Κύπρος: Να μην απαγορευτούν οι βίζες σε Ρώσους πολίτες

Στον αντίποδα μίας κατάργησης της τουριστικής βίζας για Ρώσους πολίτες τοποθετείται η Κύπρος, αφού εκτιμά ότι μία τέτοια απόφαση δεν θα είχε κάποιο όφελος.

Κατά της πρότασης για απαγόρευση έκδοσης θεωρήσεων σε Ρώσους πολίτες αναμένεται να ταχθεί η Κύπρος στο προσεχές άτυπο συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ στην Πράγα στις 30 και 31 Αυγούστου. Για την στάση που αναμένεται να τηρήσει η Κύπρος προϊδέασε ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΞ, Κορνήλιος Κορνηλίου, ο οποίος εκτίμησε ότι την ίδια στάση αναμένεται να τηρήσουν τόσο η Γερμανία όσο και η Ελλάδα.

Αιτιολογώντας την στάση της Κύπρου ο κ. Κορνηλίου σημείωσε ότι στην ΕΕ ισχύει η ελεύθερη διακίνηση προσώπων και είναι «σε αντίθεση των δικών μας αρχών να απαγορεύσεις καθολικά στους πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας να επισκέπτονται κράτη μέλη της ΕΕ». Ο Γενικός Διευθυντής του Κυπριακού ΥΠΕΞ στάθηκε ιδιαίτερα στην μεγάλη ρωσική κοινότητα που υπάρχει στην Κύπρο, σημειώνοντας πως μια ενδεχόμενη απόφαση για απαγόρευση έκδοσης θεωρήσεων σε Ρώσους πολίτες  «θα εμπόδιζε τις επαφές αυτών των Ρώσων με τις οικογένειες τους». Η Κύπρος τόνισε, εκτιμά ότι μια τέτοια απόφαση δεν θα είχε οποιοδήποτε όφελος.  

Πληγή για την Κύπρο οι κυρώσεις  

Σημειώνεται ότι η Κύπρος είχε ήδη εκφράσει την δυσαρέσκεια της ενόψει του έκτου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας με τον ίδιο τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, να αναφέρεται σε κυρώσεις που εξυπηρετούν τα συμφέροντα κάποιων χωρών. Ενδεικτική της δυσαρέσκειας της Λευκωσίας είναι και η προ μηνών δήλωση του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, ο οποίος αφού τόνισε ότι η Λευκωσία προσπαθεί να αποφευχθούν κυρώσεις που επηρεάζουν την Κυπριακή οικονομία, σημείωσε πως δεν μπορεί να επιβάλλονται μέτρα και κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα οποία να επηρεάζουν περισσότερο τα κράτη μέλη της, από ό,τι επηρεάζουν τη Ρωσία.

Πηγή: dw.com

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ο Μακρόν, ο Μπαρντελά και το σύστημα

Ο Μακρόν απευθυνόμενος στους συμβούλους του θα πει: «Πρέπει να σταματήσουμε να λέμε ανοησίες» (Il faut arrêter de raconter...

Μια «τρύπα στο νερό» η σύνοδος στην Ελβετία

Έχει χαθεί το μέτρημα από τον αριθμό των συζητήσεων και τις συνόδους κορυφής για την Ουκρανία, τις οποίες έχουν...

Η Τουρκία σε αναζήτηση γεωπολιτικού προσανατολισμού

Η Τουρκία, μετά τη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, για να αντιμετωπίσει πιθανές διεκδικήσεις της Σοβιετικής Ένωσης στην περιοχή...

Οι G7 και το ψυχομαχητό του κόσμου

Όλα δείχνουν ότι η έπαρση και η ολιγοφρένεια των δυτικών ηγετών πάει για απόσυρση. Φάνηκε και από τη Σύνοδο...