Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η ενίσχυση των επενδύσεων στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο των Η.Α.Ε

O τομέας της ενέργειας, ιδίως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι προοπτικές ενίσχυσης των επενδυτικών σχέσεων ήταν τα βασικά αντικείμενα της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον  Πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχη Mohamed bin Zayed Al Nahyan, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ελλάδα.

Ο Πρωθυπουργός, κατά τη συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου σε πολύ θερμό κλίμα, ενημέρωσε τον πρόεδρο των ΗΑΕ για τις σημαντικές υποδομές που δημιουργούνται στη χώρα μας στον τομέα της εισαγωγής, αποθήκευσης και επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, οι οποίες -όπως ανέφερε- σε συνδυασμό με την στρατηγική γεωγραφική της θέση την καθιστούν κόμβο και πύλη εισόδου της ενέργειας και γέφυρα σύνδεσης της Μέσης Ανατολής με την Ευρώπη.

Οι επενδυτικές σχέσεις και η περαιτέρω ενίσχυση τους συζητήθηκαν σε συνέχεια και της πρόσφατης επίσημης επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ‘Αμπου Ντάμπι, τον περασμένο Μάιο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για την ανάληψη των νέων του καθηκόντων και αναφέρθηκε στις εξαιρετικές διμερείς σχέσεις των δύο χωρών.

«Με χαροποιεί ιδιαίτερα που σας υποδέχομαι στην Αθήνα, στην πρώτη σας επίσημη επίσκεψη με τη νέα σας ιδιότητα. Επιτρέψτε μου να σας συγχαρώ για την ανάληψη αυτής της πολύ σημαντικής ευθύνης. Γνωρίζετε πόσο μεγάλη αξία αποδίδουμε στις διμερείς σχέσεις των χωρών μας. Έχουμε ήδη κάνει πολλά και θα κάνουμε ακόμα περισσότερα όσον αφορά στο επίπεδο της συνεργασίας μας” είπε ο κ.Μητσοτάκης κατά την έναρξη της συνάντησης και προσέθεσε:
“Επίσης, με χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι τα ΗΑΕ θα είναι η τιμώμενη χώρα στη εξόχως σημαντική Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε λιγότερο από ένα μήνα από σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Και ελπίζουμε -εάν το επιτρέψει και το πρόγραμμά σας- να σας έχουμε και πάλι μαζί μας ως επικεφαλής μίας σημαντικής επιχειρηματικής αποστολής σε αυτή την τόσο σημαντική διοργάνωση. Και πάλι, καλώς ορίσατε”.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΑΕ Σεΐχης Mohamed bin Zayed Al Nahyan, τόνισε την σημασία των καλών διμερών σχέσεων, και ανέφερε ότι μέλημά του είναι να δει αυτές τις καλές σχέσεις να αποδίδουν καρπούς.

«Σε ευχαριστώ πολύ, φίλε Πρωθυπουργέ. Σε ευχαριστώ γι’ αυτόν τον πολύ όμορφο καιρό. Αν το κανόνισες για εμάς, σε ευχαριστώ πολύ. Αναζητούμε τη βροχή, αλλά σίγουρα έχετε μια πολύ όμορφη χώρα. Και πάλι, είμαι ενθουσιασμένος που βρίσκομαι εδώ μαζί σας. Ζητώ συγγνώμη που καθυστέρησα τόσο πολύ την επίσκεψή μου, αλλά η μεταξύ μας σχέση είναι πολύ σημαντική και το κύριο μέλημά μου είναι να δω αυτή τη σχέση να αποδίδει καρπούς. 

Έχουμε εργαστεί προκειμένου να χτιστεί μια γέφυρα μεταξύ των χωρών μας. Είμαι πολύ χαρούμενος που τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο. Και η σχέση μας βρίσκεται σε ένα σημείο που μπορεί να αναβαθμιστεί κι άλλο. Έχουμε ήδη μια πολύ γερή βάση πάνω στην οποία μπορούμε να χτίσουμε. Κύριε Πρωθυπουργέ, θέλω να εκφράσω και πάλι τη χαρά μου που είμαι εδώ μαζί σας», ανέφερε συγκεκριμένα ο Σεΐχης Mohamed bin Zayed Al Nahyan.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, το ιδιαίτερα θερμό κλίμα της συνάντησης, είναι ενδεικτικό του αμοιβαίου ενδιαφέροντος για περαιτέρω εμβάθυνση των ήδη εξαιρετικών διμερών σχέσεων και του στρατηγικού χαρακτήρα τους σε όλους τους τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Σημειώνεται από τα ίδια στελέχη ότι η «Κοινή Διακήρυξη για τη δημιουργία Ευρείας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης Ελλάδος- ΗΑΕ», και η «Συμφωνία Συνεργασίας σε Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και ‘Αμυνας», που υπεγράφησαν κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο ‘Αμπου Ντάμπι τον Νοέμβριο (17 και 18) του 2021 αποτελεί την ισχυρή βάση της διεύρυνσης της συνεργασίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε, επίσης, ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποτελούν σταθερό στρατηγικό εταίρο της Ελλάδας, με σημαντικό ρόλο στην περιοχή του Κόλπου και διεθνώς.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε, ακόμη, την ανάγκη διασφάλισης σταθερότητας και ειρήνης στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, καθώς το τελευταίο που χρειάζεται η περιοχή σε αυτή την κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία, που οι συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία δοκιμάζουν το ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον ασφαλείας, είναι μια εστία έντασης στην περιοχή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα είναι η τιμώμενη χώρα στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, και κάλεσε εκ νέου τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να επισκεφθεί την Ελλάδα με αφορμή την ΔΕΘ.

Στη διευρυμένη συνάντηση των δύο ηγετών με τη συμμετοχή των δύο αντιπροσωπειών, από την ελληνική πλευρά συμμετείχαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Πρέσβης ‘Αννα Μαρία Μπούρα, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Πρωθυπουργού Θάνος Ντόκος, η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη και ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα Ενέργειας Νίκος Τσάφος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Τουρκικό κρεσέντο ευρωπαϊκών εξοπλισμών

Με την οριστικοποίηση της αγοράς νέων και αναβάθμισης παλαιών F-16 από τις ΗΠΑ, ο Ταγίπ Ερντογάν δείχνει αποφασισμένος να...

Πάμε για συνεργασία στο Αιγαίο;

Το πρακτορείο «Ανατολή», το επίσημο όργανο κρατικής προπαγάνδας της Τουρκίας, τις 17/6/2024 δημοσίευσε συνέντευξη του Μαρίνου Γιαννόπουλου, που είναι...

Οι ιδέες έχουν δύναμη

Τo βράδυ των εκλογών της 9ης Ιουνίου οι άμεσοι συνεργάτες του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου ετοίμασαν μία δήλωση που...

Το τέλος του μητσοτακικού εθνομηδενισμού σηματοδοτεί η πατριωτική συμμαχία Σαμαρά-Καραμανλή

Στα χέρια των πατριωτικών δυνάμεων βρίσκεται πλέον το μέλλον της παράταξης και της χώρας. Προφανώς τα ιστορικά χαμηλά για...