Παροπλίζουν τεθωρακισμένα με σκοτεινές διαδικασίες!

Προωθούν εσπευσμένα την περιβόητη συμφωνία ανταλλαγής οχημάτων προσωπικού με Γερμανία

Άρον-άρον αποσύρει τουλάχιστον περί τα 40 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ) BMP-1 από τα νησιά η κυβέρνηση, για να υλοποιήσει με αστραπιαία ταχύτητα την περιβόητη συμφωνία ανταλλαγής με τη Γερμανία.

Ήδη στις μονάδες όπου επιχειρούσαν τα οχήματα έχει ολοκληρωθεί η αντικατάστασή τους με ισάριθμα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) M113A1, που προέρχονται από την ηπειρωτική χώρα.

Γενικά, η όλη διαδικασία δημιουργεί πολλά ερωτήματα τόσο για την εν μέσω θερινής ραστώνης αστραπιαία υλοποίησή της όσο και για τους όρους που διέπουν την υλοποίηση.

Τα ερωτήματα είναι πολλά:

 • Έχει καταρτιστεί, συμφωνηθεί και υπογραφεί -και πότε;- η διακρατική συμφωνία με τη Γερμανία για την ανταλλαγή των οχημάτων, δηλαδή τη μεταβίβαση των BMP-1 στη Γερμανία και των Marder 1A3 στη χώρα μας;
 • Τι ακριβώς προβλέπουν οι όροι της για τον αριθμό των οχημάτων που θα ανταλλαχθούν, την ανάληψη του κόστους εργοστασιακής αξιοποίησης και τη μεταβίβασή τους στην Ουκρανία;
 • Έχει -και πότε;- ενημερωθεί η Βουλή για τη συμφωνία και το περιεχόμενό της;
 • Έχει ληφθεί η απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΚΥΣΕΑ) για την έγκριση της συγκεκριμένης συμφωνίας;

Φαίνεται ότι, για άλλη μια φορά, η σημερινή κυβέρνηση λειτουργεί μη θεσμικά, θεωρώντας ότι οι προβλεπόμενες διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένης της ενημέρωσης της Βουλής και διά αυτής των άλλων πολιτικών κομμάτων, αποτελούν λεπτομέρειες ήσσονος σημασίας.

Σύμφωνα πάντως με τις τελευταίες πληροφορίες, ο σχεδιασμός προβλέπει μέχρι τη Δευτέρα 15 Αυγούστου τα BMP-1 να έχουν συγκεντρωθεί στη Θεσσαλονίκη, όπου πρόκειται να υποβληθούν σε εργασίες συντήρησης, επισκευής και τοποθέτησης ρωσικής προέλευσης υποσυστημάτων και παρελκομένων, όσων υπάρχουν ή μπορούν να διατεθούν από τα αποθέματα, ώστε να καταστούν «επιχειρησιακά εύχρηστα».

Στη συνέχεια, τα οχήματα θα προωθηθούν είτε στη Γερμανία για να τα μεταβιβάσει στην Ουκρανία ή απευθείας από τη χώρα μας (το πιθανότερο, σιδηροδρομικά). Η ελληνική πλευρά φέρεται ότι δεν επιθυμεί την απευθείας παραχώρηση στην Ουκρανία, η οποία ούτως ή άλλως απαιτεί την άδεια της γερμανικής κυβέρνησης βάσει της διακρατικής συμφωνίας παραχώρησης των BMP-1 στη χώρα μας, αλλά αναμένεται να διαπιστωθεί εάν θα επιμείνει σε αυτή τη θέση, δεδομένης της απροθυμίας της Γερμανίας να εμφανίζεται ως ο προμηθευτής βαρέος υλικού στην Ουκρανία.

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε τέσσερις έως πέντε εβδομάδες, αναμένονται από τη Γερμανία στη Θεσσαλονίκη τα γερμανικά ΤΟΜΑ Marder 1A3, που ανταλλάσσονται με τα BMP-1. Προς το παρόν δεν είναι γνωστοί ούτε ο αριθμός των οχημάτων που θα αφιχθούν περί τα μέσα – τέλη Σεπτεμβρίου ούτε ο συνολικός ο αριθμός των οχημάτων που θα ανταλλαχθούν.

Εφόσον όμως ισχύουν οι κυβερνητικές εξαγγελίες για ανταλλαγή των οχημάτων ένα προς ένα, μπορεί με ασφάλεια να υποτεθεί ότι συνολικά η χώρα θα παραλάβει περί τα 40 Marder 1A3, που επαρκούν για τον εξοπλισμό ενός μηχανοκίνητου τάγματος. Αδιευκρίνιστο όμως παραμένει αν τα σχετικά κόστη εργοστασιακής αξιοποίησης των Marder 1A3 πριν από την παράδοσή τους στη χώρα μας θα βαρύνουν τη γερμανική ή την ελληνική πλευρά. Το ίδιο ισχύει και για τα κόστη μεταφοράς.

Πηγή: newsbreak.gr

 1. Τα BMP-1 μας τα είχαν δώσει οι Γερμανοί όταν αυτοί με τη σειρά τους τα απέκτησαν με την ενοποίηση με την Ανατολική Γερμανία.
  Ηταν παλαιά Ρωσικής κατασκευής τεθωρακισμένα από τα 60ς με τα οποία είχε εξοπλιστεί η Ανατολική Γερμανία και η ενωμένη Γερμανία το 1990 δεν τα ήθελε και μας τα έδωσε.
  Μετά από 20 χρόνια υπηρεσία στον Ανατολικό Γερμανικό στρατό και 30 χρόνια στον ΕΣ καταλαβαίνουμε για τι πράγμα μιλάμε.

  Το θέμα είναι στη σκόνη που έχει σηκωθεί μέσα στη χώρα για το ζήτημα.
  Γιατί κανείς δεν είχε σηκώσει βλέφαρο όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχε χαρίσει πολλά περισσότερα BMP-1 του ΕΣ στην Αίγυπτο?
  Τι είναι διαφορετικό σε αυτή τη περίπτωση?
  Δύο πράγματα.
  (1) Τώρα αντί για χάρισμα έχουμε ανταλλαγή. Σχετικά αδιάφορο στο να εξηγηθεί η σκόνη που σηκλώθηκε μια και ενισχύει τη θέση ότι καλώς γίνεται.
  (2) Θα ενισχυσουν ΄-έστω και οριακά- τον Ουκρανικό στρατό που τα ξέρει και τα χρησιμοποιεί.

  Στι δεύτερο είναι το θέμα. Οι οπαδοί του Πούτιν¨εκεί προβληματίζονται.
  Προφανώς η Ελληνική “δεξιά” αλλά αυτό είναι αναμενόμενο. Το ενδιαφέρον είναι στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ.
  Ναι μεν δεν μπορεί να βγει και να το πει δημοσια ότι είναι Πουτινικό κόμμα αλλά υιοθετεί όλα τα επιχειρήματα αυτής της πλευράς.
  Ακόμη κι όταν αυτά είναι σε καταφανή αντίθεση με τις πράξεις του μια και προφανώς δεν έχει απάντηση στο γιατί πιστεύει ότι αυτά τα BMP-1 χρειάζονται αλλά τα περισσότερα που το ίδιο χάρισε δεν τα θέλαμε.
  Και αυτό είναι το μόνο ενδιαφέρον στην όλη ιστορία. Το μέγεθος του αντιδυτισμού στην Ελληνική “αριστερά” που για μια ακόμη φορά ταυτίζεται με τη “δεξιά” μετά στη συγκυβέρνηση μαζί της επί 5 χρόνια.
  Μην ψάχνουμε για αριστερά στην “αριστερά” μας. Οι άνθρωποι είναι απλά αντιδυτικοί. Δεν υπάρχει κάτι άλλο εκεί. Είναι ο λόγος που τους είχε φανεί καλή ιδέα η συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ προς γενική απορία της Ευρωπαικής αριστεράς και δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα από τότε.

 2. Τα πράγματα έχουν αντιστραφεί:
  Αν ψάχνεις πατριώτες, κοίτα στην Αριστερά.
  Αν ψάχνεις ΕΦΙΑΛΤΕΣ, κοίτα στο άλλοτε κόμμα σου.
  Ντροπή μας που φέραμε αυτόν τον ολετήρα.
  Συγγνώμη από όποιον δεν τον ψήφισε, που κάναμε τόσο κακό στη χώρα.
  Συγγνώμη κι από τον Πάνο Καμμένο για τις συκοφαντίες που πιστέψαμε.
  Συγγνώμη κι από τον Αλέξη Τσίπρα, τον μόνο πατριώτη Έλληνα ΠΘ.
  Ντροπή μας….

 3. Ενοχλήθηκαν οι Τούρκοι από την δυνατότητα ελληνικής αντίδρασης, ο Μητσοτάκης τους έκανε τη χάρη, απέσυρε τα τεθωρακισμένα των νησιών του Αιγαίου με το επικίνδυνο, για κάθε εισβολέα, πυροβόλο .

 4. Θέλετε αυτά τα ερωτήματα να απαντηθούν δημόσια για να ενημερωθεί ο “λαός”; Έλεος η αντιπολιτευτική σας λύσσα.

 5. Η χούντα απέσυρε την ελληνική μεραρχία που είχε σταλεί στην Κύπρο, ο Μητσοτάκης αφοπλίζει το Αιγαίο από τα οπλικά του συστήματα και μάλιστα πριν αντικατασταθούν. Γνωρίζει πως δεν υπάρξει κάποια έμπρακτη αμφισβήτηση τους; Αν ναι, από που έλκει αυτή την πληροφόρηση ;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Πομπηία της Ελλάδας η Αρχαία Μεσσήνη

Ελληνική Πομπηία έχουν ονομάσει την Αρχαία Μεσσήνη, την πολιτεία που ανέδειξε ο πρωτοπόρος και οραματιστής αρχαιολόγος Πέτρος Θέμελης, και...

Όταν ο χώρος προστασίας αναποδογυρίζει σε χώρο δολοφονίας

Μια γυναίκα πηγαίνει σε ένα αστυνομικό τμήμα φοβούμενη ότι κινδυνεύει η ζωή της από τον πρώην φίλο της. Πηγαίνει...

Η γνωστή και… λανθασμένη συνταγή

Δεν είμαι βέβαιος ότι έχω καταλάβει απολύτως τι ακριβώς έγινε σ' εκείνη την τραγική ιστορία έξω από το Α.Τ....

Γκροτέσκο

Η τελετή αφής της ολυμπιακής φλόγας έλαβε ιδιαίτερη προβολή τη φετινή χρονιά, καθώς οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024 λαμβάνουν χώρα...