Η Άγκυρα κλιμακώνει τις προκλήσεις: Ο Ακάρ μιλά για αυτοάμυνα- Η απάντηση της Αθήνας

Διαδοχικές και με εμφανή τάση κλιμάκωσης απέναντι στην Ελλάδα, είναι δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων, λίγο πριν βγάλουν το γεωτρύπανο για έρευνες στην Αν. Μεσόγειο. 

Τη σκυτάλη από τον Ιμπραήμ Καλίν, πήρε ο τούρκος υπουργός Αμύνης, Χουλουσί Ακάρ ο οποίος εμφάνισε την Ελλάδα ως επεκτατική δύναμη και μιλησε για το δικαίωμα της Τουρκίας στην …αυτοάμυνα. Remaining Time-0:00FullscreenMute

 “κάτι σκαρώνει σε βάρος της Τουρκίας”, είπε ο τούρκος Υπουργός,  επικαλούμενος τις αμυντικές δαπάνες της χώρας μας και κάνοντας λόγο για ελληνικό επεκτατισμό, προβάλλοντας ότι η Άγκυρα έχει δικαίωμα αυτοάμυνας στο Αιγαίο. 

“Δεν υπάρχει λογική η Ελλάδα με 3.000 νησιά στο Αιγαίο να έρχεται μπροστά στη μύτη μας και να μας κατηγορεί για επεκτατισμό”, είπε ο Χ. Ακάρ καταλήγοντας εν πολλοίς πως η Ελλάδα με διαδικασίες που ξεκίνησαν από το 1832 και έπειτα, έχει καλύψει όλο το Αιγαίο και αποτελεί επεκτατική δύναμη απέναντι στην Τουρκία!”:

“Έχουν καλύψει όλο το Αιγαίο. Ποιος είναι ο επεκτατικός; Εδώ μιλάμε για μια χώρα που από την ίδρυσή της έχει επεκταθεί 5 ή 7 φορές. Ποιος είναι ο επεκτατικός; Eναντίον της Τουρκίας”, η ακριβής δήλωση του Ακάρ.

Ο τούρκος υπουργός Άμυνας, αναφέρθηκε και στο δια ταύτα της αιτίας του τουρκικού παροξυσμού: τη στάση των συμμάχων της Ελλάδας απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις γενικώς και το μπλόκο με τα F-16 από τις ΗΠΑ: 

“Η Ελλάδα προσπάθησε ανεπιτυχώς να πείσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην πουλήσουν F-16 στην Τουρκία και προανήγγειλε συνάντηση σε τεχνικό επίπεδο αντιπροσωπειών της Τουρκίας και των ΗΠΑ στις 15 Αυγούστου”, είπε χαρακτηριστικά. 

Ανυπόστατοι ισχυρισμοί 

Το μήνυμα που εκπέμπει η Αθήνα είναι σταθερό εφ όλων των τουρκικών εξάρσεων : 

1. Παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά και ψύχραιμα τις τοποθετήσεις που αφορούν το νέο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας, όπως και την πλεύση του. Η Ελλάδα πάντα επιδιώκει την αποφυγή εντάσεων, δίχως όμως να προβαίνει σε οποιαδήποτε υποχώρηση σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

2. Παρά τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα, είναι φανερό ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει να αναδείξει το γεγονός ότι οι τουρκικές διεκδικήσεις ή ισχυρισμοί δεν έχουν καμία απολύτως βάση.

3. Αυτό φανερώνουν οι δημόσιες και σαφείς τοποθετήσεις της υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας κατά τις διαδοχικές επισκέψεις της στην Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη, οι οποίες αντικατοπτρίζουν τα αιτήματα που έθεσε ο πρωθυπουργός προς τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς κατά τη συνάντησή τους στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στα τέλη Μαΐου, σχετικά με την ανάγκη απομάκρυνσης του Βερολίνου από τη ρητορική των ίσων αποστάσεων.

Επιπλέον, η Αθήνα υπενθυμίζει, μεταξύ άλλων πως: 

Κατά τη συνάντησή του με τον κ. Σολτς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε τον χάρτη της “Γαλάζιας Πατρίδας”, όπου αποτυπώνονται οι αυθαίρετες τουρκικές διεκδικήσεις και επισήμανε ότι δεν μπορεί το Βερολίνο μπροστά σε μια τέτοια κατάσταση να τηρεί ίσες αποστάσεις ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα.

Τη συζήτηση αυτή είχε δημοσιοποιήσει ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: “Ξεκαθάρισα στον Καγκελάριο ότι δεν νοείται πολιτική ίσων αποστάσεων στα ζητήματα αυτά από ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι σε ένα άλλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο απειλείται ευθέως από έναν γείτονά του ο οποίος μάλιστα έχει και το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση”.

Πηγή:capital.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ανεμβολίαστοι «τζαμπατζήδες», φίλοι Τούρκοι

Ο Ερντογάν παρκάρει τις κανονιοφόρους του κάτω από τη μύτη του Μητσοτάκη κι ο δεύτερος κάνει ότι δεν τις...

Επέτειος που πρέπει να βγει από το ημερολόγιο

Ρώτησα κάποτε στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών τον έντιμο και ακέραιο Παναγιώτη Κρητικό, που εκλεγόταν χρόνια με το ΠΑΣΟΚ...

Μαγειρεμένη έκθεση της Κομισιόν για το κράτος δικαίου!

Σαν ευχολόγιο από το εφηβικό διήγημα «Η Πολυάννα μεγαλώνει» μοιάζει η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση...

Ζήτημα αρμοδιοτήτων του ΠτΔ άνοιξε η K. Σακελλαροπούλου!

Χάρηκα πολύ που είδα προχθές το βράδυ στην εκπομπή «Επίλογος» της ΕΡΤ την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου να...