Ουκρανία-Ζαπορίζια: Ο ένας αντιδραστήρας επανασυνδέθηκε και τα συστήματα ασφαλείας λειτουργούν κανονικά

Ο ουκρανικός πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, ο μεγαλύτερος της Ευρώπης, που τελεί υπό ρωσική κατοχή, επανασυνδέθηκε με το ηλεκτρικό δίκτυο μετά την χθεσινή αποσύνδεσή του, ανακοίνωση η διαχειρίστρια, η ουκρανική Energoatom.

«Ενας από τους αντιδραστήρες του σταθμού της Ζαπορίζια που είχαν σταματήσει την λειτουργία τους χθες επανασυνδέθηκε σήμερα με το ηλεκτρικό δίκτυο», ανακοίνωσε η Energoatom στο Telegram, δίνοντας την διαβεβαίωση ότι τα συστήματα ασφαλείας λειτουργούν κανονικά.

Ο αντιδραστήρας που επανασυνδέθηκε «παράγει ηλεκτρικό ρεύμα για τις ανάγκες της Ουκρανίας. Βρίσκεται σε πορεία αύξησης της ισχύος του», διευκρινίζει η Energoatom.

«Οι εργαζόμενοι του σταθμού της Ζαπορίζια είναι πραγματικοί ήρωες που εγγυώνται την πυρηνική ασφάλεια της Ουκρανίας και ολόκληρης της Ευρώπης», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε χθες ότι ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια είχε «πλήρως αποσυνδεθεί» από το ηλεκτρικό δίκτυο «για πρώτη φορά στην ιστορία του», έπειτα από την καταστροφή γραμμών τροφοδοσίας.

Ο σταθμός της Ζαπορίζια περιλαμβάνει έξι αντιδραστήρες ισχύος 1.000 mégawatts έκαστος. Βρίσκεται από τον Μάρτιο υπό ρωσική κατοχή.

Εδώ και αρκετές εβδομάδες, Μόσχα και Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για βομβαρδισμούς της ζώνης, που δημιουργούν φόβους για πυρηνική καταστροφή.

Ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση για την δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης γύρω από τον πυρηνικό σταθμό και να επιτραπεί η πρόσβαση σε αποστολή διεθνών επιθεωρητών.

Αποστολή επιθεώρησης της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας IAEA αναμένεται στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια «την επόμενη εβδομάδα» δήλωσε σήμερα η σύμβουλος του υπουργού Ενέργειας Λάνα Ζέρκαλ, σύμφωνα με τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.

Δείτε επίσης: Ουκρανία: Οι αρχές εργάζονται για την επανασύνδεση του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια με το σύστημα ηλεκτροδότησης

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Είμαστε με την ΕΙΡΗΝΗ

Ο τρόμος για γενικευμένη σύρραξη, η φωτιά της οποίας θα παρασύρει στο διάβα της ολόκληρο τον πλανήτη, είναι πανθομολογούμενος....

Η πολεμολογία δε νοιώθει μοναξιά

Παφλασμοί φλυαρίας και σεναριολογίας για την ανοιχτή σύγκρουση Ιράν Ισραήλ ακούγονται παντού. Αναλύσεις, εκτιμήσεις, και απερινόητες αβελτηρίες επί του...

Ελλάς και Κύπρος στην οριογραμμή των συγκρούσεων

Οι επόμενες ημέρες ή ίσως και ώρες θα δείξουν κατά πόσον θα υπάρξει αυτοσυγκράτησις και δεν θα έχουμε κλιμάκωση...

Σειρά έχει το Ιράν ή η Τουρκία;

Στο προηγούμενο άρθρο μας αναφερθήκαμε στον πόλεμο του Κόλπου του 1991 και στην εισβολή των ΗΠΑ και των συμμάχων...