Καυτή εβδομάδα ξεκινά στη Βουλή για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Αναμένονται σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στην αντιπολίτευση και την κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται σε δραματική κατάσταση άμυνας, για τη δημιουργία Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο που έχει επίκεντρο το μέγαρο Μαξίμου
Εβδομάδα σημαντικών εξελίξεων ξεκινάει για την υπόθεση των υποκλοπών. Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, η Bουλή ανοίγει στις 22 Αυγούστου. Βασικό αντικείμενο είναι η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Χρειάζονται 120 υπογραφές βουλευτών για να περάσει η πρόταση.
Μέσα σε αυτό το εξαιρετικά δυσμενές τοπίο για την κυβέρνηση και ιδιαίτερα για τον ένοικο του μεγάρου Μαξίμου, με εντονότατες τις υποψίες ότι θα αποκαλυφθούν και άλλες παρακολουθήσεις πολιτικών, δημοσιογράφων και λοιπών προσώπων, εκτός των Ανδρουλάκη και Κουκάκη, και με έντονη την δυσαρέσκεια ακόμα και μεταξύ βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, η κυβέρνηση, προκειμένου να διασωθεί, επισείει τον κίνδυνο της πολιτικής και οικονομικής αποσταθεροποίησης της χώρας.
Προβάλλει, δε, τον μπαμπούλα του δύσκολου ενεργειακού χειμώνα, όπως εκτιμάται, και την ανάγκη σταθερότητας στη χώρα. Να σημειωθεί, πάντως, πως τα έως τώρα αποτελέσματα του Τουρισμού και των εσόδων από τη φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης είναι ιδιαιτέρως καλά για την ίδια.
Ανατροπή Μητσοτάκη
Ενδεικτικό του αρνητικού κλίματος που υπάρχει ακόμα και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας είναι σχόλιο του Στέφανου Μάνου στην «Καθημερινή της Κυριακής», η οποία συχνά φιλοξενεί τις απόψεις του. «Μπορεί η κυβέρνηση της ΝΔ -γράφει ο ίδιος- να μην είναι η καλύτερη δυνατή, αλλά σίγουρα μπορεί να γίνει καλύτερη αν απαλλαγεί από τους ακατάλληλους υπουργούς και θα είναι πολύ καλύτερη από τη λύση της κυβερνητικής αστάθειας (έστω ολιγόμηνης) ή της «δήθεν κυβέρνησης» που είχαμε επί ΣΥΡΙΖΑ.
Ναι, μου λένε, αλλά κανείς δεν σκέπτεται τι θα γίνει μετά τις εκλογές! Αυτό που ενδιαφέρει είναι να τιμωρηθεί ο κ. Μητσοτάκης για όσα έγιναν στην ΕΥΠ. Μετά … βλέπουμε. Οι βουλευτές της ΝΔ αντιπροσωπεύουν τους ψηφοφόρους της ΝΔ. Αν αυτοί δεν εμπιστεύονται πια τον κ.Μητσοτάκη, δεν έχουν παρά να του το υποδείξουν και στη συνέχεια να επιλέξουν νέο αρχηγό και πρωθυπουργό. Χωρίς να σύρουν την Ελλάδα σε βιαστικές εκλογές. Όπως έκαναν οι Βρετανοί».
Ως γνωστόν, πρόσφατα στη Βρετανία ανατράπηκε ο Μπόρις Τζόνσον για «μικροπράγματα» μπροστά σε αυτά για τα οποία κατηγορείται το μέγαρο Μαξίμου και ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Από τον Μπόρις στον Κυριάκο, μια συγγνώμη δρόμος;
Η καραμέλα της αποσταθεροποίησης
Προκειμένου να πείσουν την κοινή γνώμη για τους κινδύνους που εγκυμονούν από μια ενδεχόμενη πολιτική αποσταθεροποίηση, στον προπαγανδιστικό χορό που προσπαθεί εναγωνίως να στήσει το μέγαρο Μαξίμου, έχουν στρατευθεί τα μεγάλα φιλοκυβερνητικά Μέσα Ενημέρωσης.
Όμως, ακόμα και αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ που καλλιεργούν δεξιό προφίλ, προβάλλουν διάφορα σενάρια και κάνουν λόγο για «σενάρια αντικατάστασης του κ.Μητσοτάκη από τους κ.κ. Σχοινά, Στουρνάρα, Βενιζέλο».
Τον κώδωνα του κινδύνου για «αποσταθεροποίηση», όπως είναι αναμενόμενο, κρούει η φιλοκυβερνητική «ναυαρχίδα», εφημερίδα «Καθημερινή», η οποία στο κύριο άρθρο της αναφέρει: «Όσα λάθη κι αν έχουν γίνει, θα είναι ακόμη μεγαλύτερο το λάθος να διολισθήσουμε σε μία αυτοκαταστροφική κατρακύλα όταν διακυβεύονται πολλά οικονομικά και γεωπολιτικά».
Και σε άλλο σχόλιο αναφέρεται: «Το μόνο που δεν χρειαζόμαστε αυτή την ώρα είναι η πολιτική αποσταθεροποίηση και να κολλήσουμε σε ένα τέλμα, σφραγισμένο μάλιστα από την απλή αναλογική. Θα το ήθελαν πολλοί, εντός και εκτός Ελλάδος».
Συγχωροχάρτι
Κοντολογίς, προτείνουν να δοθεί συγχωροχάρτι στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του. Όχι επειδή δεν φταίει, ή δεν είχαν στήσει παρακρατικό μηχανισμό παρακολουθήσεων και υποκλοπών, αλλά επειδή οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα είναι μεγάλες (!).
Άραγε, ουδείς εξ αυτών που κόπτεται δήθεν περί της αποσταθεροποίησης της χώρας, αναρωτήθηκε ειλικρινά ποιοι είναι εκείνοι που αποσταθεροποιούν επιτέλους αυτή τη χώρα; Την απάντηση την ξέρουν πολύ καλά. Και είναι μια: Είναι το ίδιο το μέγαρο Μαξίμου που με τους χειρισμούς του υπονομεύει το Πολίτευμα της κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας και οδηγεί τη χώρα σε αποσταθεροποίηση.
Όταν καταργούνται οι στοιχειώδεις κανόνες του Πολιτεύματος και η ΕΥΠ μετατρέπεται από Υπηρεσία για την ασφάλεια της χώρας σε όργανο εξυπηρέτησης των πολιτικών σκοπιμοτήτων της κυβέρνησης, είναι προφανές ότι υποσκάπτονται τα θεμέλια της -ούτως ή άλλως «ανασφαλούς» εδώ και δέκα χρόνια- ελληνικής Δημοκρατίας.
Όταν παρακολουθείται ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, και ο δημοσιογράφος, Θανάσης Κουκάκης, για λίαν ύποπτους σκοπούς, τότε καταλύεται κάθε έννοια πολιτικών, δημοκρατικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και της ελευθερίας της έκφρασης και του Τύπου.
Η ίδια η πρακτική παρακολουθήσεων και υποκλοπών πολιτικών και δημοσιογράφων αποτελεί ένα εξαιρετικά σοβαρό πολιτικό και ηθικό έγκλημα που από μόνο του υποσκάπτει τα θεμέλια του δημοκρατικού Πολιτεύματος. Τι άλλο χρειάζεται, δηλαδή, για να αποσταθεροποιηθεί ένα Πολίτευμα από το να καταργούνται οι βασικοί κανόνες λειτουργίας του;
Ως εκ τούτου, ας μην κόπτονται οι διάφοροι καλοθελητές για τους κινδύνους αποσταθεροποίησης από τις αποκαλύψεις που μπορεί να γίνουν για το σκάνδαλο των υποκλοπών, αλλά για τις ίδιες τις παρακρατικές πρακτικές που γεννούν και αναπαράγουν σκάνδαλα υποκλοπών. Ας προβληματιστούν καλύτερα για το πώς πρέπει να καθαρίσει η κόπρος του Αυγεία και όχι για το πώς θα «ξεπλύνουν» τους υπευθύνους.
Εκτός των άλλων, χρησιμοποιώντας την ΕΥΠ ως «εργαλείο» εξυπηρέτησης πολιτικών και άλλων σκοπιμοτήτων της, η κυβέρνηση οδηγεί στην απαξίωση την ίδια την Υπηρεσία. Ένα ακόμα έγκλημα σε βάρος της εθνικής ασφάλειας. Και τώρα, πια, μετά τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών, επιβάλλεται να θεσμοθετηθούν ιδιαίτερα αυστηροί κανόνες ελέγχου της ΕΥΠ, πάντα βέβαια λαμβάνοντας υπόψιν το απόρρητο του χαρακτήρα της.
Εκτός κάδρου ο Μητσοτάκης
Γενικότερα, τα μεγάλα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, αν και παραδέχονται το μείζον σκάνδαλο των υποκλοπών, προσπαθούν να κρατήσουν στο απυρόβλητο και εκτός του κάδρου των ευθυνών τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Κοντολογίς, όλοι οι άλλοι φταίνε, εκτός του πρωθυπουργού, ο οποίος, πάντως, είναι και διά νόμου υπεύθυνος για την ΕΥΠ.
Η εφημερίδα «το Βήμα» του Β.Μαρινάκη, για παράδειγμα, που φαίνεται να μην «πολυσυμπαθεί» -για τους δικούς του λόγους- τον Γρηγόρη Δημητριάδη, «παραιτηθέντα» γενικό γραμματέα του πρωθυπουργού και ανιψιό του, κάνει λόγο γενικώς και αορίστως για «ωτακουστές» τους οποίους ο πρωθυπουργός πρέπει να … μαζέψει.
«Η κυβέρνηση -γράφει η εφημερίδα στο κύριο άρθρο της- και προσωπικά ο πρωθυπουργός οφείλουν να σκύψουν πραγματικά πάνω από το σκάνδαλο, να ελευθερώσουν την έρευνα ώστε να χυθεί άπλετο φως και βεβαίως να εγγυηθούν ότι οι ωτακουστές δεν θα έχουν άλλες ευκαιρίες άνετης πρόσβασης στα τηλέφωνα πολιτικών, επιχειρηματιών, δημοσιογράφων και άλλων με το πρόσχημα μάλιστα της εθνικής ασφάλειας».
Κοντολογίς, υποστηρίζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ήξερε τίποτα για τον … φόνο και ότι όλα είναι αποτελέσματα των … σκοτεινών δυνάμεων του Δημητριάδη και του πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντος. Άραγε, καταλαβαίνουν τι γράφουν; Αν είχε συμβεί σε ευρωπαϊκή ή άλλη χώρα να παρακολουθούνται πολιτικοί και δημοσιογράφοι, με επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών τον ίδιον τον πρωθυπουργό, αυτός θα είχε εκπέσει εκατό φορές. Κι εδώ οι συστημικοί κονδυλοφόροι προτείνουν να του δοθεί … συγχωροχάρτι, επειδή δήθεν δεν ήξερε τίποτα για τον φόνο.
Κι αυτό, παρ’ ότι τα ίδια τα συστηματικά ΜΜΕ αφήνουν σαφώς να εννοηθεί ότι οι Ανδρουλάκης και Κουκάκης δεν είναι ο μόνοι που παρακολουθούνταν. «Στους επόμενους εκλογικούς μήνες -γράφει στο κύριο άρθρο του «το Βήμα»- η χώρα θα κινδυνεύσει να περιπέσει σε καθεστώς ανελέητων εσωτερικών πολιτικών και κοινωνικών συγκρούσεων. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, αν επιβεβαιωθούν οι φήμες που θέλουν διευρυνόμενο το δίκτυο των παρακολουθήσεων».
Η εφημερίδα, επίσης, αφού τονίζει ότι «δεν χωρεί αμφιβολία ότι η κυβέρνηση έχει πληγωθεί από αυτή την τόσο σκοτεινή για τη Δημοκρατία μας υπόθεση», προειδοποιεί το μέγαρο Μαξίμου ότι «θα ήταν μέγα σφάλμα τυχόν υποτίμηση των πολιτικών συνεπειών του σκανδάλου των παρακολουθήσεων.
Η άποψη που διακινείται από ορισμένους κυβερνητικούς παράγοντες ότι το σκάνδαλο δεν απασχολεί την ελληνική κοινωνία είναι εσφαλμένη. Αντιθέτως την απασχολεί σφόδρα γιατί θίγει τον πυρήνα των ατομικών δικαιωμάτων και παραβιάζει τον πυρήνα των αξιών του δημοκρατικού μας πολιτεύματος».
Σενάρια αντικατάστασης
Την ίδια στιγμή δίνουν και παίρνουν «σενάρια αντικατάστασης του κ.Μητσοτάκη από τους κ.κ. Σχοινά, Στουρνάρα, Βενιζέλο», όπως γράφει η «Εστία».
Η εφημερίδα, μάλιστα, θέλοντας να δείξει ότι γίνονται ανοίγματα προς τον ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζει ότι «ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν διορίζει Συριζαίους πολιτευτές στον Τομέα Επικοινωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα. Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος διορίζει Συριζαίους υπουργούς ως συμβούλους του με συναίνεση Τσίπρα. Είναι σε ανοικτή γραμμή με τον Νίκο Ανδρουλάκη και διαφωνεί με την πολιτική οριζόντιων παροχών του Μαξίμου. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος θυμήθηκε ξαφνικά ότι ήταν εκπρόσωπος του προέδρου της ΕΔΑ, Ηλία Ηλιού, ότι ξεκίνησε από την Συμμαχία μαζί με το ΚΚΕ Εσωτερικού. Υποστηρίζει ότι καλά έκανε ό ΣΥΡΙΖΑ και τον στοχοποίησε την περίοδο των μνημονίων, τονίζει ότι ήταν υπέρ της απλής αναλογικής το 2015 και εξαιρεί τον Αλέξη Τσίπρα από την κριτική του στο τελευταίο βιβλίο του «Εκδοχές πολέμου».
Επιπλέον, τονίζει ότι «αφετηρία διεργασιών είναι ο μητσοτακικός εμφύλιος πολιτικών και επιχειρηματικών δυνάμεων για το Ταμείο Ανάκαμψης. (…) Στην πραγματικότητα στο παρασκήνιο μαίνεται αιματηρός αδελφοκτόνος εμφύλιος μεταξύ μητσοτακικών δυνάμεων στον χώρο του επιχειρείν και της ίδιας της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το πως θα διανεμηθεί το πακέτο-μαμούθ των 80 δισεκατομμυρίων ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ. Οι δυνάμεις αυτές μολονότι στήριξαν με πάθος τον κ.Μητσοτάκη την προηγούμενη τριετία, τώρα δηλώνουν, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, βαθύτατα ενοχλημένες για το γεγονός ότι επιχειρεί να μοιράσει και σε άλλους παίκτες ποσά του Ταμείου Ανάκαμψης που προορίζονται για την Ενέργεια και τις Κατασκευές. Για αυτό αξιοποιώντας τις καταγγελίες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αν δεν τον παρώθησαν με στοιχεία που του έδωσαν να τις κάνει, βάλουν σήμερα συστηματικά κατά της Κυβέρνησης και προωθούν στο παρασκήνιο σενάρια αντικατάστασης του πρωθυπουργού».
Παροχολογία
Τέλος, τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ προβάλλουν ιδιαίτερα τις τοποθετήσεις του επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος «προσβλέπει σε ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας την προσεχή άνοιξη και προτρέπει την κυβέρνηση να μην περιπέσει εξαιτίας της πολιτικής κρίσης στην παροχολογία».
Είναι εμφανές ότι ο Κ.Μητσοτάκης, στριμωγμένος από το σκάνδαλο των υποκλοπών, αλλά και μείζονα προβλήματα όπως η ακρίβεια και οι απαράδεκτοι χειρισμοί του με τις τιμές του ρεύματος, θα αποδυθεί σε μια άνευ προηγουμένου παροχολογία.
«Η αλήθεια -γράφει «το Βήμα»- είναι ότι πριν εκδηλωθεί το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων ο πρωθυπουργός βεβαίωνε τους πάντες ότι δεν πρόκειται να υποκύψει στις εκκλήσεις κομματικών και άλλων παραγόντων για γενικευμένες και αλόγιστες παροχές. Μάλιστα τόνιζε με κάθε ευκαιρία στους συνομιλητές του ότι χρέος του είναι να ισορροπήσει ανάμεσα στις εκλογικές ανάγκες και σε εκείνες της οικονομίας. Και ακόμα ότι θα κινηθεί με μέτρο και υπό τον όρο ότι η δημοσιονομική διαχείριση θα του το επιτρέπει.
Το ερώτημα ωστόσο που τίθεται πλέον είναι κατά πόσο θα καταφέρει να αντιμετωπίσει την τρέχουσα μείζονα πολιτική κρίση που αντιμετωπίζει χωρίς να χρειαστεί να κάνει κατάχρηση των δυνατοτήτων που του προσφέρουν τα αποτελέσματα της τρέχουσας δημοσιονομικής διαχείρισης».
Πετρελαιάδες
Όλα αυτά σημειώνονται στο φόντο της μεγάλης αναταραχής που προκαλεί η σύγκρουση Δύσης – Ρωσίας, και οι ανησυχία για έναν δύσκολο οικονομικά και ενεργειακά χειμώνα. Ως γνωστόν, διεθνώς επικρίνονται οι Έλληνες εφοπλιστές για τις μεταφορές ρωσικού πετρελαίου. Εφοπλιστές, οι οποίοι «τυχαίνει» να είναι ιδιοκτήτες μεγάλων φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ.
Πρόσφατα, ο Γ.Αλαφούζος έπειτα από ανάλογες τοποθετήσεις των Γιώργου Προκοπίου, Βαγγέλη Μαρινάκη, Αγγελικής Φράγκου, Ιωάννη Κούστα και Μελίνας Τραυλού, έσπευσε και αυτός να απαντήσει σε διεθνή δημοσιεύματα κατά Ελλήνων πλοιοκτητών που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο σε χώρες που δεν έχουν επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Κατά τη διάρκεια του conference call για τα αποτελέσματα της εταιρείας στο εξάμηνο του 2022, ο Γ.Αλαφούζος ανέφερε ότι όλες οι μεγάλες δυτικές πετρελαϊκές εταιρείες αγοράζουν και μεταφέρουν πετρέλαιο από τη Ρωσία. «Δεν καταλαβαίνω λοιπόν γιατί όλη αυτή η υποκρισία του να μην πηγαίνετε στη Ρωσία όταν όλος ο κόσμος χρειάζεται αλλά και μεταφέρει το ρωσικό πετρέλαιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ.Αλαφούζος.
Η απάντηση στο ερώτημα του άρθρου είναι απλή: η κυβέρνηση! Οδυνηρό για όλους μας αλλά αληθές
Ο κ. Μητσοτακης οχι μονο πρεπει να εκπεσει ΑΜΕΣΑ του αξιωματος του, αλλα, ταυτοχρονα, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΑΠΟΔΟΘΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΣΗΚΟΥΣΕΣ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ!
Η αποσταθεροποίηση είναι εγγενής λόγω του κρατισμού. Οπως και η χρεοκοπίες.
Τα υπόλοιπα είναι συμπτώματα της υπανάπτυξης που η Μεταπολίτευση έφερε στη χώρα.
Οταν όλα περιστρεφονται γύρω από το γκουβέρνο όπως ήθελε ο “εθνάρχης” θα υπάρχουν και οι ολογάρχες, και το μοίρασμα των κοινοτικών πόρων και η κατευθυνόμενη δικαιοσύνη και το κομματικό κράτος που θα καίει ανθρώπους όπως είδαμε στο Μάτι και στη συνέχεια με τις προαγωγές των υπευθύνων θα τους ανταμοίβει αλλά και οι υποκλοπές.
Που τις είδαμε και με τον Τόμπρα και με το ΣΥΡΙΖΑ.
Στην ουσία θα υπάρχει μια ψευδεπίγραφη δημοκρατία με τα εξωτερικά χαρακτηριστικά της που θα πλαστογραφεί και στη συνέχεια θα κυνηγάει “δικαστικά” τον Γεωργίου γιατί τόλμησε να πει την αλήθεια.
Δεν είναι τυχαία η καθήλωση της Ελλάδας που φέτος θα έχει ένα ΑΕΠ κάτω από 200 δις όταν το 2007 είχε 230 δις ακόμη και αν λάβουμε υπόψη τη διαφορά τιμών στο ενδιάμεσο.
Το ίδιο διάστημα ο υπόλοιπος πλανήτης αναπτυχθηκε κατά 180%.
Η Ελλάδα δηλαδή θα έπρεπε να έχει ένα ΑΕΠ φέτος 400 δις απλά για να μην έχει χάσει τη θέση της στο πλανήτη. Θα έχει 200!
Ο ρυθμός με τον οποίο βυθίζεται η Ελλάδα στην υπανάπτυξη είναι τρομακτικός και γοργά βαδίζει στο να γίνει μιια τριτοκοσμική χώρα. Με τα ανάλογα προβλήματα.
Στο ενδιάμεσο διώχνει τα παιδιά της ιδίως όταν αυτά έχουν κάποια προσόντα.
Δύσκολο να βρεθεί πολιτικό κόμμα σήμερα που να ψηλαφεί αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα πόσο μάλλον να έχει και προτάσεις υπέρβασης.
Γι αυτό βλέπουμε μόνο προτάσεις κρατικού δανεισμού και επιδομάτων ώστε να πληρώσουν τα παιδιά μας το λογαριασμό για το ρεύμα. Μέχρι εκεί πάμε.
Πάντα τα ίδια κέντρα μας εξουσιάζουν, δεν κρύβονται πλέον. Όσο για τους ηγέτες μας, η λαθραία γίδα που εντοπίστηκε κάποια στιγμή στην πλάτη τους, τους αφαιρεί κάθε δυνατότητα αντίδρασης.