχόντων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του σύγχρονου επιχειρησιακού περιβάλλοντος.

Η συμμετοχή των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων στην «HERCULES-22» αποσκοπεί στην ενίσχυση της διαλειτουργικότητας και της συνέργειας με φίλες και σύμμαχες χώρες, οι οποίες είναι προσηλωμένες στην εφαρμογή των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας, για την εδραίωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Leave a Reply

Your email address will not be published.