«Γκρίζα» ανακοίνωση ΥΠΕΞ: Τελικά δώσαμε ελληνική νησίδα στον Έβρο στους Τούρκους;

Περισσότερα ερωτήματα δημιουργεί, παρά δίδει απαντήσεις, η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τη νησίδα στον Έβρο, όπου πρόσφατα βρέθηκε ομάδα προσφύγων – μεταναστών, με συνέπεια, όπως λέγεται, να βρει τον θάνατο και ένα πεντάχρονο κορίτσι

«Γκρίζα» ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών, από την οποία δημιουργούνται περισσότερα ερωτήματα από τις απαντήσεις που δίδονται.

Με στόχο να απαντήσει ως επί το πλείστον στην αντιπολίτευση, η οποία εμμέσως πλην σαφώς έχει αφήσει να εννοηθεί ότι η νησίδα που ήταν οι πρόσφυγες ήταν ελληνική, καθώς και για να καταγγείλει την κυβέρνηση ως προς την ανθρωπιστική διαχείριση του θέματος, από την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών εύλογα προκύπτει το ερώτημα: Τελικά, η Ελλάδα παραχώρησε νησίδα στον Έβρο στην Τουρκία;

Το υπουργείο Εξωτερικών αποφεύγει να διευκρινίσει ευθέως εάν η νησίδα όπου βρίσκονταν οι μετανάστες είναι ελληνική ή τουρκική. Ωστόσο, στην ανακοίνωση «αναφορικά με τα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας στη Θράκη και την προσπάθεια της Τουρκίας εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού-προσφυγικού», σημειώνει ότι «το πρόσφατο περιστατικό που αφορά την προώθηση αιτούντων ασύλου από την Τουρκία προς την Ελλάδα στην περιοχή του Έβρου, αποτελεί μία ακόμη απόπειρα της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό-προσφυγικό και ενδεχομένως να δημιουργήσει παράλληλα συνοριακό ζήτημα».

Και προσθέτει: «Απέναντι σε αυτήν τη νέα απόπειρα εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων απαιτείται σύνεση και υπευθυνότητα από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας μας, αντί για προσπάθεια μετατροπής του ζητήματος σε πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης, από μερίδα της αντιπολίτευσης».

Τι, άραγε, εννοεί το υπουργείο Εξωτερικών όταν κάνει λόγο για προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει ενδεχομένως συνοριακό ζήτημα; Εάν τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, όπως υποστήριξε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότης Μηταράκης, και η ΕΛΑΣ, σύμφωνα με τους οποίους οι πρόσφυγες – μετανάστες δεν βρίσκονταν σε ελληνικό έδαφος και, ως εκ τούτου, η Ελλάδα δεν είχε την δυνατότητα να παρέμβει εκεί για να τους απεγκλωβίσει, για ποιο λόγο έρχεται τώρα το υπουργείο Εξωτερικών και κάνει λόγο για «συνοριακό ζήτημα»;

Συνοριακό ζήτημα δημιουργείται από την Τουρκία εφόσον η νησίδα είναι ελληνική και τώρα τη διεκδικεί η γείτων χώρα. Εάν ήταν τουρκική, απλά δεν υφίσταται συνοριακό ζήτημα. Εάν επίσης είναι αμφισβητούμενη, ας βγει να το πει ευθέως η κυβέρνηση. Διότι σε αντίθετη περίπτωση ενισχύονται οι υποψίες ότι η νησίδα είναι ελληνική και απλά η κυβέρνηση τη «δώρισε» στην Τουρκία, μόνο και μόνο επειδή ήθελε να παρέμβει και να διασώσει τους μετανάστες, καθώς και για να αποφύγει νέους διπλωματικούς και στρατιωτικούς μπελάδες με την Τουρκία.

Όμως, ενδεχόμενη παραχώρηση ελληνικού εδάφους για τους παραπάνω λόγους, δημιουργεί ένα εξαιρετικά επικίνδυνο προηγούμενο. Πόσο μάλλον που η κυβέρνηση διατείνεται ότι υπερασπίζεται την ακεραιότητα των συνόρων.

Να σημειωθεί ότι τον Μάιο του 2020, όταν Τούρκοι στρατιωτικοί ανέβηκαν σε μια νησίδα που είχε εμφανιστεί μετά την υποχώρηση των υδάτων του Έβρου, και ουσιαστικά την διεκδικούσε η τουρκική πλευρά, η Αθήνα, ούτε λίγο ούτε πολύ, ανέφερε ότι … δεν θα μαλώσουμε με την Τουρκία για μερικές δεκάδες μέτρα.

Τότε, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε επιχειρήσει να υποβαθμίσει το θέμα, λέγοντας: «Εγώ εύχομαι να πάμε σε μια συνεννόηση (σ.σ. με την Τουρκία). Υπάρχει ένα ζήτημα αμφισβήτησης του ακριβούς ορίου εξαιτίας και των αλλαγών της κοίτης του ποταμού (…) Δεν μ’ αρέσει να δημιουργώ εντάσεις ανάμεσα σε δυο χώρες, οι οποίες είναι σύμμαχοι. Αυτά τα πράγματα λύνονται χωρίς να γραφεί ούτε μονόστηλο σ’ εφημερίδα. Μπορούν κάλλιστα να γίνουν οι ανάλογες μετρήσεις και, με μια επιτροπή κοινή όλα αυτά τα πράγματα να επιλυθούν. Μιλάμε για λίγες δεκάδες μέτρα».

Οι ίδιοι οι πρόσφυγες αποκαλύπτουν ότι οι Τούρκοι τους χρησιμοποιούν ως υβριδικό όπλο!

  1. Μην ξεχνάτε, οι Τούρκοι είναι που δαπανούν τώρα λεφτά για τη φύλαξη του.

  2. Η κυβέρνηση εξευτελίζεται και εξευτελίζει την χώρα καθημερινά.

    Το ζήτημα των παρακολουθήσεων εξέθεσε τις αδυναμίες μας διεθνώς και πρόσφερε εξαιρετικό υλικό στους εχθρούς μας.

    Ως άλλος Ιωαννίδης, ο Μητσοτάκης υποσκάπτει την εθνική ακεραιότητα με κίνδυνο ανυπολόγιστες καταστροφές.

    Οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του λεγόμενου δεξιού χώρου φέρουν τέτοιες ευθύνες που θα μπορούσαν να βρεθούν αντιμέτωποι με στρατοδικείο και κατηγορίες εθνικής προδοσίας.

    Η διαφθορά, η υποτέλεια, η διαπλοκή, το εξωτερικό χρέος, η αστυνόμευση, η προσωπική διπλωματία κάνουν τις χειρότερες μεταπολιτευτικές στιγμές της χώρας να μοιάζουν αγγελικές.

    Πατριώτες, μην τους δείξετε έλεος!!!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Αντώνη, εσύ δολοφόνησες τον χαρακτήρα σου!

Γελάνε και οι πέτρες! Μας είπε ο κύριος Σαμαράς (στην πρώτη του ομιλία κατόπιν της διαγραφής του) ότι μητσοτακικά...

«Parole, parole, parole»…

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας -μετά την αποτυχημένη αναθεώρηση του Συντάγματος το 1986 από τον Ανδρέα Παπανδρέου- έχει πλέον λίγες...

Από την παράταξη θα έρθει η λύση, αρκεί να μην αργήσει

Τις τελευταίες εβδομάδες ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης δεν πήγαινε στο γραφείο του. «Έκανε μούτρα» στον κύριο...

Μια «σελέμπριτι» σε αποστολή στην Αθήνα

Ήταν στη διάρκεια της προηγούμενης προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ, αυτής του 2020, που η Κίμπερλι Γκιλφόιλ αναδείχθηκε σε ένα...