Οικονόμου: Κορυφαίο ατόπημα οι διαρροές από την χθεσινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας

«Σε λίγη ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχεται στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρόεδρο των ΗΑΕ, ο οποίος επισκέπτεται την Ελλάδα. Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του προέδρου των ΗΑΕ», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Η επίσκεψη λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Κατάρ και μερικές βδομάδες μετά την επίσκεψη στην Αθήνα του διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας είναι η έμπρακτη απόδειξη ότι η Ελλάδα, πόλος σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή μας, είναι ένας αξιόπιστος συνομιλητής που οικοδομεί και εδραιώνει συμμαχίες με χώρες της περιοχής και εμπεδώνει το στρατηγικό άνοιγμα στις χώρες του Κόλπου», τόνισε.

«Η χώρα μας μπορεί να είναι η γέφυρα των χωρών αυτών με την Ευρώπη», πρόσθεσε. Είπε επίσης ότι μέσω της επίσκεψης του προέδρου των ΗΑΕ, της οποίας είχε προηγηθεί και η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο ‘Αμπου Ντάμπι, επιβεβαιώνεται η αμοιβαία βούληση για ενίσχυση και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων.

Αναφερόμενος στις μεταναστευτικές πιέσεις στα σύνορά μας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «το τελευταίο διάστημα διαπιστώνεται τόσο στον Έβρο όσο και στα θαλάσσια σύνορά μας μια αυξανόμενη πίεση για παράνομες μεταναστευτικές ροές. Μόνο μέσα στον Αύγουστο, που ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, αποπειράθηκαν να μπουν παρανόμως από τα ελληνοτουρκικά σύνορα 25.000 παράτυποι μετανάστες. Τους άφησαν εκεί οργανωμένα συμφέροντα και στη συνέχεια καλούσαν την Ελληνική Αστυνομία να τους παραλάβει. Βέβαιο είναι επίσης ότι η τουρκική πλευρά παραβιάζοντας τις διεθνείς συνθήκες αλλά και τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την κοινή δήλωση ΕΕ και Τουρκίας, επιχειρεί την εργαλειοποίηση των δυστυχισμένων αυτών ανθρώπων προκειμένου να εκβιάσει και να πλήξει τη χώρα μας. Είναι αποκαλυπτικό το γεγονός ότι όπως προκύπτει από τις δικές τους μαρτυρίες, οι 38 μετανάστες πρόσφυγες που πέρασαν τον Έβρο τις μέρες του Δεκαπενταύγουστου οδηγήθηκαν εκεί από τις τουρκικές Αρχές», είπε.

Διαβεβαίωσε πως οι αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες, η Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα, ο Στρατός «φυλάσσουν τα σύνορά μας που είναι σύνορα και της Ευρώπης με απόλυτο σεβασμό στα ευρωπαϊκά δικαιώματα, το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό δίκαιο, διαφυλάσσοντας παράλληλα τα εθνικά μας σύνορα και την εθνική μας κυριαρχία. Η χώρα μας ανταποκρίνεται στο ανθρωπιστικό της καθήκον αλλά δεν είναι πολιτικά αφελής. Ακολουθεί αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική που δεν πρόκειται να επιτρέψει την εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου από την τουρκική πλευρά και προς την κατεύθυνση αυτή λαμβάνουμε ήδη πρόσθετα μέτρα», είπε.

Ανέφερε ότι στην τελευταία συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ αποφασίστηκε να υπάρξει σταδιακή επέκταση του φράχτη σε όλος το μήκος του Έβρου ποταμού με προτεραιότητα στα σημεία εκείνα που θα υποδείξουν τα αρμόδια υπουργεία και το ΓΕΕΘΑ. Επίσης αποφασίστηκε η ενίσχυση όλων των εποπτικών μέσων τόσο για τα χερσαία όσο και για τα θαλάσσια σύνορά μας. Επιπλέον μετά την ήδη σημαντική αύξηση των συνοριοφυλάκων θα προστεθούν μέσα στο χειμώνα άλλοι 250.

Υπογράμμισε πως «έχουμε αποδείξει πως η χώρα μας ξέρει και μπορεί να διαχειριστεί και αυτό το ζήτημα με απόλυτη επάρκεια. Όσοι απεργάζονται ύποπτα σενάρια και σχέδια θα αποτύχουν για μια ακόμη φορά παταγωδώς».

Αλλάζοντας θέμα, ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στη συνέχεια σε τρεις νέες καινοτομίες στα σχολεία με αφορμή την επικείμενη έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

«Τo νέο σχολικό έτος πρόκειται να ξεκινήσει με επέκταση του ολοήμερου σχολείου από τις 4 στις 5:30 μ.μ., με νέα ψηφιακά εργαλεία, καθώς και επιπλέον 8.500 μόνιμους εκπαιδευτικούς που διορίστηκαν φέτος» τόνισε και επεσήμανε πως και τη νέα σχολική χρονιά θα συνεχιστούν οι καινοτομίες που εισήχθησαν καθολικά ήδη από πέρυσι, όπως τα αγγλικά στο νηπιαγωγείο, τα εργαστήρια δεξιοτήτων, τα διπλάσια πρότυπα και πειραματικά σχολεία, τα πρότυπα ΕΠΑΛ. «Πέρα από αυτά εισάγονται φέτος με αποφάσεις της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως και της υφυπουργού Ζέττας Μακρή τρεις επιπλέον καινοτομίες. Πρόκειται για τους εκπαιδευτικούς ομίλους, τους μέντορες και τους συντονιστές. Συγκεκριμένα:

-Πρώτον: Εκπαιδευτικοί όμιλοι. Οι Διευθυντές/ντριες των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μπορούν να συγκροτούν εκπαιδευτικούς ομίλους, μετά τη λήξη του ημερήσιου προγράμματος διδασκαλίας ή κατά τις διδακτικές ώρες του ολοήμερου προγράμματος. Οι όμιλοι μπορούν να προσφέρουν δράσεις όπως δημιουργική απασχόληση και ψυχαγωγία αλλά και να διοργανώνουν πολιτικές εκδηλώσεις και περιβαλλοντικές δράσεις.

Δεύτερον: Παιδαγωγικός Σύμβουλος – Μέντορας στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. O ρόλος του είναι να εμπνεύσει, να προσανατολίσει και να υποστηρίξει κάθε νεοδιοριζόμενο εκπαιδευτικό με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου.

Τρίτον: Ενδοσχολικός Συντονιστής που είναι ένα όργανο συντονισμού του εκπαιδευτικού έργου σε επίπεδο σχολικής μονάδας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Υπογράμμισε πως η κυβέρνηση μένει αταλάντευτα προσηλωμένη στη συνεχή αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης στο δημόσιο σχολείο.

Ακολούθως αναφέρθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Τόνισε ότι «η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή που περιήλθε σε γνώση της το ζήτημα της νόμιμης επισύνδεσης του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει στη διερεύνηση και διαλεύκανση της υπόθεσης στο πλαίσιο που ορίζουν οι σχετικοί νόμοι με απόλυτο σεβασμό στη θεσμικότητα των διαδικασιών μιας και πρόκειται για ένα θέμα ευαίσθητο τόσο εθνικά όσο και πολιτικά. Η αντιπολίτευση όλο το διάστημα που μεσολάβησε δεν έπαψε να κόπτεται για τη δημοκρατία και για τους θεσμούς. Χθες όμως, στη συνεδρίαση της διαρκούς Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας του Ελληνικού Κοινοβουλίου αναδείχθηκε περίτρανα η υποκρισία αλλά και η βαθιά περιφρόνηση κάποιων προς τους θεσμούς της Δημοκρατίας μας».

Εξήγησε ότι η Βουλή ανέλαβε ένα πολύ σοβαρό κομμάτι του ελέγχου της υπόθεσης και ότι βάσει του Κανονισμού της Βουλής οι συζητήσεις για την ΕΥΠ είναι απόρρητες και όσοι λαμβάνουν μέρος σε αυτές δεσμεύονται να τηρούν το απόρρητο και μετά τη λήξη της θητείας τους. Παρά ταύτα όπως γνωστοποίησε επισήμως ο ίδιος ο Πρόεδρος της Βουλής διαπιστώθηκε ότι η χθεσινή συνεδρίαση μεταδιδόταν παρά τον απόρρητο χαρακτήρα της, επιλεκτικά σε συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης, κατά την ώρα διεξαγωγής της, με αποτέλεσμα να παραβιαστεί το απόρρητό της. «Δίνονταν έτσι η εντύπωση πως η επίκληση των θεσμικών διαδικασιών είναι εντελώς προσχηματική και το μόνο που ενδιαφέρει τελικά είναι η αναπάντητη άρα και ανεξέλεγκτη δημοσιότητα λόγω ακριβώς και του γεγονότος ότι οι υπεύθυνοι και επώνυμοι θεσμικοί φορείς αδυνατούν να απαντούν χωρίς να διαπράξουν αδίκημα», τόνισε.

Έκανε επίσης λόγο για δόλιο αφήγημα που δημιουργείται. «Φαίνεται ότι κάποιοι που παριστάνουν τους θεματοφύλακες της Δημοκρατίας και της νομιμότητας δε χάνουν την ευκαιρία να πλήττουν βάναυσα τους κορυφαίους θεσμούς του πολιτεύματός μας προκειμένου να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη, να ζημιώσουν το εθνικό συμφέρον και να αποκομίσουν πρόσκαιρα κομματικά οφέλη».

Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα πράξει ό,τι είναι θεσμικά επιτρεπτό ώστε να προφυλάξει τις διαδικασίες και να προστατεύσει το πολίτευμα αλλά και την αξιοπιστία του κράτους μας.

Γ. Οικονόμου: Κορυφαίο ατόπημα οι διαρροές από την χθεσινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας

«Η επισύνδεση στο κινητό τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη ήταν νόμιμη, αλλά όσοι το αμφισβητούν μπορούν να προσφύγουν στην Ελληνική Δικαιοσύνη. Όλα θα γίνουν στην ώρα τους, δεν υπάρχει κάτι, που να έχει ζητηθεί και να συμβάλλει στην διαλεύκανση της υπόθεσης και το οποίο δεν θα υλοποιηθεί. Πρώτοι εμείς δεν θέλουμε να μείνει καμία σκιά στην υπόθεση της νόμιμης επισύνδεσης του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη» επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας σε ερωτήσεις στο briefing των πολιτικών συντακτών.

Αναφορικά με τις διαρροές από την χθεσινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, ο Γιάννης Οικονόμου έκανε λόγο για κορυφαίο ατόπημα και τόνισε ότι εκτός από εξόφθαλμα παράνομο, ήταν ανήθικο και αντιδεοντολογικό να επικαλούνται ορισμένοι πράγματα, που εκ των πραγμάτων είναι δύσκολο να απαντηθούν. 

Εν συνεχεία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η κυβέρνηση μπορεί να εγγυηθεί την δημοκρατική ομαλότητα, να προστατεύσει το πολίτευμα και τους θεσμούς και κάλεσε και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να δεσμευθούν πως θα πράξουν το ίδιο.

Ο κ. Οικονόμου σημείωσε, δε, ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί τον πολιτικό χρόνο για να υλοποιεί το πρόγραμμα της και να δημιουργεί συνθήκες ώστε οι Έλληνες πολίτες να ζουν καλύτερα και δεν αναλώνεται σε πολιτικές σκοπιμότητες και παιχνίδια, απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσον αλλάζει για το Μέγαρο Μαξίμου η απόφαση για τον χρόνο των επόμενων εκλογών. 

Σχετικά με πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Αμύνης, Χουλουσί Ακάρ, ο Γιάννης Οικονόμου επανέλαβε πως «οι ελληνικές θέσεις εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και τυγχάνουν καθολικής αποδοχής στους συμμάχους μας», ενώ διαβεβαίωσε ότι «είμαστε πάντοτε ανοιχτοί στον εποικοδομητικό διάλογο, πάντα επί τη βάση του διεθνούς δικαίου, αλλά και στην διαμόρφωση συνθηκών ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή».

Σε ερώτηση, δε, για το κατά πόσον ευσταθούν οι τουρκικοί ισχυρισμοί ότι ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη, τύπου F – 16 παρενοχλούν τουρκικά μαχητικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι «τα ελληνικά μαχητικά δεν παρενοχλούν αεροσκάφη άλλων κρατών, αναχαιτίζουν την τουρκική προκλητικότητα επί του πεδίου και το κάνουν με αποτελεσματικότητα». 

Τέλος, αναφερόμενος στις επιδοτήσεις στο φόντο των ενεργειακών ανατιμήσεων, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι η κυβέρνηση επιδοτεί τους καταναλωτές με στόχο το αποτύπωμα της ενεργειακής ακρίβειας στη ζωή τους να είναι το μικρότερο δυνατό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

«Μονοδιαστικότητα» και μαριονετίστες…

Οι παρουσιάσεις των κομματικών ευρωψηφοδελτίων ενδεχομένως να μας λύνουν κάποιες απορίες αναφορικά με τη λειτουργία του Ευρωκοινοβουλίου. Με τις...

Η αγγαρεία του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής

Η προχθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, που υποτίθεται ότι εξετάζει τις ανάγκες και τα προβλήματα της ελληνικής εξωτερικής...

Ούτε για το μοντάζ ευθύνεται

Μερικές διαπιστώσεις από τη χθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον ANT1, στους συναδέλφους Γιώργο Παπαδάκη και Μαρία Αναστασοπούλου...

Διευθυντής επικοινωνίας του Πολάκη

29 κατασκευαστές εκλογικών αποτελεσμάτων συνιστούν: Αν πολιτεύεστε οπουδήποτε, με οποιοδήποτε κόμμα, βρείτε έναν τρόπο να σας σκυλοβρίσει ο Άδωνις...