Η οικονομία σε βάραθρο με ελλείμματα – μαμούθ παρά την αύξηση των τουριστικών εισπράξεων!

Σχεδόν 11 δις το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, πάνω από έξι δις το έλλειμμα για το επτάμηνο!

Στα 10,8 δισ. ευρώ διευρύνθηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το πρώτο εξάμηνο του 2022, καταγράφοντας αύξηση κατά 3,5 δισ. ευρώ σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος. Τα συντριπτικά και εξαιρετικά ανησυχητικά αυτά στοιχεία, καταγράφηκαν παρά την μεγάλη αύξηση του τζίρου του τουρισμού, που πλέον έχει καταστεί η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας. Φαίνεται όμως ότι είναι αδύνατον να αναιρέσει την καταστροφική πορεία της ελληνικής οικονομίας που για τρίτη συνεχή χρονιά, καταγράφει τεράστια ελλείμματα.

Η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών προκύπτει από τη μεγαλύτερη αύξηση των εισαγωγών έναντι των εξαγωγών. Αναλυτικότερα, οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση κατά 39,8% σε τρέχουσες τιμές (5,5% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές σημείωσαν αύξηση κατά 49,1% σε τρέχουσες τιμές (22,8% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές και οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα (!!) αυξήθηκαν κατά 27,5% και 32,5% αντίστοιχα (11,1% και 23,3% σε σταθερές τιμές).

Η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στη βελτίωση κυρίως του ισοζυγίου ταξιδιωτικών υπηρεσιών, καθώς και των ισοζυγίων μεταφορών και λοιπών υπηρεσιών. Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 360,8% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 329,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, αντιπροσωπεύοντας το 84,9% και το 94,7% των αντίστοιχων επιπέδων τους το 2019. Οι καθαρές εισπράξεις από μεταφορές παρουσίασαν αύξηση κατά 27,6%.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων μειώθηκε σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2021, κυρίως λόγω της μείωσης των καθαρών εισπράξεων από λοιπά πρωτογενή εισοδήματα. Μείωση παρουσίασε επίσης το έλλειμμα του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων, λόγω της βελτίωσης που κατέγραψαν οι λοιποί τομείς της οικονομίας, αλλά και ο τομέας της γενικής κυβέρνησης.

Καλυτερη η εικόνα τον Ιούνιο

Σε ό,τι αφορά τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε κατά 589,2 εκατ. ευρώ σε σχέση με το Ιούνιο του 2021 και διαμορφώθηκε σε 722,9 εκατ. ευρώ.

Τεράστιο παραμένει και το ταμειακό έλλειμμα, παρά την μείωση του σε σχέση με το καταστροφικό 2021. Ταμειακό έλλειμμα 6,090 δισ. ευρώ είχε στο επτάμηνο του έτους (Ιανουάριος- Ιούλιος 2022) η κεντρική διοίκηση, που με κάποιον ανεξήγητο και μαγικό τρόπο θα πρέπει να μετατραπεί σε πλεόνασμα για το 2023.

Πηγή: newsbreak.gr

  1. Ο τουρισμός κάλυψε την κατά το 1/5 συνεισφορά του στο ΑΕΠ, ψαχνόμαστε όμως στο χάος των άλλων 4/5 του ΑΕΠ. Εκεί η ενεργειακή πολιτική Μητσοτάκη δημιούργησε την εικόνα της Χιροσίμα μετά την πτώση της ατομικής βόμβας, οι άλλοτε κερδοφόρες επιχειρήσεις χάνονται λόγω εκτόξευσης του λειτουργικού τους κόστους.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Μικρομεσαίες σε ρόλο πρωταγωνιστή

Το Σάββατο το πρωί, μόλις δύο εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών συνδιοργάνωσε με τη ΓΣΕΒΕΕ...

Ζήτημα επιβίωσης η ήττα του μητσοτακισμού

Με αναφορά τις προσεχείς ευρωεκλογές, στα δύο προηγούμενα άρθρα επιχειρήθηκε να αναλυθούν η κατανόηση της οικονομικής πολιτικής και η...

Οι άπληστες τράπεζες αδειάζουν τις τσέπες του ελληνικού λαού!

Τεράστια υπερκέρδη στις πλάτες του ελληνικού λαού κατέγραψαν οι τράπεζες και το πρώτο τρίμηνο του 2024, με «όχημα» και...

Μια κοστολόγηση που δεν εφαρμόζεται

Πέρυσι τέτοιο καιρό, και πάλι προεκλογική περίοδος ήταν, όταν ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Άκης Σκέρτσος είχε προαναγγείλει τη...