Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα προχωρήσει τώρα σε πρόταση μομφής

Άπαντες παρόντες στην Κουμουνδούρου μετά από ολιγοήμερες διακοπές των κεντρικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα συμπεριλαμβανομένου.

Έως τη Δευτέρα, οπότε και κάνει “πρεμιέρα” η Βουλή για τη νέα κοινοβουλευτική σεζόν σε συνθήκες πολιτικού καύσωνα, θα συσκεφθεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με τους στενούς συνεργάτες του και το “διευθυντήριο” του κόμματος για “χτένισμα” της γραμμής που θα ακολουθήσουν με φόντο τη Διάσκεψη των Προέδρων, την εξεταστική Επιτροπή και κυρίως, την προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή στα τέλη της εβδομάδας.

Εξεταστική

Remaining Time-0:00FullscreenMute

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να κατεβάσει δική του πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής και θα συνταχθεί με αυτή του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής. Δεν θεωρούν εξάλλου στην Κουμουνδούρου πως δεδομένης της πλειοψηφίας που διαθέτει η κυβερνητική παράταξη, μπορεί η εξεταστική αυτή να αποτελέσει σημαντικό σταθμό στην υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Συντάσσεται με το αίτημα του Νίκου Ανδρουλάκη συνεπώς και έχει διαμηνύσει ήδη από τις αρχές του Αυγούστου, οπότε και αποκαλύφθηκε η υπόθεση της παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι “δεσμεύεται για προανακριτική Επιτροπή”, όταν θα το επιτρέψουν οι συσχετισμοί των πολιτικών δυνάμεων, μετά τις εκλογές.

Τόσο το θέμα της υπόθεσης Ανδρουλάκη όσο και το predator αποτελούν για την ώρα στον ΣΥΡΙΖΑ, οι κρίσιμοι κρίκοι στην αλυσίδα της λειτουργίας της ΕΥΠ επί κυβέρνησης Ν.Δ.

Μάχη

Σε ό,τι αφορά την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας που προγραμματίζεται να συνεδριάσει αυτή την εβδομάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει τη σύγκλησή της από τις αρχές του Αυγούστου με αίτημα  να κληθούν σε ακρόαση “ο νέος Διοικητής της ΕΥΠ, ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών, ο πρώην Διοικητής της ΕΥΠ κ. Κοντολέων, ο πρώην ΓΓ του πρωθυπουργού κ. Δημητριάδης και η Εισαγγελέας αποσπασμένη στην ΕΥΠ.

Είναι σταθερή η μομφή προς την Κυβέρνηση ότι “παίζει καθυστερήσεις” και για τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών για λόγους “τακτικισμού΄”.

Το βλέμμα της Κουμουνδούρου είναι εστιασμένο προδήλως, στην κοινοβουλευτική μάχη της συζήτησης των πολιτικών αρχηγών. Εκεί όπου το μπρα ντε φερ ελλείψει του Νίκου Ανδρουλάκη θα γίνει ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα να είναι δεδομένο πως θα ανεβάσει κατακόρυφα τα ντεσιμπέλ εναντίον του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του.

Με τα σημερινά δεδομένα πάντως, όσο κι αν συζητήθηκε στην ηγεσία της Κουμουνδούρου το ενδεχόμενο να καταθέσει πρόταση μομφής εναμτιον της Κυβέρνησης για το ζήτημα των υποκλοπών, δεν πρόκειται να το πράξει. Για την ώρα τουλάχιστον και όχι πριν να συμπληρωθεί το παζλ των αποκαλύψεων στην ιστορία των παρακολουθήσεων, καθώς συνεργάτες του κ. Τσίπρα εκτιμούν πως ακολουθούν και άλλες “ηχηρές” αποκαλύψεις.

Το σκεπτικό της αναβολής στην πρόταση μομφής που έχει συζητηθεί εκτενώς στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι πως εάν την καταθέσουν χωρίς να έχει ολοκληρωθεί το ψηφιδωτό των αποκαλύψεων και όλων των παραμέτρων της υπόθεσης των υποκλοπών, θα έχουν συσπειρώσει αχρείαστα το κυβερνητικό στρατόπεδο και θα έχουν “κάψει” ανώφελα το “όπλο” της πρότασης μομφής για τους επόμενους έξι μήνες, αφού τόσος είναι ο χρόνος που απαιτείται μέχρι να δικαιούται η αξιωματική αντιπολίτευση να επανακαταθέσει αντίστοιχη πρόταση.

Εκλογές

Εξυπακούεται ότι ανάμεσα στις εγκλήσεις του Αλέξη Τσίπρα προς τον πρωθυπουργό και την Κυβέρνησή του, θα ακουστεί ξανά στη συζήτηση των αρχηγών στη Βουλή το αίτημα ” εκλογές” . Δε συζητούν κανένα άλλο σενάριο στον ΣΥΡΙΖΑ για πολιτική αλλαγή εξάλλου, ως ανέφερε σε ρεπορτάζ του το “Κ” στο προηγούμενο φύλλο του.

Δεν πιστεύουν ωστόσο οι συνομιλητές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο κ. Μητσοτάκης σχεδιάζει να αιφνιδιάσει με εκλογές το Φθινόπωρο, σε τόσο βαρύ κλίμα για τον ίδιο ένεκα παρακολουθήσεων και δεδομένου ότι έχει “κάψει” τις πολιτικές του συμμαχίες ( βλέπε Ν. Ανδρουλάκη-ΠΑΣΟΚ). Παρολα αυτά, πυκνώνουν οι φωνές στο περιβάλλον του κ. Τσίπρα που εκτιμούν ότι καίτοι ο πρωθυπουργός δεν επιθυμεί πρόωρες κάλπες ( έχοντας αποκλείσει ο ίδιος το σενάριο προ αποκαλύψεων), δεν είναι καθόλου βέβαιο πως θα καταφέρει να τις αποφύγει.

Πηγή: capital.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ανεμβολίαστοι «τζαμπατζήδες», φίλοι Τούρκοι

Ο Ερντογάν παρκάρει τις κανονιοφόρους του κάτω από τη μύτη του Μητσοτάκη κι ο δεύτερος κάνει ότι δεν τις...

Επέτειος που πρέπει να βγει από το ημερολόγιο

Ρώτησα κάποτε στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών τον έντιμο και ακέραιο Παναγιώτη Κρητικό, που εκλεγόταν χρόνια με το ΠΑΣΟΚ...

Μαγειρεμένη έκθεση της Κομισιόν για το κράτος δικαίου!

Σαν ευχολόγιο από το εφηβικό διήγημα «Η Πολυάννα μεγαλώνει» μοιάζει η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση...

Ζήτημα αρμοδιοτήτων του ΠτΔ άνοιξε η K. Σακελλαροπούλου!

Χάρηκα πολύ που είδα προχθές το βράδυ στην εκπομπή «Επίλογος» της ΕΡΤ την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου να...