Αμνηστία: Ο ουκρανικός στρατός θέτει σε κίνδυνο αμάχους

Οι ουκρανικές δυνάμεις έθεσαν σε κίνδυνο άμαχο πληθυσμό, εγκαθιστώντας στρατιωτικές βάσεις σε κατοικημένες περιοχές, σε σχολεία και νοσοκομεία, αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, ο ουκρανικός στρατός οχυρώνεται μεταξύ άλλων και σε σχολεία και νοσοκομεία, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τον ίδιο τον ουκρανικό πληθυσμό. Η οργάνωση κατηγορεί τον ουκρανικό στρατό ότι θέτει άσκοπα σε κίνδυνο τους αμάχους μέσω των στρατιωτικών τακτικών που ακολουθεί. Οι στρατιώτες του ουκρανικού στρατού είχαν «επανειλημμένα στρατοπεδεύσει σε κατοικημένες περιοχές», δήλωσε η Ζανίν Ουλμανσίκ, ειδικός της Διεθνούς Αμνηστίας σε θέματα που αφορούν την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία στη Γερμανία. Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεξήγαγε τις δικές της έρευνες στην εμπόλεμη ζώνη και κατέληξε στο ότι η ουκρανική δράση αποτελεί «παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», κάτι το οποίοδεν δικαιολογείται από τον «ρωσικό επιθετικό πόλεμο, ο οποίος έρχεται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο».

Στρατιωτικές βάσεις σε σχολεία και νοσοκομεία

Εμπειρογνώμονες της Διεθνούς Αμνηστίας φαίνεται να εντόπισαν στοιχεία για το ότι οι ουκρανικές δυνάμεις πυροβολούσαν από κατοικημένες περιοχές και εγκατέστησαν στρατιωτικές μονάδες, μεταξύ άλλων σε σχολεία και νοσοκομεία, σε 19 πόλεις και κωμοπόλεις στις περιοχές της νότιας Ουκρανίας και κοντά στο Χάρκοβο και στο Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου. Μία τακτική του ουκρανικού στρατού που θέτει τους αμάχους σε κίνδυνο, ενώ παραβιάζει το πολεμικό δίκαιο, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματέα της Διεθνούς Αμνηστίας Ανιές Καλαμάρ. Σύμφωνα με την έκθεση της οργάνωσης, κάτοικος της περιοχής δήλωσε πως «δεν έχουμε λόγο στις αποφάσεις του στρατού, αλλά πληρώνουμε το τίμημα».

Η οργάνωση κατέστησε επίσης σαφές ότι «το γεγονός ότι ο ουκρανικός στρατός βρίσκεται σε αμυντική θέση δεν τον απαλλάσσει από τον σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου». Σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, υπήρχαν πιθανές εναλλακτικές τοποθεσίες για τις περισσότερες από τις καταγεγραμμένες επιχειρήσεις σε κατοικημένες περιοχές, όπως στρατιωτικές βάσεις ή δασικές εκτάσεις. Επιπλέον, οι στρατιώτες δεν διέταξαν την εκκένωση των περιοχών, παρόλο που ο άμαχος πληθυσμός κινδύνευε από ενδεχόμενα ρωσικά αντίποινα. Η Αμνηστία ανέφερε ότι ζήτησε από το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας να τοποθετηθεί σχετικά στις 29 Ιουλίου. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν υπήρξε καμία απάντηση.

«Άδικες» χαρακτηρίζει τις κατηγορίες το Κίεβο

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι απέρριψε εξαρχής τις κατηγορίες της Διεθνούς Αμνηστίας: Η Διεθνής Αμνηστία προσπαθεί να «μεταθέσει την ευθύνη από τον θύτη στο θύμα», δήλωσε κατά τη διάρκεια της βραδινής βιντεοσκοπημένης ομιλίας του. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα εξέφρασε επίσης την «οργή» του για τις «άδικες» κατηγορίες. Ο Κουλέμπα μάλιστα κατηγόρησε τη Διεθνή Αμνηστία στη σελίδα του στο Facebook ότι «δημιουργεί μια ψεύτικη ισορροπία μεταξύ καταπιεστών και θυμάτων, μεταξύ της χώρας που σκοτώνει χιλιάδες πολίτες, καταστρέφει πόλεις και εδάφη και της χώρας που απεγνωσμένα αμύνεται».

Πηγή: dw.com

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Προσοχή στην Αίγυπτο

Η Κυπριακή Δημοκρατία κατόρθωσε να οριοθετήσει την ΑΟΖ με την Αίγυπτο το 2003, πείθοντας το Κάιρο να δεχτεί την...

Το ΝΑΤΟ και ο Trump

Πρίν ἀπό λίγες ἡμέρες, ὁ πρώην πρόεδρος τῶν ΗΠΑ Donald Trump ἀνέσυρε ἀπό τήν μνήμη του τήν ἑξῆς στιχομυθία...

Περί ελληνοαμερικανικών σχέσεων

Η συμβολή και η σημασία της 5ης στρατηγικής συνάντησης-διαλόγου μεταξύ των ΗΠΑ και Ελλάδας σηματοδοτούν τη σταθερή ανάπτυξη και...

Χαμένες ελληνικές ευκαιρίες μεταξύ Δύσης και Σερβίας

O πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης πραγματοποίησε μια επιτυχημένη επίσκεψη στο Βελιγράδι, ως προς το σκέλος της αναζωογόνησης των διμερών επιχειρηματικών...