Με ικανοποίηση υποδέχεται η κυβέρνηση τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον προϋπολογισμό όσον αφορά στο χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου. Σε μία κρίσιμη συγκυρία παγκόσμιων οικονομικών αναταράξεων, ελέω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, τα δεδομένα, όπως αυτά ήρθαν στο προσκήνιο, αποτυπώνουν μία υπέρβαση της τάξης του 20% τόσο στα καθαρά, όσο και στα φορολογικά έσοδα, γεγονός που μεταφράζεται σε μία υπέρβαση ύψους πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ.
Κι αυτό το νέο σκηνικό στο μέτωπο της οικονομίας, σχεδόν τέσσερις εβδομάδες πριν την άνοδο του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ανοίγει ένα ακόμα ρεαλιστικό “παράθυρο” για πρόσθετες παρεμβάσεις ανακούφισης νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στην ενεργειακή κρίση, την ίδια στιγμή που πρωταγωνιστική θέση στην κυβερνητική στρατηγική καταλαμβάνει το…παζλ των μέτρων μόνιμου χαρακτήρα, που θα έχουν ως κυρίαρχο ζητούμενο την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών.Remaining Time-0:00FullscreenMute
Με τις εσωτερικές συσκέψεις προετοιμασίας της παρουσίας του κ. Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση να…ανεβάζουν ρυθμούς μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα, αυτό που επισημαίνουν στελέχη της κυβέρνησης είναι ότι, αφού όλα τα δεδομένα “μετρηθούν σωστά” (μείζον ζητούμενο παραμένει η διατήρηση της ισορροπίας ανάμεσα στις κινήσεις θωράκισης και στη δημοσιονομική σταθερότητα) ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει με σαφήνεια τα μέτρα στήριξης που μπορεί να περιμένει η ελληνική κοινωνία.
“Έχουμε αποδείξει ότι κρατώντας πάντα εφεδρείες και χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας, στεκόμαστε στο πλευρό των πολιτών, για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις πρωτόγνωρες κρίσεις, που έχουν πολύ δυσάρεστες συνέπειες στον οικονομικό τους βίο”, είναι το κεντρικό μήνυμα που εκπέμπεται. Οι παρεμβάσεις-ασπίδα στο υψηλό κόστος της ενέργειας κατέχουν κεντρική θέση στις συζητήσεις, ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος που αναμένεται να δημιουργηθεί μέσα στο καλοκαίρι θα αξιοποιηθεί προς όφελος της κοινωνίας από το Σεπτέμβριο και μετά και, πλέον, αυτό που μένει να φανεί μέχρι το πολιτικό-οικονομικό ορόσημο της συμπρωτεύουσας είναι το μείγμα των εξαγγελιών που θα παρουσιάσει στην ομιλία του στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
“Ηδη εφαρμόζεται ο νέος μηχανισμός για το ρεύμα, μέσω του οποίου ουσιαστικά απενεργοποιείται η ρήτρα αναπροσαρμογής, δεσμεύονται τα υπερέσοδα των εταιρειών και μεταφέρονται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, από το οποίο διατίθενται για τη στήριξη των καταναλωτών. Παράλληλα, συνεχίζεται η στήριξη των πολιτών για τα καύσιμα. Στο πλαίσιο αυτό άνοιξε τις προηγούμενες ημέρες η εφαρμογή του “Fuel pass 2”, που αφορά την επιδότηση της βενζίνης για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να υποστηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις για την ανακούφιση του συνόλου της κοινωνίας από τις ενεργειακές ανατιμήσεις. Τα μέτρα ενίσχυσης διαρκώς επεκτείνονται και διευρύνονται όσο υπάρχει η παγκόσμια κρίση, σύμφωνα πάντα με τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας”, δήλωσε (Παραπολιτικά) ο υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Χρίστος Δήμας.
Οι παρεμβάσεις που αναμένονται
Με βάση, λοιπόν, τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι παρεμβάσεις που αναμένεται να ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό το βράδυ της 10ης Σεπτεμβρίου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα κινούνται προς δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη θα περιλαμβάνει μέτρα που θα εφαρμοστούν μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρονιας, όπως, για παράδειγμα:
-Πρόσθετες ενισχύσεις στο μέτωπο της ακρίβειας του ηλεκτρικού ρεύματος.
-Μία νέα επιταγή ακρίβειας, που θα επιχειρήσει να θέσει αναχώματα σε έναν πληθωρισμό που καλπάζει.
-Ένα ακόμα κομμάτι στο παζλ της επιδότησης των καυσίμων.
-Επίδομα θέρμανσης, με διευρυμένα χαρακτηριστικά, προκειμένου να ανοίξει περαιτέρω, ενόψει ενός ιδιαίτερα δύσκολου χειμώνα, η…βεντάλια των δικαιούχων.
Η δεύτερη κατεύθυνση θα σχετίζεται με τα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, όπως αυτα περιλαμβάνονται στην κυβερνητική στρατηγική για τη συνεχή μείωση του φορολογικού και ασφαλιστικού βάρους. Στο πλαίσιο αυτό, ψηλά στην ατζέντα βρίσκονται:
-Η πλήρης κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Το μέτρο αυτό ήδη έχει εξαγγελθεί από τον κ. Μητσοτάκη και αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές του 2023. Ωφελημένοι θα είναι περίπου 500.000 δημόσιοι υπάλληλοι, δημόσιοι λειτουργοί και συνταξιούχοι με ετήσια φορολογητέα εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις άνω των 12.000 ευρώ.
-Η αύξηση των συντάξεων.
-Η μόνιμη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
-Η τρίτη μέσα σε ένα χρόνο αύξηση του κατώτατου μισθού στο επίπεδο των 751 ευρώ από τις αρχές του 2023.
-Το σημαντικό…κούρεμα ή η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, ανάλογα με την πορεία των εσόδων.
Πηγή: capital.gr
Μας κοροϊδεύουν χοντρά, τα λάθη τους εξαπλασιάζουν την τιμή της κιλοβατώρας και αυτοί τολμούν να μιλούν για επιδοτήσεις. Ο Μητσοτάκης πρωθυπουργός, η δε Ελλάδα στα χειρότερα της από την απελευθέρωση της.