Η Τουρκία λέει ότι δεν θα αγοράσει F-16 από τις ΗΠΑ αν επιβληθούν όροι για τη χρήση τους

Η Τουρκία δεν θα αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 από τις ΗΠΑ αν επιβληθούν περιορισμοί στη χρήση τους, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Σημειώνεται ότι η αμερικανική Βουλή πρότεινε τον Ιούλιο να επιτραπεί στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να πουλήσει στην Τουρκία αναβαθμισμένα F-16 υπό τον όρο ότι η Άγκυρα δεν θα τα χρησιμοποιήσει για μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις πάνω από ελληνικές περιοχές.

“Οι τεχνικές συνομιλίες συνεχίζονται πολύ καλά, αλλά δεν θα συμφωνήσουμε να αγοράσουμε ένα προϊόν με τρόπο που θα μπορούσε να μας περιορίζει”, δήλωσε ο Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στη Haber Global TV. “Γιατί να αγοράσουμε ένα προϊόν που δεν μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε; Περιμένουμε από την αμερικανική κυβέρνηση να συνεχίσει να εργάζεται για να πείσει το Κογκρέσο για την πώληση”.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία έστρεψε την προσοχή της στην αγορά F-16 για την αναβάθμιση του στόλου αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών της, αφότου αποκλείστηκε από το πρόγραμμα για την κατασκευή και αγορά των μαχητικών F-35 επόμενης γενιάς. Ο αποκλεισμός αυτός ήρθε ως απάντηση στην αγορά από την Τουρκία ενός ρωσικού συστήματος πυραυλικής άμυνας S-400, το οποίο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι ήταν επειγόντως απαραίτητο για την άμυνα της χώρας του.  

Ο Ερντογάν μάλιστα κατηγόρησε τον Μάιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι οργάνωσε μια προσπάθεια άσκησης πίεσης εναντίον της Τουρκίας στο Κογκρέσο για να εμποδίσει την πώληση των F-16. 

Πηγή: capital.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.