«Χαστούκι» από την Προέδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στον Μητσοτάκη για το σκάνδαλο των υποκλοπών

«Tέτοιες παραβιάσεις των αρχών και αξιών που αποτελούν τη βάση του δημοκρατικού μας συστήματος και δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές»

Ανεπανόρθωτα εκτεθειμένη είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων πολιτικών προσώπων, δημοσιογράφων αλλά και πολιτών, το οποίο έχει προκαλέσει «σεισμό» στην πολιτική σκηνή της χώρας, ενώ τα διεθνή ΜΜΕ κάνουν εκτενείς αναφορές στο μείζον θέμα που έχει διασύρει την Ελλάδα για άλλη μια φορά. 

Μετά από τις δηλώσεις του εκπροσώπου της προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, στο Politico, ο οποίος χαρακτήρισε απαράδεκτες και αδικαιολόγητες τις παρακολουθήσεις, η ίδια η Πρόεδρος απέστειλε προσωπική επιστολή στον Αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρη Παπαδημούλη, τονίζοντας ότι «τέτοιες παραβιάσεις των αρχών και αξιών που αποτελούν τη βάση του δημοκρατικού μας συστήματος και δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές».

Όπως τόνισε η Ρομπέρτα Μετσόλα «το Κοινοβούλιο είναι έτοιμο να συνεργαστεί πλήρως με τις ελληνικές αρχές και να διαθέσει τις πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας». Μάλιστα η ίδια αναφέρθηκε και στην ειδική εξεταστική που έχει συστήσει το Ευρωκοινοβούλιο για τη διερεύνηση της χρήσης του κατασκοπευτικού λογισμικού Pegasus και αντίστοιχων προγραμμάτων παρακολούθησης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «θα συμβάλει στις συνολικές προσπάθειες για τον τερματισμό των παράνομων πρακτικών».

Ολόκληρη η επιστολή της Προέδρου

«Αγαπητέ Δημήτρη Παπαδημούλη,

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την επιστολή σας της 1ης Αυγούστου 2022 σχετικά με την απόπειρα παραβίασης του κινητού τηλεφώνου του ευρωβουλευτή Ανδρουλάκη.

Όπως περιέγραψα σε προηγούμενη επιστολή μου προς εσάς, ανησυχώ πολύ για την παράνομη παρακολούθηση δημοσιογράφων, πολιτικών και άλλων πολιτών. Τέτοιες παραβιάσεις των αρχών και αξιών που αποτελούν τη βάση του δημοκρατικού μας συστήματος δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές, ανεξάρτητα από το αν συμβαίνουν στην Ελλάδα ή σε άλλο κράτος μέλος.

Είμαι υπερήφανη που ήταν οι εμπειρογνώμονες του Κοινοβουλίου σε θέματα κυβερνοασφάλειας που, μετά την πρωτοβουλία μου τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους προκειμένου να διασφαλιστεί η ακεραιότητα των κινητών τηλεφώνων των βουλευτών, εντόπισαν το κακόβουλο λογισμικό Predator. Ενημέρωσα τον κ. Ανδρουλάκη ότι το Κοινοβούλιο είναι έτοιμο να συνεργαστεί πλήρως με τις ελληνικές αρχές και να διαθέσει τις πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Το Κοινοβούλιο έχει λάβει ένα πρώτο αίτημα για πληροφορίες από ελληνική αρχή, το οποίο θα παρασχεθεί τις επόμενες ημέρες.

Παράλληλα, χαιρετίζω το γεγονός ότι – εκτός από τις συνεχιζόμενες έρευνες των αρμόδιων εθνικών αρχών – το ελληνικό Κοινοβούλιο εξετάζει και τις τελευταίες αποκαλύψεις.

Όσον αφορά τη συνέχεια στο Ευρωκοινοβούλιο, θα ζητήσω από την Αντιπρόεδρο Καϊλή και την Αντιπρόεδρο Charanzova (αντίστοιχα Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο της Ομάδας Εργασίας του Προεδρείου για τη στρατηγική καινοτομίας ΤΠΕ) να οργανώσουν τον Σεπτέμβριο μια παρουσίαση από τη ΓΔ ITEC των σχετικών δράσεων που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα για να εξασφαλιστεί η κατάλληλη προστασία και βοήθεια προς τους βουλευτές κατά της χρήσης spyware.

Επιπλέον, σκοπεύω να ενημερώσω τη Διάσκεψη των Προέδρων στην επόμενη συνεδρίασή της, για τις τελευταίες εξελίξεις και τα μέτρα που έλαβε το Κοινοβούλιο. Η Διάσκεψη των Προέδρων θα πρέπει επίσης να αποφασίσει εάν το θέμα θα συζητηθεί ή όχι στην ολομέλεια.

Είμαι πεπεισμένη ότι το έργο της εξεταστικής επιτροπής του Κοινοβουλίου για τη διερεύνηση της χρήσης του κατασκοπευτικού λογισμικού Pegasus και αντίστοιχων προγραμμάτων παρακολούθησης, θα συμβάλλει στις συνολικές προσπάθειες για τον τερματισμό των παράνομων πρακτικών στις οποίες αναφέρεστε, οι οποίες, σύμφωνα με τις εκθέσεις, είναι ευρέως διαδεδομένες.

Σας διαβεβαιώνω ότι θα συνεχίσω επίσης να κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσω ότι οι ευρωβουλευτές θα μπορούν να συνεχίσουν να ασκούν τα καθήκοντά τους απαλλαγμένοι από κάθε είδους παρεμβάσεις.

Με εκτίμηση

Ρομπέρτα Μετσόλα».

Υπενθυμίζεται ότι στις 30 Αυγούστου έχει κληθεί σε ακρόαση στο Ευρωκοινοβούλιο και ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, ο οποίος αποδεδειγμένα παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ, αλλά και από το παράνομο σύστημα παρακολουθήσεων, το Predator. Επίσης, οι ευρωομάδες της Αριστεράς και των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου ζητούν να συζητηθεί στην 1η Ολομέλεια το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Πηγή: newsbreak.gr

 1. Χαστούκι από εδώ, χαστούκι από εκεί,
  Αλλά οι δεξιοί στην Ελλάδα άγονται και φέρονται

  Πότε κατέβηκε ένας τους να διαδηλώσει για κάτι;

  Ακόμη περιμένουν τι θα πει ο Καραμανλής και τι γραμμή θα δώσει ο…..Σαμαράς (γελάν και τα τσιμέντα).

  Μόνο για τις Πρέσπες κινητοποιήθηκαν, σαν πρόβατα πίσω από τα μεγάλα μήντια και τους γνωστούς μνημονιακούς δημοσιογράφους

  Και μετά πήγαν και ψήφισαν ΝΔ, το κομμα-συμμορια….

  Αν είχαμε πατριώτες σαν εσάς το 21, ακόμη αγάδες θα προσκυνάγαμε….

  Καλά μπανάκια μάγκες, προσοχή μη σπάσετε κάνα νύχι στα βότσαλα ….

 2. Κυριάκο έχασες επειδή το έπαιξες κοριός, σου τράβηξαν το χαλί κάτω από τα πόδια. Η ΝΔ ψάχνει πλέον για νέο αρχηγό, είναι ακέφαλη, ενώ το κοπάδι των βουλευτών της παραμένει σαστισμένο. ΥΓ. Έξι φορές περισσότερο ΦΠΑ έχουν οι νέοι λογαριασμοί ηλεκτρικού, σαράντα τοις εκατό περισσότερο ΦΠΑ και ειδικό φόρο έχει το κάθε λίτρο καυσίμων. Πραγματική ληστεία δηλαδή, ενώ εσύ, όπως ο ηγεμόνας του Μακιαβέλι, δίνεις από αυτά επιδοτήσεις, ενώ στους μη αρεστούς μοιράζεις και πρόστιμα.

 3. κ. Μητσοτάκη, πως θα πείσεις την ευρωβουλή πως δεν άκουγες άλλους ευρωβουλευτές με τους οποίους επικοινωνούσε ο κ. Ανδρουλάκης; Αλήθεια, μήπως πέρασες τη δημοκρατική Ευρώπη για τα φτωχά γερόντια που τους επέβαλες πρόστιμα εξαναγκασμού και μειωτικά του ελεύθερου φρονήματος τους ; Πολύ στραβά αρμένησες Κυριάκο, έφτασε το τέλος σου και μάλιστα πριν τις εκλογές.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Μητσοτάκης και Αδειλίνη στο ίδιο σεμινάριο «ρίψης μπαλακίων»;

Μα συνεννοημένοι ήταν; Όλοι οι πάμφτωχοι του ντουνιά τελικά χωράνε στον Οίκο του Θεού; Να σας θυμίσουμε πως την...

Αντί να παραιτηθεί, ζητάει και τα… ρέστα

Το κόστος της «βοήθειας» του υπουργείου Εσωτερικών σε στελέχη της Ν.Δ. να καταχραστούν παρανόμως τα προσωπικά δεδομένα πολιτών για...

Όμηροι της αποχής

Παρά το γεγονός ότι η προεκλογική αντιπαράθεση είναι πολύ έντονη για ευρωεκλογές, επί της ουσίας γίνεται για ένα 40%-45%...

Οι Τσοχατζόπουλοι του μέλλοντος

Το επεισόδιο πέρασε σχεδόν απαρατήρητο ως αντιπαράθεση ρουτίνας. Αλλά δεν ήταν. Αναφερόμαστε στην άρον άρον φυγή του πρωθυπουργού από...