Ο Πούτιν με διάταγμα αυξάνει το μέγεθος των ενόπλων δυνάμεων της χώρας κατά σχεδόν 140.000

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε σήμερα διάταγμα για την αύξηση του μεγέθους των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας από το 1,9 στα 2,04 εκατομμύρια άτομα, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία εισέρχεται στον έβδομο μήνα.  

Η Μόσχα δεν έχει ανακοινώσει οποιεσδήποτε απώλειες στον πόλεμο από τις πρώτες εβδομάδες, αλλά δυτικοί αξιωματούχοι και η κυβέρνηση του Κιέβου λένε ότι ο αριθμός τους ανέρχεται σε χιλιάδες.  

Το διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο το στρατιωτικό προσωπικό με την προσθήκη των 137.000 στρατιωτικών θα φθάσει  το 1,15 εκατομμύριο άτομα, θα τεθεί σε ισχύ από 1ης Ιανουαρίου.  

Η τελευταία φορά που ο Πούτιν ανακοίνωσε το μέγεθος του ρωσικού στρατού ήταν τον Νοέμβριο του 2017, όταν ο αριθμός του μάχιμου προσωπικού έφθανε το 1,01 εκατομμύριο στο σύνολο του δυναμικού των ενόπλων δυνάμεων στο οποίο περιλαμβάνονταν το μη μάχιμο προσωπικό και το οποίο έφθανε το 1,9 εκατομμύρια άτομα.        

Η Ρωσία δεν έχει ανακοινώσει πόσες απώλειες έχει υποστεί στην Ουκρανία από τις πρώτες εβδομάδες της εκστρατείας, όταν ανακοίνωσε ότι είχαν σκοτωθεί 1.351 στρατιώτες. 

Δυτικές εκτιμήσεις λένε ότι ο πραγματικός αριθμός θα μπορούσε να είναι τουλάχιστον 10 φορές μεγαλύτερος, ενώ η Ουκρανία λέει ότι έχουν σκοτωθεί ή τραυματισθεί τουλάχιστον 45.000 Ρώσοι στρατιώτες από την έναρξη της στρατιωτικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου,  την οποία η Μόσχα αποκαλεί ειδική στρατιωτική επιχείρηση.

Το Κίεβο είναι επίσης διστακτικό να δημοσιεύσει στοιχεία για τον αριθμό των δικών του στρατιωτών που σκοτώθηκαν στον πόλεμο, αλλά την Δευτέρα ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας είχε ανακοινώσει ότι σχεδόν 9.000  στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε μια σπάνια ενημέρωση.   

Το διάταγμα του Πούτιν δεν αναφέρει πώς θα επιτευχθεί η αύξηση του αριθμού του στρατιωτικού προσωπικού, αλλά δίνει εντολή στην κυβέρνηση να διαθέσει τα αντίστοιχα κονδύλια.

Σύμφωνα με έγκυρη ετήσια έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, η Ρωσία διέθετε 900.000 ενεργό στρατιωτικό προσωπικό στις αρχές του τρέχοντος έτους και εφεδρείες 2 εκατομμυρίων ατόμων με θητεία εντός της τελευταίας πενταετίας.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται  η αμερικανική εφημερίδα The New York Times, καθημερινά στην Ουκρανία σκοτώνονται ή τραυματίζονται 500 Ρώσοι στρατιωτικοί Σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας , η Ρωσία έχει στείλει τον πόλεμο σχεδόν το 85%  των δικών της στρατιωτικών τμημάτων. 

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ ,Reuters, NovayaGazeta.Europe

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Δεν στριμώχνεται η αρκούδα

«Έχουμε κι εμείς όπλα που μπορούν να χτυπήσουν στόχους στο έδαφός τους. Όλα αυτά απειλούν να προκαλέσουν πυρηνική σύγκρουση...

Γεωστρατηγική και γεωπολιτική γεωγραφία σε σταυροδρόμι

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται. Δύο χρόνια μετά (24 Φεβρουαρίου 2022) ο πόλεμος δεν φαίνεται να έχει τέλος. Πόλεμοι...

Η ΕΕ εγκαταλείπει τους χριστιανούς ανά την υφήλιο

Την ίδια ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να υπογράφει κάθε είδους συμφωνίες με το Πακιστάν, ο χριστιανικός πληθυσμός...

Περί του «αναπόφευκτου πεπρωμένου» της Τουρκίας

Ο υποναύαρχος ε.α. Τζεμ Γκιούρντενιζ (Cem Gόrdeniz), γνωστός ως ο εμπνευστής και εισηγητής του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», έδωσε...