Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ

Η ηγεσία του κινεζικού κράτους και του κόμματος προειδοποιεί τις ΗΠΑ να μην ξεκινήσουν επίσημες εμπορικές συνομιλίες με την Ταϊβάν. Η Κίνα βλέπει την Ταϊβάν ως μέρος της Λαϊκής Δημοκρατίας.

Η Κίνα και οι ΗΠΑ συνεχίζουν να διαφωνούν για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το δημοκρατικά διοικούμενο νησιωτικό κράτος της Ταϊβάν. Όπως εξήγησε η Σου Ζούτινγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου: «Το ζήτημα της Ταϊβάν είναι το πιο σημαντικό, ευαίσθητο και κεντρικό ζήτημα στις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ. Η αμερικανική πλευρά θα πρέπει να τηρεί τις συμφωνίες με την Κίνα που έγιναν στο παρελθόν και να μην υποστηρίξει την “ανεξαρτησία της Ταϊβάν”. Επίσης θα πρέπει να διαχειριστεί με σύνεση τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις της Ταϊβάν και να σεβαστεί πλήρως τα βασικά συμφέροντα της Κίνας».

Η Κίνα απορρίπτει τις εμπορικές συνομιλίες που θέλουν να ξεκινήσουν στις αρχές του φθινοπώρου οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ταϊβάν. Μάλιστα ο κυβερνήτης της Ιντιάνα, εν μέσω της κρίσης, επισκέφθηκε την Ταϊβάν. Ο Έρικ Χόλκομπ δήλωσε μάλιστα πως θέλει να οικοδομήσει οικονομικές σχέσεις τόσο με την Ταϊβάν όσο και με την Νότια Κορέα. Σκοπεύει μάλιστα να συναντηθεί με την Πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκβεν και να υπογράψουν μια σειρά εμπορικών συμφωνιών.

Στρατιωτικές ασκήσεις και οι δυο πλευρές

Γενικότερα πάντως οι εμπορικές συνομιλίες είναι άλλο ένα σημάδι αυξημένης υποστήριξης των ΗΠΑ προς την Ταϊβάν μετά την επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊπέι στις αρχές Αυγούστου. Μια κίνηση που δεν βρήκε καθόλου σύμφωνη την Κίνα. Η Λαϊκή Δημοκρατία κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας και θέλουν να διασπάσουν την Κίνα.

Το Πεκίνο βλέπει την Ταϊβάν ως μέρος της Λαϊκής Δημοκρατίας και αγωνίζεται για επανένωση, αν και ιστορικά η Ταϊβάν δεν ήταν ποτέ μέρος της Λαϊκής Δημοκρατίας. Οι περισσότερες χώρες σε όλο τον κόσμο διατηρούν διπλωματικές σχέσεις μόνο με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και όχι με την Ταϊβάν, σύμφωνα με τη λεγόμενη «αρχή της μιας Κίνας». Η ηγεσία του κινεζικού κράτους, αλλά και του κόμματος προειδοποιεί ότι θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της Κίνας.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ο κινεζικός στρατός πραγματοποίησε διάφορες στρατιωτικές ασκήσεις στον αέρα και τη θάλασσα γύρω από την Ταϊβάν μετά την επίσκεψη αρκετών Αμερικανών πολιτικών. Από την άλλη πλευρά και η Ταϊβάν ξεκίνησε τις δικές της στρατιωτικές ασκήσεις την Τετάρτη παρουσιάζοντας τα πιο σύγχρονα μαχητικά της.

Πηγή: dw.com

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Δεν άλλαξε μετά τον Raisi

Δεν είναι συνηθισμένο για έναν αυτοκράτορα να χειροδικεί δημόσια σε βάρος ενός κληρικού, όμως το 1928, σε ένα από...

Στο φως τα εγκλήματα των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν

Βρισκόμαστε σε μια εποχή διαιρέσεων και υψηλής πόλωσης παγκόσμιας κλίμακας. Δύο Ψυχροί Πόλεμοι μετατράπηκαν σε θερμούς. Η Δύση απαγορεύει...

H γουόκ ατζέντα σκοτώνει την έβδομη τέχνη

Πέρασαν παραπάνω από δύο μήνες από τη λαμπρή τελετή της απονομής των βραβείων Όσκαρ όπου καταγράφηκε ο θρίαμβος της...

Σε τροχιά… πολέμου των άστρων

Σε πόλεμο των άστρων εξελίσσεται σταθερά η σύγκρουση Μόσχας και Ουάσινγκτον με φόντο... τα διαστημικά όπλα. Το αμερικανικό Πεντάγωνο...