Η Ουκρανία προσφέρει αγωγούς ως υποκατάστατο στην επικείμενη διακοπή από την Gazprom

Από τις 31 Αυγούστου, το φυσικό αέριο θα σταματήσει και πάλι να ρέει μέσω του αγωγού Nord Stream 1, υποτίθεται λόγω εργασιών συντήρησης, ανακοίνωσε η ρωσική κρατική εταιρεία Gazprom, αναφέρει η Welt.
 

Λόγω της επικείμενης διακοπής της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, η Ουκρανία προσφέρει τους αγωγούς της ως υποκατάστατο. “Οι δυνατότητες του ουκρανικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου και η διαδρομή μέσω της Πολωνίας είναι υπεραρκετές για να εξασφαλίσουν την εκπλήρωση των υποχρεώσεων παράδοσης του ρωσικού φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές χώρες”. Αυτό ανακοίνωσε ο διαχειριστής του ουκρανικού δικτύου αγωγών φυσικού αερίου στο Κίεβο το βράδυ της Παρασκευής.

Η εναλλακτική διαδρομή είναι μια καλή επιλογή “ενόψει των χρόνιων διακοπών στις εργασίες του Nord Stream 1”. Ο ρωσικός γίγαντας φυσικού αερίου Gazprom είχε ανακοινώσει την Παρασκευή ότι θα σταματήσει τη ροή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 στη Βαλτική Θάλασσα για εργασίες συντήρησης από τις 31 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση, μόνο το 20 τοις εκατό της χωρητικότητας του αγωγού χρησιμοποιείται σήμερα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Selenskyj κατηγόρησε τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί τους αγωγούς φυσικού αερίου της για εκβιασμό. Χωρίς να κατονομάσει τον αντιπρόεδρο του FDP Βόλφγκανγκ Κουμπίτσκι, ο Selenskyj μίλησε επίσης για “παράλογες δηλώσεις” στη Γερμανία για την έναρξη λειτουργίας του Nord Stream 2. Η Ρωσία χρειάζεται αυτούς τους αγωγούς μόνο για να δημιουργήσει προβλήματα στην Ευρώπη, όχι για να βοηθήσει με το φυσικό αέριο, είπε.

Η Ρωσία αγνοεί αυτή την εναλλακτική επιλογή εφοδιασμού, δήλωσε ο ουκρανικός φορέας εκμετάλλευσης. Δεν υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι για τον περιορισμό των παραδόσεων φυσικού αερίου στην ΕΕ. Η Gazprom προσπαθεί να ασκήσει πίεση στις ευρωπαϊκές χώρες και να τις αποτρέψει από το να στηρίξουν την Ουκρανία. Παρά τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας, ορισμένες χώρες, ιδίως στη νοτιοανατολική Ευρώπη, εξακολουθούν να λαμβάνουν το φυσικό αέριο τους με διαμετακόμιση μέσω της Ουκρανίας.

Η Ρωσία διακόπτει τον Nord Stream 1 για τρεις ημέρες


Μετά τις εργασίες συντήρησης, 33 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου θα παραδίδονται και πάλι καθημερινά, ανακοίνωσε η Gazprom. Αυτό αντιστοιχεί στο 20% της μέγιστης ημερήσιας δυναμικότητας στην οποία η Ρωσία είχε ήδη μειώσει την παράδοση πριν από μερικές εβδομάδες.

Κατά τη διάρκεια των τριών ημερών έπρεπε να ελεγχθεί και να επισκευαστεί η μοναδική λειτουργική τουρμπίνα στο σταθμό συμπιεστών Portovaya, δήλωσε η Gazprom. Αυτό θα γίνει σε συνεργασία με ειδικούς της Siemens Energy. Όταν ρωτήθηκε, η Siemens Energy δεν σχολίασε την ανακοίνωση της Gazprom. Εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων δήλωσε το βράδυ ότι η κατάσταση παρακολουθείται σε στενή συνεργασία με τη βιομηχανία φυσικού αερίου και το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας. Η ροή φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 παραμένει επί του παρόντος αμετάβλητη στο 20%.


Λόγω των υποτιθέμενων αναγκαίων επισκευών, η Gazprom είχε ήδη περιορίσει τη ροή αερίου στα 33 εκατομμύρια κυβικά μέτρα για κάποιο χρονικό διάστημα. Προκειμένου να φέρει πίσω μια τουρμπίνα που είχε επισκευαστεί στον Καναδά, η Γερμανία ζήτησε από την κυβέρνηση της Οτάβα εξαίρεση από τις κυρώσεις κατά της Μόσχας. Αλλά όταν η μονάδα επέστρεψε στη Γερμανία, η Gazprom δεν έδειξε καμία βιασύνη να την εγκαταστήσει. Η Gazprom μίλησε για έγγραφα που λείπουν. Ως εκ τούτου, η γερμανική κυβέρνηση κατηγόρησε τη Μόσχα ότι απλώς προσποιείται τα τεχνικά προβλήματα.

Λόγω της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, η Γερμανία προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο. Προκειμένου να γεμίσουν οι αποθήκες για την περίοδο θέρμανσης, αναζητούνται άλλοι προμηθευτές. Ο διπλός αγωγός Nord Stream 1 μεταφέρει φυσικό αέριο κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα στη Γερμανία από το 2011.

Πηγή: capital.gr

  1. Είχαμε τις πέτσινες επιταγές, τώρα θα αποκτήσουμε και πέτσινο φυσικό αέριο.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Τα διδάγματα των ευρωεκλογών

Το κύμα της αγανάκτησης εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σάρωσε την Κυριακή απ' άκρη σ' άκρη την πλειονότητα των χωρών...

Ηττήθηκε η ατζέντα της Ευρώπης

Ηττήθηκε η ατζέντα της Ευρώπης. Δηλαδή ηττήθηκε  η πολεμική οικονομία, η ακρίβεια (το κόστος ζωής), η τρομοκρατία της γουόκ...

Η Ευρωπαϊκή Ένωση με την πλάτη στον τοίχο

Ποιος θα το περίμενε πως μια μέρα η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προκαλούσε ευρεία δημόσια αδιαφορία και αποστροφή; Ποιος θα περίμενε...

Το απεχθές πρόσωπο μιας μεταλλαγμένης Ευρώπης

Οι Ευρωπαίοι πολίτες εκλέγουν αύριο, Κυριακή, τους ευρωβουλευτές τους, οι οποίοι με τη σειρά τους θα μεταθέσουν αμέσως μετά...