Κέρδη 8,5 δις δολαρίων για τη βρετανική BP

Η είδηση έρχεται την ώρα που οι ενεργειακοί λογαριασμοί των καταναλωτών αυξάνονται κατακόρυφα. Που οφείλονται τα τεράστια κέρδη των πετρελαϊκών εταιριών;

Σχεδόν μέρα με την ημέρα οι καταναλωτές έχουν να αντιμετωπίσουν αυξήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος. Το πρώτο χτύπημα ήταν ο αντίκτυπος της πανδημίας, που έκλεισε δεκάδες μικρές και μεσαίες ενεργειακές εταιρείες και λίγο αργότερα η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία «τάραξε» την παγκόσμια αγορά. Σήμερα λοιπόν ανακοινώθηκε στους Βρετανούς καταναλωτές ότι το μέσο κόστος των ενεργειακών τους λογαριασμών μπορεί να ξεπεράσει τις 3.600 λίρες ετησίως, ως απόρροια αυτών των παραγόντων. Χαρακτηριστικό του σοκ για τους Βρετανούς, αν αναλογιστεί κανείς ότι μόλις πριν 10 μήνες πλήρωναν μόλις 1.400 λίρες τον χρόνο.

Όμως την ώρα που σχεδόν όλοι ζημιώνονται οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες σημειώνουν τεράστια κέρδη. Συγκεκριμένα σήμερα η βρετανική εταιρεία πετρελαίου BP ανακοίνωσε κέρδη δεύτερου τριμήνου της τάξεως των 8,45 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Είναι μάλιστα το δεύτερο ισχυρότερο τρίμηνο στην ιστορία της BP, εκτοξεύοντας τα κέρδη της στα 14,6 δις δολάρια μόνο για τους πρώτους έξι μήνες του έτους.

Τα κέρδη της είναι υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών και ακολουθεί την πορεία άλλων μεγάλων πετρελαϊκών, όπως η επίσης βρετανική Shell, η αμερικανική ExxonMobil και η γαλλική Total Energies.

Από που προέρχονται λοιπόν τα κέρδη;

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της BP στην ιστοσελίδα της εταιρείας, οφείλονται στα υψηλά περιθώρια κέρδους στη διύλιση πετρελαίου και στην εξαιρετική απόδοση των συναλλαγών. Με απλά λόγια το πετρέλαιο που πουλούν τόσο ακριβά στους καταναλωτές, κοστίζει αρκετά λιγότερα στους ίδιους.

Επιπλέον η BP έβαλε πολλά μετρητά στα ταμεία της από το πρόγραμμα ιδίων μετοχών. Συγκεκριμένα και κυρίως την περίοδο της πανδημίας, όταν οι τιμές της στο χρηματιστήριο είχαν καταρρεύσει, αγόραζε η ίδια τις μετοχές της με αποτέλεσμα τώρα να εκμεταλλεύεται εκείνη την ανάκαμψη.

Σε μια προσπάθεια να δικαιολογηθούν, πληροφορίες λένε ότι άνθρωποι από το εσωτερικό της BP και της Shell αναδεικνύουν ότι όταν έχασαν δισεκατομμύρια πριν δυο χρόνια κανείς δεν προσφέρθηκε να επιδοτήσει τις απώλειές τους.

Η «απειλή» νέου έκτακτου φόρου στα κέρδη τους

Όπως και να είναι, οι πετρελαϊκές εταιρείες νιώθουν την «απειλή» ενός νέου έκτακτου φόρου να έρχεται. Άλλωστε μπορεί κάποιος να το θεωρήσει σαν φυσικό παρεπόμενο, την ώρα που είναι υπαρκτή επιλογή των καταναλωτών το «ζέστη ή φαγητό».

Η βρετανική κυβέρνηση μόλις τον Μάιο και μετά από πιέσεις είχε επιβάλει ένα 25% επί των κερδών του πρώτου τριμήνου των πετρελαϊκών. Η BP μάλιστα τότε, σε μία προσπάθεια να γλυτώσει τη φορολογία, ανακοίνωσε πακέτο επενδύσεων αποκλειστικά επί βρετανικού εδάφους, κάτι όμως που σαν τακτική δεν πέτυχε. Σήμερα, με μια παρόμοια τακτική, κατέθεσε έκθεση, σύμφωνα με την οποία δεσμεύεται μακροπρόθεσμα να πραγματοποιήσει τεράστιες επενδύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος.

Πηγή: dw.com

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Γερμανικές αποζημιώσεις: Με… συνταγή Σκέρτσου ο γερμανοτραφής Τουσκ

Οποιοσδήποτε επιθυμεί να κατανοήσει για ποιον λόγο η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει… ξεχάσει τις γερμανικές αποζημιώσεις αρκεί να δει μια...

Μαντέψτε ποιοι… νίκησαν στην Ουκρανία

Παραμονές της συμπλήρωσης δύο χρόνων από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το παιχνίδι έχει ξεκάθαρους νικητές: Είναι οι πέντε...

Ζήτω ο ομογενοποιημένος ιστορικός πολιτισμός

Εγκρίθηκε η έκθεση Verheyen, με 19 ψήφους υπέρ έναντι 7 κατά, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θέτοντας έτσι την ενιαία...

Ολοταχώς προς την απόλυτη κυριαρχία των εξουσιαστών επί της ζωής των...

Τη δεκαετία του 1950 η γερμανική εταιρία Grünenthal κατασκεύασε και επέβαλε ως ισχυρό ηρεμιστικό τη θαλιδομίδη. Με τη βοήθεια...