Οι Ταλιμπάν δεν ήρθαν ποτέ σε ρήξη με την αλ-Κάιντα

Του Fernando Reinares*

Aπό τότε που οι Ταλιμπάν επέστρεψαν στην εξουσία στο Αφγανιστάν, πριν από έναν χρόνο, δεν έπαψαν να με εκπλήσσουν οι αναλύσεις που θεωρούσαν δεδομένη την αποστασιοποίηση αυτών των φονταμενταλιστών από την αλ-Κάιντα. Το επιχείρημα ήταν ότι οι εγχώριες και διεθνείς συνθήκες δεν επέτρεπαν τη συνέχιση της συνεργασίας κάποιων ισλαμιστών που ακολουθούν μια τοπική ατζέντα με τζιχαντιστές που έχουν παγκόσμιες φιλοδοξίες. Πολύ περισσότερο μάλιστα που στις διαπραγματεύσεις τους στην Ντόχα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι Αφγανοί Ταλιμπάν είχαν δεσμευτεί ότι θα διαχωρίσουν τη θέση τους από την αλ-Κάιντα.

Λες και οι Αφγανοί Ταλιμπάν δεν διατηρούν εδώ και πάνω από 25 χρόνια μια σταθερή και στενή σχέση με την α-Κάιντα! Λες και μέρος της κεντρικής διοίκησης της τελευταίας δεν εδρεύει από το 2002 σε ζώνες του Πακιστάν που συνορεύουν με το Αφγανιστάν, υπό την προστασία των Πακιστανών Ταλιμπάν! Λες και οι Ταλιμπάν, τόσο του Αφγανιστάν όσο και του Πακιστάν, δεν έχουν παραβιάσει επανειλημμένα τις συμφωνίες τους με φίλους και εχθρούς!

Αυτό που θα έπρεπε όλοι να έχουν αντιληφθεί είναι ότι με μια κυβέρνηση των Ταλιμπάν στην Καμπούλ οι ηγέτες της αλ-Κάιντα θα διέθεταν πολύ ευρύτερα περιθώρια δράσης ώστε να μετατραπούν και πάλι σε μια τρομοκρατική απειλή. Αυτό έκανε ο ίδιος ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι από την έδρα του στην Καμπούλ. Τα μηνύματά του ήταν το πρώτο εξάμηνο του 2022 περισσότερα από ποτέ, σχεδόν ένα κάθε δύο εβδομάδες.

Απολύτως αναμενόμενο ήταν επίσης ότι η διεύθυνση της αλ-Κάιντα θα χρησιμοποιούσε τον χώρο δράσης που διαθέτει για να σχεδιάσει επιθέσεις τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στην Αφρική, από το Μαλί ως τη Σομαλία. Τις επιθέσεις αυτές θα τις συντόνιζε ο αλ-Ζαουάχρι, θα τις πραγματοποιούσαν όμως άλλοι ηγέτες της οργάνωσης, περιλαμβανομένων κι εκείνων που δρουν από ιρανικό έδαφος.

Μετά την εξόντωση του αλ-Ζαουάχρι, δεν θα πρέπει να εκπλήσσουν ούτε τα σχόλια για την έλλειψη χαρίσματος και οράματος που χαρακτήριζε τον μέχρι χτες ηγέτη της αλ-Κάιντα. Η τελευταία θα στρέψει τώρα την προσοχή της και πάλι στην τρομοκρατία σε δυτικό έδαφος.

(*) O Φερνάντο Ρεϊνάρες είναι βασικός ερευνητής του Real Instituto Elcano και Global Fellow του Woodrow Wilson Center

Πηγή: El Pais, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Είναι νεκρό στα 75 του το ΝΑΤΟ;

«Εγκεφαλικά νεκρό» είχε χαρακτηρίσει το ΝΑΤΟ το 2019 ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron λίγο προτού η Συμμαχία γιορτάσει τα...

Ο Μακρόν, ο Μπαρντελά και το σύστημα

Ο Μακρόν απευθυνόμενος στους συμβούλους του θα πει: «Πρέπει να σταματήσουμε να λέμε ανοησίες» (Il faut arrêter de raconter...

Μια «τρύπα στο νερό» η σύνοδος στην Ελβετία

Έχει χαθεί το μέτρημα από τον αριθμό των συζητήσεων και τις συνόδους κορυφής για την Ουκρανία, τις οποίες έχουν...

Η Τουρκία σε αναζήτηση γεωπολιτικού προσανατολισμού

Η Τουρκία, μετά τη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, για να αντιμετωπίσει πιθανές διεκδικήσεις της Σοβιετικής Ένωσης στην περιοχή...